DR. ELİF GÜVELOĞLU

DR. ELİF GÜVELOĞLU

eguveloglu@takvim.com.tr
Tarihi 1 Aralık 2010

Pancar kanser düşmanı

Hakkında çok fazla bilimsel araştırma yapılmış bir sebze pancar. 1950'lerde başlanmış kanser savaşçısı olarak etkileri hakkında bilimsel tezler yazılmaya. 1986'da çok önemli bir tıp dergisinde, akciğer, prostat, meme ve rahim kanserine karşı etkinliği hakkında geniş kapsamlı bir araştırma yayınlanmış. Kanserle savaşını içerdiği çok etkili antioksidanlar yanında birden fazla 'antikanser' etkili maddeye de borçlu. Ancak tek başına kanseri yok edebildiğine dair hiçbir bilimsel veri yok o yüzden siz pancarı, daha hasta olmadan korunmak amaçlı mutfağınıza sokun diyorum ben. Yüksek potasyum içeriği bu sebzeyi hipertansiyon hastaları için kıymetli kılar.

Bunda içerdiği nitrat iyonun da etkisi vardır.
Ayrıca, kuvvetli antioksidan özelliği de damar çevresindeki elastik dokuyu koruyarak hipertansiyon hastalarının sıklıkla müzdarip olduğu damar tıkanıklığı ile de savaşır. 'London School of Medicine' bu sene yayınladığı araştırma sonuçlarında, pancar kökünün yüksek tansiyonda destek olarak kullanımının etkili olabileceğini bildirmiştir. Özellikle hafif dereceli ve yeni tespit edilmiş hipertansiyon hastalığı, uygun bir beslenme ve aktivasyon değişikliği ile doğal desteklerle ilaç kullanmadan geri döndürülebilir ve kişi ömür boyu tansiyon ilaçları kullanmaya mahkum olmayabilir. Siz yine hasta olmadan kendinize özen gösterin, sağlıkla kalın.

PRATİK KIRMIZI PANCAR TURŞUSU
MALZEME:
1 kg kırmızı pancar
2 çay bardağı sirke
1 su bardağı su
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı Tuz PANCARLARI yıkayıp kabuklarını soyduktan sonra bir tencereye alın.
Üzerini örtecek kadar su ilave edip fazla yumuşamadan diri kıvamda haşlayın.
Ocaktan alın. Soğuyunca dörde kesip sterilize edilmiş kavanoza yerleştirin. Sarımsakları soyup tuz ile havanda ezin.
1 bardak kaynatılıp soğumuş su ve sirkeyi ilave edip karıştırın.
Hazırladığınız sirkeli suyu pancarların üzerine dökün.
Kapağını sıkıca kapatıp arada bir kavanozu sallayarak sirkeli suyun pancar ile karışmasını sağlayın. Birkaç güne kadar turşunuz hazırdır.