Tarihi 19 Şubat 2011

'Mali af'tan kimler yararlanacak?

Hangi borçlar af kapsamında, açıklar mısınız?
Devlet, Torba Yasa ile alacaklarına uyguladığı gecikme zammından vazgeçiyor. Mükelleflerin ödemek zorunda olduğu yaklaşık 300 kalem vergi borcunun yeniden yapılandırılması için bir şans daha veriyor. Yasadan yararlanmanın ön şartı, borca ilişkin açmış oldukları davalardan vazgeçmeleri gerekiyor. 31 Aralık 2010 tarihine kadar ödenmemiş vergiler ve bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, idari para cezaları, gümrük ve belediyelerin beyannamelere ilişkin vergiler, belediyelerin su ve atık su bedeli alacakları yeniden yapılandırma kapsamında yer alıyor.

Borçlar nasıl yapılandırılacak, açıklar mısınız?
Uygulamadan yararlanmak isteyen vatandaşların, düzenlemenin Resmi Gazete'de yayınından itibaren ilk 2 ay içinde ilgili idareye başvuru yapması gerekiyor. İlgili idare borcun yapılandırılması için birkaç farklı öneride bulunabilir. Borçlu isterse bunu peşin olarak ödeyip borcunu kapatabileceği gibi 6 ile 18 aya kadar taksitlendirme imkanından da yararlanabilecek. Ancak bu durumda borçlu vadenin getireceği ek maliyete katlanmak zorunda kalacak. Örneğin, 12 ayda borcunu ödemek isteyenin toplam borcu 1.05, 18 ayda ödemek isteyenin 1.07 ile, 24 ayda ödemek isteyenin 1.10 ile ve 36 ayda ödemek isteyenin toplam borcu 1.15 ile çarpılıp taksitlere bölünecek. Ödemeler nakit ya da kredi kartı ile yapılabilecek.

Borçlar ödenmezse ne olacak, açıklar mısınız?
Borçlunun ilgili idareye vereceği taahhüt büyük önem taşıyor. Ödemelerin aksaması durumunda kanunun tanıdığı ek kolaylıklardan da yaralanmayan borçlu yapılandırmada hakkını kaybediyor. Buna göre taksitler her bir vergi türü itibariyle bir takvim yılında ikiden fazla kez vadesinde ödenmez ya da eksik ödenirse düzenlemeden yararlanılamayacak. Süresinde ödenmeyen tutarlara gecikme zammı uygulanacak.