Sosyal medya çöktü mü? İnternet neden yavaş? WhatsApp, Instagram neden açılmıyor, ne zaman düzelecek?

Popüler sosyal medya ağları, WhatsApp ve Instagram'da erişim sorunu yaşanıyor. Canlı arıza haritası üzerinde dünya genelinde arıza olduğu görülüyor. Sosyal medya kullanıcıları, erişim sorunu yaşadıkları için internetteki sorunun kaynağını araştırmaya başladı. Peki, sosyal medya çöktü mü? İnternet neden yavaş? Instagram ve WhatsApp neden açılmıyor? İşte detaylar...

Giriş Tarihi 02 Mayıs 2019, 16:29 Güncelleme 02 Mayıs 2019, 16:33
Sosyal medya çöktü mü? İnternet neden yavaş? WhatsApp, Instagram neden açılmıyor, ne zaman düzelecek?

İÇİNDEKİLER

Sosyal medya ağı WhatsApp, Facebook ve WhatsApp'a saat 15.00 itibarıyla erişim sorunu yaşanmıştı. Yaklaşık yarım saat aranın ardından sorun tamamen düzelmiş gözükse de kısmen erişim sorunu yaşanmaya devam ediyor. Dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı olan WhatsApp ve Instagram'daki erişim sorunu ne? Sosyal medya çöktü mü? İnternet neden yavaş? WhatsApp, Instagram neden açılmıyor? İşte erişim sorunu ile ilgili ayrıntılar...

SOSYAL MEDYA ÇÖKTÜ MÜ? BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

WhatsApp'ta mesaj göndermede ya da almada sorun yaşayan kullanıcılar erişim sağlayamayınca sorunun kaynağını araştırmaya başladı. WhatsApp ve Instagram uygulamalarının çökmesi ile birlikte Twitter üzerinden çoğu kullanıcı erişim yapamadıklarını dile getirdiler.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Konu ile ilgili Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Instagram, Facebook ve WhatsApp servislerinde dünya genelinde sorun yaşandığını belirterek, Türkiye'deki kullanıcıların da bundan kısmen etkilendiğini bildirdi.

Sayan, Twitter hesabından sosyal iletişim ağlarında yaşanan sorunlara ilişkin yaptığı açıklamada, "Instagram, Facebook ve WhatsApp servislerinde dünya genelinde sorun yaşanmakta olup, ülkemizdeki kullanıcılar da kısmen etkilenmektedir." ifadesini kullandı.

Facebook, WhatsApp ve Instagram sorunu dünya genelinde yaşanıyor. Türkiye'de ise başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Antalya, Konya, Adana illerinde görülüyor.

INSTAGRAM HAKKINDA

2010 tarihinde Kevin Systorm ve Mike Krieger tarafından kurulan ve ilk olarak Burbn ismiyle piyasaya çıkan İnstagram, dünya çapında 500 milyon kullanıcıya sahiptir.

Şirketin ortaklarından Kevin, kullanıcıların yer bildirimi yapmasına yarayan Foursquare adlı uygulamadan çok etkilenmiştir. Bunun biraz daha farklılaştırılarak kullanılabileceğini düşünen genç adam, fotoğraf ekleme özelliğini de kullanarak Burbn adlı uygulamayı kullanıcıların beğenisine sunmuştur. Uygulama, kullanıcıların belirli lokasyonlarda check in yapması, gelecek check in'lerini planlaması, arkadaşlarıyla buluşması karşılığında puan kazanması ve bu buluşmalarda çektiği fotoğrafları paylaşması üzerine kurulu olarak ortaya çıkmıştır.

Uygulama bir süre boyunca kullanıcılar tarafından kullanılmış, fakat uygulama geliştiricisi Kevin bir türlü istediği başarıyı elde edememiştir. Fakat tüm olumsuzluklara rağmen Kevin sürekli olarak uygulamayı geliştirmeye devam etmiş ve sonunda kendisine yol arkadaşı olarak Mike Krieger'ı almıştır.

İkili, bir dizi araştırmanın ardından kullanıcıların kullanım alışkanlıklarını analiz etmiş ve ilginç bir detaya erişmişlerdir. Çünkü kullanıcılar yer bildirim özelliğini hiç kullanmazken, fotoğraf paylaşımını aktif olarak kullanıp devasa bir kullanım verisine işaret etmiştir.

Bu veri onların bundan sonraki hayatına şekil verirken, sosyal medyaya da yeni bir platform kazandırmaya imkan tanımıştır. Kevin ve Mike bu veriden faydalanarak 2010 yılında, sadece fotoğraf paylaşımı için kullanılabilecek, filtreler ile şekil verilebilecek bir uygulamayı, yani İnstagram'ı ortaya çıkarmıştır.

Burbn ile yaşanılan aksiliklerden derledikleri deneyimi İnstagram'a aktaran ikili, 2012 yılında şirketi 1 milyar dolara Facebook'a satmıştır. Facebook satın almadan önce yaklaşık 30 milyon kullanıcısı olan sosyal medya platformu, satın almanın ardından geçen 4 yıllık sürede 500 milyon kullanıcıya sahip olmuştur.

FACEBOOK HAKKINDA

Temel noktası insanların başka insanlarla iletişim kurması üzerine olan Facebook, 4 Şubat 2004 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinde sanal dünyaya sistemini açmıştır. Çıkış amacı tamamiyle Harvard Üniversitesi içerisindeki sosyal ilişkileri kuvvetlendirmek amaçlı olsa da Facebook'un büyüme ivmesi 2006 tarihi itibariyle kurucusu Mark Zuckerberg'in kontrolünden çıkmıştır.

Önce Harvard, Boston ve Ivy Ligi bölgesindeki okullarda okuyan öğrencilerinin tamamının üye olduğu Facebook, 11 Eylül 2006 tarihinde tüm kullanıcılara kullanıma sunulmuştur. Sisteme katılan kullanıcılar, lise, çalışma yerleri ve yaşadığı yerlere göre gruplara katılımda bulunabiliyorken, sistemin geliştirilmesi ve hemen hemen her ülkeye özel dil desteği sunması, sosyal medyada bir milat yaratan Facebook'un çığ gibi büyüyen milyonlarca kullanıcısının oluşmasına imkan tanımıştır.

Facebook, istatistiklere göre ülkemizde ve dünya üzerinde en çok ziyaret edilen üçüncü (1.Google, 2.Youtube) site olarak ilan edilmiştir.

1 milyar 500 milyon civarı kullanıcıya sahip olan Facebook, tüm gelirini reklam ile elde etmektedir.

Facebook ismini "paper facebooks"tan alır. Bu form, Amerikan üniversitelerinde okulların öğrencilerine, öğretmenlerine ve çalışanlarına doldurttuğu, onları tanıtan bir formdur. Facebook'un mavi renkte olması ise kurucusu Mark Zuckerberg'in renk körü olmasından kaynaklıdır. Toplam 40 milyar dolarlık bir bütçeye sahip olan Facebook; İnstagram, Whatsapp, Oculus VR ve PrivateCore şirketlerinin de sahibidir.

WHATSAPP HAKKINDA

WhatsApp, 2010 yılının Ocak ayında piyasaya sürülen, akıllı telefonlar için sesli ve görüntülü mesajlaşma uygulamasıdır. Android, BlackBerry, iOS, Windows Phone platformlarında hizmet veren WhatsApp, dünya genelinde 1 milyardan fazla kullanıcıya sahiptir.

2G, 3G, 4G veya Wi-Fi ile çalışma özelliğine sahiptir ve kullanıcılar birbirine yazılı mesajdan hariç olarak; fotoğraf, video, ses, ücretsiz arama ve belge gönderebilir.

Şirket Biran Acton ve Jan Koum tarafından ABD'de Kaliforniya eyaletindeki Santa Clara kentinde kurulmuştur. Kısa süre içinde büyük bir kullanıcı sayısına ulaşan WhatsApp, dünyada kayıtlı kullanıcı sayısı bazında en yüksek olan siber hizmetler arasında adını yazdırmıştır.

WhatsApp'ın popülaritesinin artmasıyla birlikte sosyal medya şirketi Facebook tarafından 4 Milyar dolar nakit para, 12 milyar dolar hisse senedi ve 3 milyar dolar sınırlandırılmış hisse senedi olmak üzere, 19 milyar dolar karşılığında satın alınmıştır.

Web WhatsApp özelliği ile birlikte internet tarayıcıları ve masaüstü programıyla da kullanıcılarına hizmet sunan WhatsApp, 06 Nisan 2016 itibariyle uçtan uca şifreleme özelliği ile kullanıcılarına yüksek güvenlikli mesaj koruma sistemini sunmuş ve tüm konuşmaları güvenli hale getirmiştir.