ALLAH katında geri çevrilmiyor! Regaip Kandili'nde ne olmuştur?

Regaip kandili neden kutlanır? Bugün tüm Müslüman aleminde Regaib Kandili'nin büyük coşkusu yaşanıyor. Mübarek 3 Aylar'ın başlangıcının ilk günü olan bu özel gün birçok özellik barındırıyor. İnternette ise Regaip Kandili neden kutlanır, neden önemlidir, Regaip Kandili'nde ne olmuştur gibi sorulara yanıt aranıyor. Biz de bu konuyu sizler için inceledik ve haberimize ekledik. Peki Regaib Kandili neden kutlanır? Neden önemlidir? Regaip Kandili'nde ne olmuştur? Recep ayı, ulvî bir yolculuğun başlangıcıdır. Mübarek üç ayların ilkidir. İlk Perşembe gecesi Regaib Kandili ile Recep ayı başlar. Regaib Kandili’nde yapılan duaların Allah katından geri çevrilmeyeceği söylenmektedir..

Giriş Tarihi 27 Şubat 2020, 17:42 Güncelleme 27 Şubat 2020, 17:42
ALLAH katında geri çevrilmiyor! Regaip Kandili’nde ne olmuştur?

İÇİNDEKİLER

Regaip kandili neden kutlanır? Müslüman alemi için oldukça önemli bir gün olan Regaip Kandili bugün kutlanıyor. Mübarek 3 Aylar'ın başlangıcı olan, sevapların kat kat artacağı, edilen duaların daha fazla kabul göreceği bu özel döneme geçişin ilk günü Regaib Kandili. Peki Regaip Kandili neden kutlanır? Neden önemlidir? Regaip Kandili'nde ne olmuştur? Önemi ne? Regaib Kandili gecesi ne oldu? Regaib Kandili'nde yapılan duaların Allah katından geri çevrilmeyeceği söylenmektedir. Sevgili Peygamber Efendimiz'in (sallallâhü aleyhi ve sellem) Allah'ın bazı çok özel fiilî tecellilerine mazhar olduğu, nurani lutf u ihsanlara, semavi mevhibelere eriştiği bir gecedir.

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA TIKLAYINIZ

REGAİP KANDİLİ'NDE NE OLMUŞTUR?

Recep ayı, ulvî bir yolculuğun başlangıcıdır. Mübarek üç ayların ilkidir. İlk perşembe gecesi Regaib Kandili ile Recep ayı başlar. Regaib Kandili'nde yapılan duaların Allah katından geri çevrilmeyeceği söylenmektedir..

Sevgili Peygamber Efendimiz'in (sallallâhü aleyhi ve sellem) Allah'ın bazı çok özel fiilî tecellilerine mazhar olduğu, nurani lutf u ihsanlara, semavi mevhibelere eriştiği bir gecedir Regâib kandili. Hicrî takvime göre, yedinci ay olan Receb-i şerifin ilk Cuma gecesine tevafuk etmektedir. Yani Perşembeyi Cumaya bağlayan gece kandil gecesi olmaktadır. Recebin ilk Cuma gecesi, beş derece katmerli bir mübarekiyete sahiptir.

Her kandil gibi bir arınma, aklanma, paklanma, yunup yıkanma fırsatı. İbadet, dua ve istiğfar zamanı. Ahirete yatırım vakti. Müminler için bir fuar, bir panayır, bir çarşı; her türlü sevap ticaretinin yapıldığı bir pazar yeri. Bir kalemin ifadesiyle: "Ölmüş ve çatlamış olan bir toprak için su ne ise, ölmüş ve çatlak kalpler için de bu gecenin ehemmiyeti odur."

REGAİB KANDİLİNDE OKUNACAK DUALAR

Regaip Kandil'i Ramazan ayınında müjdecisidi. "Bize karşı düşmanlık duygularıyla oturup kalkanların kalplerini yumuşatmak murat ediyorsan, bize ve gönüllüler hareketine karşı onların kalplerini yumuşat ve sinelerini daim bir sevgiyle doldur!" Regaip Kandili önemi bağışlanmak isteyenler acısından büyüktür.

"Ey kalpleri evirip çeviren Sultanlar Sultanı! Bizim kalplerimizi de, onların kalplerini de sevdiğin ve hoşnut olduğun güzelliklere çevir Ya Rabbi! Sen bizlere bizi aşan istidat ve kabiliyetler ver ve lütfedeceğin bu kabiliyetleri senin rızan yolunda kullanmayı bizlere nasip eyle ya Rabbi!"

REGAİP KANDİLİ'NDE HANGİ TESPİHLER ÇEKİLİR?

Milyonlarca kişi üç ayların başlamasıyla birlikte bu mübarek günlerde nasıl ibadet etmeleri gerektiği konularını araştırıyor. İşte, üç aylarda çekilmesi gereken tesbihat...

RECEB AYI

10 GÜN 100 defa Sübhana'llahi'l- hayyil- kayyum

10 GÜN 100 defa Sübhana'llahi'l- ehadi's-samed

10 GÜN 100 defa Sübhana'llahi'l- gafuri'r- rahim

ŞABAN AYI

10 GÜN 100 defa Ya latifu celle şanühü

10 GÜN 100 defa Ya rezzaku celle şanühü

10 GÜN 100 defa Ya azizü celle şanühü

RAMAZAN AYI

10 GÜN 100 defa Ya erhame'r- rahimin

10 GÜN 100 defa Ya gaffarü'z- zünüb

10 GÜN 100 defa Ya 'atika'r- rikab

REGAİB GECESİ İLE İLGİLİ HADİSLER

• Allahü Teâlâ, Recep ayında oruç tutanları mağfiret eder. [Gunye]

• "Receb-i şerifin bir gün başında, bir gün ortasında ve bir gün de sonunda oruç tutana, Recep'in hepsini tutmuş gibi sevap verilir." [Miftah-ül-cenne]

• Ramazan ayı dışında Allah rızası için bir gün oruç tutan, iyi bir yarış atının bir asırda alacağı mesafe kadar Cehennemden uzaklaşır.) [Ebu Yala]

• Şu beş gecede yapılan duâ kabul edilir, geri çevrilmez. Regaip gecesi, Şabanın 15. gecesi, Cuma geceleri, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı geceleri.) [İbn-i Asâkir]

• İbn-i Abbas (ra) hazretleri: "Resulullah (sav) Recep ayında bazen o kadar çok oruç tutardı ki, biz O'nu hiç iftar etmeyecek zannederdik. Bazen de o kadar çok iftar ederdi ki, biz O'nu hiç oruç tutmayacak zannederdik." buyurmuştur. (Müslim)

• Muhakkak zaman, Allah'ın yarattığı günkü şekliyle akıp gitmektedir. Yıl on iki aydır. Bunlardan dördü haram aylardır. Ve üçü ard arda gelmektedir. Zilkade, Zilhicce, Muharrem bir de Cemaziye'l-âhirle Şaban ayları arasında gelen Recep ayıdır." (Buhârî, Tefsir, Sure, 8,9)

• "Recep ayı Allah'ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır." (Aclûnî, Keşfu'l-Hafâ, 1/423)

• "Receb ayı girdiğinde Hz. Peygamber şöyle derdi: "Allahım! Recep ve Şaban'ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan ayına ulaştır." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/259)

• Kim Recep ayında, takva üzere bir gün oruç tutarsa, oruç tutulan günler dile gelip "Ya Rabbi! onu mağfiret et" derler. [Ebû Muhammed]

• Hz. Aişe ( r.a ) validemiz, "Resûlullah (sav), pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmaya çok önem verirdi." buyuruyor. Çünkü Hadis-i Şerifte, "Ameller Allahü teâlâya pazartesi ve perşembe günleri arz edilir. Ben de amelimin Allah'a oruçlu iken arz edilmesini istiyorum." buyururdu. (Tirmizî)