Tarihi 21 Ekim 2010

Parasal gevşeme risk getirir

ABD'de parasal genişleme risk getirir mi? Bu konuyu açıklar mısınız?
Bir süredir ABD'den gelen veriler, FED'in para politikasını daha da gevşetme seçeneğinin tartışıldığını gösteriyor. Zaten son 2 yılda sürekli para basılmakta ve doların tüm para birimleri karşısında değer kaybına izin verilmiş durumda. Yüksek likidite karşısında gerileyen faizler piyasanın görünümünü bozmakta. FED'in bugüne kadarki planında bu uzunlukta bir parasal gevşeme planı yoktu. Kriz döneminde piyasaya sağlanan yüksek likidite hemen kriz ertesinde tekrar piyasadan çekilecekti. Şimdi parasal genişlemenin sınırları daha ileriye taşınmakta.
Parasal gevşemenin getireceği enflasyon riski bir yana, bu planda başarılı olmazsa FED'in elinde fazla seçenek kalmamış durumda.

Gelişmekte olan piyasalarda balon riski var mı?
Son dönemde gelişmekte olan piyasalara bu denli hızlı sermaye hareketi zaten başlı başına risk oluşturmakta. Özellikle başta ABD olmak üzere gelişmiş ekonomilerde uygulanan parasal genişleme, tüm dünyada varlık fiyatlarında artışa neden olmakta. Bu balon ne kadar büyürse, gelişmekte olan ülkelerde bir gün bu balon patlayabilir.

Plaza anlaşması kur savaşını bitirir mi?
Bundan tam 25 yıl önce New York'ta lüks bir plazada toplanan taraflar, doların tüm para birimleri karşındaki değer kaybetmesinin önünün açan bir işbirliği anlaşması imzalamıştı. O dönemde anlaşmanın odağında Yen vardı. Bugün Yuan var. Bu yeni anlaşmada amaç Yuan'ın dolar karşında hızlı değer kazanmasına izin vermek. 1985'te olduğu gibi böyle bir anlaşmanın imzalanmasının mümkün olacağı tartışılmakta. Ancak Çin'in son dönem açıklamalarına bakıldığında bu kadar iyimser olunmaması gerekir.