Tüm günahlarınız affolabilir! Regaib Kandili nafile namazı nasıl kılınır?

Regaib Kandili 12 rekatlık nafile namazı müslümanlar tarafından yoğun şekilde araştırılıyor. Kandil geceleri ibadet oldukça önem arz etmektedir. Bu bağlamda haberimizde Regaib Kandili 12 rekatlık nafile namazı nasıl kılınır? Sorusuna cevap verirken, Regaib Kandili namazı ve dualarını da derledik. Affı bol olan bu geceyi tesbih namazı ve ya hacet namazı kılarak geçirmek yapılması gereken ibadetlerden biridir. Sizler için hacet ve tesbih namazının nasıl kılındığını, kaç rekat olduğunu ne zaman yani saat kaçta kılmak gerektiğini ve her rekatta hangi duaların okunacağını, çekilecek tesbihleri detaylı bir şekilde anlattık.

Giriş Tarihi 27 Şubat 2020, 18:14 Güncelleme 27 Şubat 2020, 18:14
Tüm günahlarınız affolabilir! Regaib Kandili nafile namazı nasıl kılınır?

İÇİNDEKİLER

Bugün Regaib Kandili kutlanıyor. Bu mübarek kandil gecesinde ibadet etmek isteyenler hacet ya da tesbih namazı kılabilirler. Mevlid kandilinde kılınacak olan hacet namazı 12 rekat , tesbih namazı 4 rekattır. İşte Regaib kandili gecesinde hacet namazı ve tesbih namazının kılınışı; Farz veya vâcip olan namazların dışındaki namazlara nâfile namazlar denir ve farz namazların öncesinde veya sonrasında kılınan sünnet namazlar nâfile namaz kapsamında yer alır. Her bir nafile namazının kendine has birtakım fazilet ve sevabları vardır.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

NAFİLE NAMAZI NEDİR?

Nafile Namaz, farz veya vacip olan namazların dışında kılınan Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem)'in kıldığı ve kılınması için tavsiye buyurduğu namazlardır.

Farz veya vâcip olan namazların dışındaki kılınan namazlara nâfile namazlar denir. Nafile Namazlar; farz namazların öncesinde veya sonrasında kılınan sünnet namazlar nâfile namaz kapsamında yer alır. Her bir nafile namazının kendine has birtakım fazilet ve sevabları vardır.

Nafile namazlar, sünnet olan nafile namazlar ve mendup olan nafile namazlar olarak iki kısma ayrılır.

Sünnet olan nafile namazlar; Allah Resulü (Sallâllâhü Aleyhi ve Sellem)'in kıldığı ve kılmaya devam ettiği fakat çok nadiren kılmadığı namazlardır. Bu nafileler kuvvetle yapılması tavsiye olan namazlardır. Çok nadiren Peygamber Efendimiz (Sallâllâhü Aleyhi ve Sellem)'in bu nafile namazları terk etmesinin sebebi ise bizlere farz olmadığını göstermektir.

Mendup olan nafile namazlar ise, Peygamber Efendimiz (Sallâllâhü Aleyhi ve Sellem)'in zaman zaman kılıp, zaman zaman kılmadığı ve kuvvetli olmayan nafile namazlardır. Bunlara müstehap nafile de denir. Kuşluk namazı gibi.

Nafile namazların başlıcaları şunlardır:

Nafile Namazlar

Teheccüd Namazı (Gece Namazı)
Duhâ (Kuşluk) namazı
İşrak namazı
Evvabin namazı
Hacet (Dilek, İstek Namazı) namazı
Tesbih namazı
Şükür namazı
İstihâre namazı
Tahiyyetü'l Mescid namazı
İstiska (Yağmur İsteme) namazı
Küsûf ve Husuf namazı
Abdest Şükür namazı
Yolculuk namazı
Tevbe namazı
Zelzele (Deprem) namazı
Teravih namazı

Nafile Namazlar Nelerdir? Nasıl Kılınır?

Farz veya vâcip olan namazların dışındaki namazlara nâfile namazlar denir ve farz namazların öncesinde veya sonrasında kılınan sünnet namazlar nâfile namaz kapsamında yer alır. Her bir nafile namazının kendine has birtakım fazilet ve sevabları vardır.

Nâfile namaz kılmanın mekruh olduğu vakitler:

1. Fecrin doğmasından sonra sabah namazının sünneti dışında nâfile namaz kılınmaz.
2. Sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğuncaya kadar,
3. İkindi namazını kıldıktan sonra güneş batıncaya kadar,
4. Akşam namazının farzından önce,
5. Bayram namazlarından önce, ne evde ne camide,
6. Bayram namazlarından sonra, camide,
7. Arafat ve Müzdelife cem'leri arasında,
8. Farz namazın vaktinin daralması durumunda,
9. Farza durulmak üzere kamet getirilirken (Sabah namazının sünneti bundan müstesnadır).
10. Cuma günü hatibin minbere çıkmasından cuma namazı sona erinceye kadar nâfile namaz kılınmaz.

REGAİB KANDİLİNDE OKUNACAK DUALAR

Regaip Kandil'i Ramazan ayınında müjdecisidi. "Bize karşı düşmanlık duygularıyla oturup kalkanların kalplerini yumuşatmak murat ediyorsan, bize ve gönüllüler hareketine karşı onların kalplerini yumuşat ve sinelerini daim bir sevgiyle doldur!" Regaip Kandili önemi bağışlanmak isteyenler acısından büyüktür.

"Ey kalpleri evirip çeviren Sultanlar Sultanı! Bizim kalplerimizi de, onların kalplerini de sevdiğin ve hoşnut olduğun güzelliklere çevir Ya Rabbi! Sen bizlere bizi aşan istidat ve kabiliyetler ver ve lütfedeceğin bu kabiliyetleri senin rızan yolunda kullanmayı bizlere nasip eyle ya Rabbi!"