Tarihi 5 Nisan 2015

Kriz tellalına birkaç not

Vatandaş artık onları biliyor.
Ne zaman bir puslu hava olmasını isteseler 'kriz tellallığı yapıp algı oluşturmaya' çalışıyorlar.
Bunların bir kısmı dışarıda.. Faizden beslenen bu lobiler, para kaynakları kesilince çılgınca saldırıyor. Bir de içeride uzantıları var. Bazen borsacı, bazen gazeteci, bazen televizyoncu, bazen de işadamı kılığında karşımıza çıkıyorlar.
Seçimin yaklaştığı bu günlerde saldırıları daha da göreceğiz.
Ben sokak tabiriyle anlatayım: 'Vatandaş artık yemiyor.' Kimse Türkiye'nin geleceğini bu karanlık lobiler gibi 'karanlık' görmüyor. İşadamı da böyle, ekonomisti de böyle, vatandaşı da böyle.
Türkiye'de 'kriz çıkacak' propagandası yapan bu karanlık adamlar, paralel yapılar, her seferinde duvara tosluyor. Geçen yıl kamu bankaları üzerinden, mega projeleri yapan işadamlarına saldırarak ve sokak olaylarını körükleyerek denediler ama olmadı...
Simdi size Türkiye'nin 21 çeyrektir büyüdüğünden bahsetmeyeceğim. Küresel darboğaza rağmen ihracattaki 500 milyar dolar hedefine yaklaşıldığını söylemeyeceğim.
Bütçenin fazla vermesini, cari açığın düşmesini de anlatmayacağım. TOKİ Başkanı Ergün Turan'dan aldığım birkaç rakamı paylaşacağım...
TOKİ geçtiğimiz ay borçlularına, 'Kalan miktarı ödeyin % 20 indirim yapalım' diyor. Önceki yıla göre 3 kat fazla başvuru geliyor. Vatandaş taksitle aldığı evin parasını peşin ödemek istiyor. İşin ilginç tarafı, bu başvuranların yarıdan fazlasının parayı cebinden ödemesi. Miktar 700 milyon lira... Fazlası var eksiği yok.
Banka kredisi imkanı olmasına rağmen vatandaş 700 milyon lirasını çıkartıp veriyor. Bunlar iş adamı filan değil, maaşlı orta ve alt gelir grubundan insanlar.
Yine TOKİ ne zaman alt ve orta gelir grubuna bir proje başlatsa arz edilen konutun yüzde 300-400 fazlası talep alıyor... Peşinat yatırılıyor, kuraya giriliyor kazananlar borcu zamanında ödüyor.
Yani kriz tellalı ne yaparsa yapsın insanlar (yabancı yatırımcı da dahil) Türkiye'nin geleceğinden korkmuyor, istikrarı destekliyor. Sandıktan çıkamayınca 'kriz algısıyla iktidar olma hevesi' kursaklarda kalıyor.