DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 28 Şubat 2011

İltihaplar ve çareler! (2)

Hareket etmede azalma.
Günlük hayatta yaptığımız hareket sayısının azalması, uzaktan kumandalı araç ve gereçlerin artması, ulaşımın araçlarla sağlanmasının artması dolaşım sisteminin ve bağışıklık sisteminin çalışmasını farklı kılar. Olumsuz yönde beden etkilenir. "Egzersiz" yapmak için yeterince zaman ayrılmaması iltihap ve hastalıklara kapı açar.
Sanayi tipi hazır beslenme ve hızlı tüketilen hazır gıdalar: Gerek koruyucu maddelerin, gerekse untuz- şeker karışımlı gıdaların doymuş yağ ve trans yağ içerikleri bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebilir. Şişmanlık da bağışıklık sisteminin çalışması etkilenir.
Hastalıklara ve iltihaplara yatkınlık artar.
Hava Kirliliği: Özellikle sanayini arttığı bölgelerdeki hava içeriğinin çeşitli gaz ve metallerle kirlenmesi solunum ve cilt yoluyla giren maddeler bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkileyebiliyor.
Teknolojinin hediyesi "Bedava Radyasyon":
Radyasyon üreten her türlü teknoloji ürünü araç, bedenler için tehdit olabiliyor.
Bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenerek iltihabi hastalıkların gelişimine çanak tutabiliyorlar.
Stres: Yüksek derecede kaygı ve bunalım yaşamak bağışıklık sisteminin çalışmasını bozar.
İltihaplanma genel olarak stres altındayken yükselişe geçer. Son zamanlarda yapılan diğer araştırmalar ise uzun süreli endişe ve depresyon yaşayan kişilerin iltihaplanmaya yatkınlığının artabileceğini gösteriyor.
Sigara, Alkol, Bağımlılık yapan maddeler: Bağışıklık sistemine en büyük zararı veren maddelerin başında keyif verici madde tüketimleri gelmektedir.
Doğal olmayan bu maddeler bağışıklık sisteminin çökmesine bile neden olabilecek zararları beraberinde getirir.