Tarihi 16 Şubat 2011

Merkez'den 'bekle gör' kararı

Merkez Bankası faizi neden değiştirmedi; açıklar mısınız?
Merkez Bankası daha önceki toplantısında aldığı kararda, temel varsayımı Avrupa'da krizin derinleşeceği beklentileri üzerine kurmuştu. Parasal genişlemenin artacağı yönündeki endişeler Merkez'in faiz ve zorunlu karşılıklardaki kararlarında etkili olmuştu. Ancak, uluslararası piyasalarda faizi artırım yönündeki kararların güç kazanması ile koşullar değişmiş oldu. Merkez, değişen koşullar karşısında aldığı tedbirlerin sonuçlarını görmek istiyor.

Faiz kararının piyasalara etkilerini açıklar mısınız?
Merkez'in son kararını piyasalar olumlu karşıladı. Borsa en belirgin tepkiyi verdi. İMKB 100 günü yükselişle kapattı. Borsa endeksinde bankalar büyük önem taşıyor. Merkez'den zorunlu karşılıklar yönünde bir karar çıkıp çıkmayacağı tartışılıyordu. Daha önceki toplantıda alınan zorunlu karşılık kararına bankacılık hisseleri sert tepki vermişti. En son kararda zorunlu karşılıklarda değişikliğe gidilmemesi bankacılık hisselerinde rahatlamaya neden oldu.

Dolar, euro cephesindeki beklentiler neler?
Merkez son 3 aylık dönemde direkt olmasa da endirekt olarak kurlarda yükselişi öngörüyordu. Doların yukarı doğru seyri güçlü olsa da, 1.58 ile 1.60 bandına sıkışmış görünüyor. Euro kayıpla başladığı haftada günü yükselişle tamamladı. Euronun yatay seyrinin bir süre daha devam etmesi bekleniyor.