Tarihi 27 Eylül 2018

Hammadde Avrupa’dan imalat PKK ve DAEŞ’ten

Suriye'deki otorite boşluğundan faydalanan terör örgütleri PKK ve DAEŞ'in militanlarını uyuşturucu imalatından elde ettikleri parayla finanse ettikleri ortaya çıktı. Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan "2018 Uyuşturucu Raporu"na göre PKK ve DAEŞ, Batı Avrupa ülkelerinden Suriye limanlarına getirdikleri ara kimyasallarla Captagon adlı uyuşturucu hap üretiyor. İmal edilen Captagon önce karayoluyla Türkiye'ye sokuluyor, daha sonra ise deniz yoluyla Orta Doğu ve Körfez ülkelerine sevk ediliyor. Türkiye'de son 1 yılda tam 26 milyon adet captagon yakalandı. Captagon'daki rekor artışın Suriye'de faaliyet gösteren PKK/PYD ve DAEŞ'in uyuşturucu imalatına hız vermesinden kaynaklandığı tespit edildi.

AVRUPA BAĞLANTISI
Türkiye'nin uyuşturucu sevkiyatında transit ülke ve Avrupa'da üretilen sentetik uyuşturucular bakımından hedef ülke olduğunun belirtildiği raporda PKK-KCK'nin bu iki kaçakçılıkta da etkin rol oynadığı vurgulandı. Raporda terör örgütlerinin uyuşturucu ticaretiyle ilgili şu tespitlere yer verildi:

-Türkiye'de uyuşturucu kaçakçılığı yapan suç grupları genellikle İran, Afganistan ve İran'a sınırı olan illerimizde yaşayan vatandaşlar ile Avrupa ülkeleri vatandaşlarından oluşuyor.

-PKK-KCK terör örgütü Irak'ın kuzeyinde kurduğu kamplarda eroin imal ediyor.

-Örgüt Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerindeki vatandaşları kenevir ekimine zorluyor ve sözde vergi adıyla topladığı paralarla terör eylemlerin finanse ediyor.

-PKK-KCK sadece uyuşturucu kaçakçılığından yılda1,5 milyar dolar gelir elde ediyor. Bu gelir örgüt elamanlarının barınma ve silahlandırılması için kullanılıyor.

- Örgüt Avrupa pazarında ise yerleşik işbirlikçileri vasıtasıyla uyuşturucu sevkiyatı gerçekleştiriyor. Örgüt ayrıca Avrupa'da sokak uyuşturucu pazarında da faaliyet gösteriyor.

-PKK-KCK Türkiye sınırını geçen uyuşturucu kaçakçılarından vergi adı altında para topluyor. Uyuşturucunun Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması ve AB'de dağıtımı ve satışının her aşamasından pay alıyor.