Tarihi 15 Kasım 2013

Türkler şimdi 'icat çıkarıyor'

Eskiden bizde bir söz vardı. Yeni bir iş yapana, fikri olana 'icat çıkarma' derlerdi.
Yine yıllarca 'Bizden bir şey olmaz' anlayışıyla insanlarımızın önü kesildi. Parlak beyinlerimiz başka ülkelere kaçtı, oralarda yıldız oldu. Ama artık yepyeni bir Türkiye var. Dışa dönük, fikirlere önem veren Frenkçe adıyla 'inovasyon' yani 'değer ortaya çıkartan yenilik' yapmaya açık insanlar öne çıkıyor.
Hazreti Mevlana'nın 'Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni bir şeyler söylemek lazım' sözü hayata geçmeye başladı.
Önceki akşam Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldiğimizde İnovasyon Haftası'nı konuşurken de bu konular gündeme geldi. Büyükekşi, hedeflerini anlatırken meseleyi şu sözlerle özetledi: "Türkiye'nin geleceğine yapılacak en büyük yatırım, geleceğin inovatif liderlerini yetiştirmektir."
28-30 Kasım'da İstanbul Kongre Merkezi'nde bu yıl ikincisi düzenlenecek Türkiye İnovasyon Haftası'na, aralarında Google'ın insansız aracını tasarlayan Sebastian Thrun da olduğu dünyanın her yerinden 'icat çıkarmış' ustalar katılacak. Büyükekşi, geçen yıl katılımın 15 bin olduğunu, bu yıl ise 20 bine çıkarmak istediklerini söyledi. Projenin sponsorları ise TEB, Türk Hava Yolları, Brisa ve Arçelik. Oturumlara katılım ve başvuru ücretsiz. Ev hanımından profesöre herkese açık.
Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında 500 milyar dolarlık ihracat da var. Bu da değeri yüksek yeni ürünlerle gerçekleşecek. İşte bu noktada 'icat çıkaracak' gençlere ihtiyaç duyacağız. Bugün ihracat ürünlerimizin kilosu 1.5 dolar. Bu rakam Almanya için 4, Kore için ise 3.5 dolar. Yeni biz TIR'larca mal gönderip çok az para alırken, onlar değeri yüksek yenilikçi ürünlerle bizi geride bırakıyor.

24 BİN GENÇ YETİŞECEK
Mehmet Büyükekşi, özellikle öğrencilerle ilgili projelere büyük önem verdiklerini belirtip, şunları aktardı: "50 tane dezavantajlı ilköğretim okulunda inovasyon atölyesi kurduk. 7. ve 8. sınıf arasında seçilen öğrencilere inovasyonla ilgili dersler veriyoruz.
Her yıl bin 200 öğrenci yetiştireceğiz. 2023'e kadar 12 bin öğrenci olacak. Belli bir başarı yakalarsak, öğrenci sayısını 24 bine çıkarmak istiyoruz."

* * *
LOPEZ'i GEÇTiK
Mehmet Büyükekşi, geçen yılki zirveyi anlatırken, dünyaca ünlü pop yıldızı Jennifer Lopez örneğini verdi. Zirveden bir hafta önce Lopez'in Türkiye'de konser verdiğini ve 6 bin kişinin konsere katıldığını hatırlatan Büyükekşi, "Bizim inovasyon zirvemizde herhangi bir şöhret yoktu ama 3 günde 15 bin kişi katıldı. Demek ki, gençlerimiz duyarlı" dedi.