CANLI YAYIN
DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Hastalar oruç tutmamalı

Eklenme Tarihi 19 Haziran 2015
Kardeşim sara hastası. İlaçları yeni düzenlendi. Oruç tutabilir mi?
Epilepsi yani sara hastalığının ilaç kullanma düzeni çok önemlidir. Hastalar İlaçları da tam ve düzenli kullanmalıdır.
İlaç alma düzeninin değişikliği etkinliği farklılaştırabilir. Bu nedenlerden dolayı "Oruç Tutmaları" önerilmez. 'Parkinson, Alzheimer, hastalarının da oruç tutmaları önerilmez.

Benim adet dönemim ramazanın başına denk geldi. Oruç tutmalı mıyım?
Bu konunun da tıbbi ve dini yönü vardır. Tıbbi olarak kadınların adet dönemi beden fonksiyonlarının etkilendiği kan kaybı dönemidir. Beden dayanıklılığını azaltan bir dönemdir. Hormonlarında da değişiklikler olur. İnanç usullerinizde aksi belirtilmiyorsa oruç tutmayı ertele.

5 yıldır tansiyonum yüksek ilaç kullanıyorum. Göz hastalıkları da var. Göz hastalıkları oruçtan etkilenir mi?
Evet. Etkilenebilir. Eğer daha önce Hipertansiyon varlığı nedeniyle ortaya çıkmış bir göz hastalığı varsa dikkatli olmak gerekir. Uzun süre, sıcak ve uzun yaz günlerinde Hipertansiyon hastaları olumsuz etkilenebilir. Özellikle kısa süren iftar-sahur aralıkları nedeniyle ilaçlar gece ayarlamasıyla gündüz tansiyonunu düzenlemeye yetmeyebilir. Ani tansiyon yükselmeleri gözde geriye dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir.