Tarihi 14 Ekim 2018

CHP sanki parti değil holding!

CHP'nin İş Bankası'ndaki yüzde 28,09'luk hissesiyle sadece bu bankanın değil 118 şirketin daha ortağı olduğu ortaya çıktı. İş Bankası'nın doğrudan ortak olduğu 23 ve dolaylı olarak kontrol ettiği 95 şirkette yönetim kurullarına atanacak üyeler ve personel alımında banka yönetimiyle beraber CHP yönetiminin de söz hakkı bulunuyor. CHP, İş Bankası'nın finans, cam, yazılım, bilişim, hizmet ve sağlık sektörlerinde faaliyet gösteren iştiraklerinde bankadaki yüzde 28,09'luk hissesi oranında pay sahibi. Bu iştirakler arasında Türkiye'nin ilk kalkınma bankası olan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası da bulunuyor. CHP tıpkı İş Bankası'nda olduğu gibi bu bankanın da yaklaşık 3'te 1'inin sahibi olarak görünüyor.

CHP CAM SATIYOR!
Finans sektörü dışında birçok sanayi kuruluşunun da iştirakçisi olan İş Bankası'nda sadece banka personeli olarak 24 bin 729 kişi çalışıyor. Bankanın iştirakçisi olduğu dev sanayi kuruluşları ve büyük şirketlerde ise binlerce kişi istihdam ediliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, mali büyüklüğü milyar dolarla ifade edilen bu şirketler üzerinde İş Bankası yönetiminden sonra en etkili isim olarak öne çıkıyor. CHP'nin İş Bankası üzerinden ortağı olduğu şirketler arasında onlarca ülkeye cam ve cam ürünleri ihraç eden Türkiye Şişe Cam Sanayi de bulunuyor. CHP'nin ayrıca cam sektörünün en büyük firmalarından Trakya Cam, Anadolu Cam Sanayi ve Paşabahçe'de de ortaklığı bulunuyor.

HASTANE İŞLETİYOR
CHP'nin ortağı olduğu şirketler arasında Türkiye'nin en büyük özel sağlık kuruluşlarından Bayındır Hastanesi, sigortacılık sektörünün önde gelen kuruluşlarından Anadolu Hayat ve yayıncılık sektöründe faaliyet gösteren Kültür Yayınları da bulunuyor. Hukukçular dünyanın en zengin partisi olarak gösterilen CHP'nin İş Bankası'ndaki ortaklığının Anayasa ve Siyasi Partiler Yasası'na aykırı olduğunu belirtiyor. Anayasa'nın 69. Maddesine göre siyasi partilerin ticari faaliyette bulunması yasak. Benzer bir hüküm Siyasi Partiler Yasası'nın 67.maddesinde bulunuyor.

KUTU: CHP'NİN ORTAĞI OLDUĞU ŞİRKETLER
-Anadolu Anonim Türk Sigorta Şirketi
-Anadolu Hayat Emeklilik
-JSC İşbank ​
-JSC Isbank Georgia​
-İş Faktöring​
-İş Finansal Kiralama
-İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı
-İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı
-İş Portföy Yönetimi
-İş Yatırım Menkul Değerler
-İş Yatırım Ortaklığı
-İş Bank AG
-Milli Reasürans T.A.Ş
-Türkiye Sınai Kalkınma Bankası
-Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş
-Anadolu Cam Sanayi
-Paşabahçe Cam Sanayi
-Soda Sanayi A.Ş
-Trakya Cam Sanayi
-Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları
-Net Elektronik Bilgi Üretim ve Dağıtım
-Softtech Yazılım Teknolojileri
-Bayek Tedavi ve Sağlık Hizmetleri A.Ş
-Erişim Hizmetleri A.Ş
-İş Merkezleri Yönetim ve İşletim A.Ş
-Kültür Yayınları İş Türk A.Ş