Günlük hayatın koşturmacası herkesi yoruyor. Yüksek tempoya direnmenin, bedeni dinç tutmanın yolu ise doğru sebze-meyvenin yanı sıra
mikrobesin denilen vitamin-mineraller ile lif kaynaklarını gereken miktarda tüketmekten geçiyor. Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi
Doç. Dr. İsmet Tamer, vücudu güçlendirip, enerjiyi yükseltecek besinleri şöyle sıralıyor...
KAHVALTIDA NE YEMELİ?
Sebze-meyve yönünden zengin bir diyet, enerjik ve dinç yaşama giden yolda büyük önem taşır.
Kahvaltıda
yulaf ezmesi, yulaflı gevrek ya da müsli tercih edebilirsiniz. Bu besinler
kan şekerinde ani yükselmelere neden olmaksızın enerjiyi yükseltir, güne dinç başlanmasını sağlar.
Karbonhidrat ve lif açısından zengin bir kahvaltıya eklenecek
çilek ve muz dilimlerinin yanında taze sıkılmış bir bardak portakal suyu, yüksek miktarda C vitamini ve potasyum almanızı sağlar.
C vitamininin vücutta yağ yakılarak enerji üretilmesinde rol oynayan 'karnitin' metabolizmasında da görev alır.
Muz ise enerji sağlayan karbonhidrat kaynağıdır.
Meyve sularını tüketmeden hemen önce sıkıp hazırlayarak, alacağınız faydayı yükseltin.
KAVUN-KARPUZ-ŞEFTALİ
Her öğünde yeşil yapraklı sebze tüketmek son derece önemli. Zira
yeşil yapraklı sebzeler, vücuttaki atık maddelerden kurtulmayı hızlandırır.
Meyveler su, vitamin ve mineraller açısından olduğu kadar şeker açısından da zengindir. Yine de yazın
bolca şeftali, kayısı, kavun ve karpuz tüketmek susuzluğu giderip kaybedilen minerallerin yerine konmasına yardımcı olur.
Unutulmamalıdır ki, meyveler sağlam birer lif kaynağıdır ve
hem ana hem de ara öğünlerde meyve tüketerek kan şekerini dengede tutmak, aktif ve enerjik kalmanızı sağlar.
DOMATES GENÇLEŞTİRİR
Yaşlanmaya karşı en büyük destek, likopen deposu domateste saklı. Her öğünde yiyin.
Sabah uyandığınızda ya da günün sonunda vücudunuzda şişlik ve ödeme rastlarsanız ya öğününüze maydanoz ekleyin ya da bir miktar maydanoz suyu hazırlayıp tüketin.
Gençlerde de artık kalp ve damar hastalıkları görülüyor. Meşhed Üniversitesi Bilim Merkezi'nin ortaya koyduğu çalışma, kerevizin kandaki kötü kolesterolü düşürdüğünü, aynı zamanda yüksek tansiyonu da düşürmeye yardımcı olduğunu gösterdi.
KARACİĞERİ YORMAYIN
Biber, marul, maydanoz, dereotu, roka ve tere ile tabağınızı süsleyebilir;
diğer öğünlerde
lahana, brokoli, pazı, ıspanak ve kuşkonmazı ister ana yemek olarak, isterseniz et
ve balığın yanında tüketebilirsiniz.
Böylelikle karaciğerinize
büyük bir iyilik yapar, vücuttan zararlı
maddelerin atılmasına yardımcı olursunuz.
Karaciğer müthiş bir fabrikadır ve ne kadar yoğun çalışırsa biz de o derece yorgun hissederiz.
Karaciğerin sevdiği bir
diğer besin kesinlikle enginardır. Bu
mucizevi sebze
karaciğer hücrelerinin yenilenmesinde büyük pay sahibi. Enginarın C vitamini içeren
besinlerle birlikte tüketildiğinde faydası
artar.
Sarımsak, antioksidan özelliği
ile son derece önemlidir.