CHP'de İP'ler kopuyor! Ekrem İmamoğlu'nun yeni parti hazırlığı... Taylan Yıldız'ın istifasının perde arkası! Akşener bu işin neresinde?

CHP'de koltuk savaşlarında yol ayrımına gelindi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, rakibi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "çekil" baskısına partisinin grup toplantısında cevap verdi. Kılıçdaroğlu, "Değil 6 gerekse 16'lı masa kuracağım" diyerek buradayım mesajı verdi. Kılıçdaroğlu'nun açıklamasının ardından ikili arasındaki iplerin tamamen kopması bekleniyor. Aynı zamanda kazanın kaynadığı bir diğer parti İP'te de CHP'de yaşanan kavgalara paralel bir mücadele yaşanıyor. İYİ Parti kurucu üyelerinden, "İnternetçi Abi" lakaplı Taylan Yıldız partiden istifa etti. İstifa açıklamasında “Daha yeni başlıyoruz” diyerek yeni dönemin sinyalini verdi. Zira İmamoğlu'nun parti için mücadelede tasfiye edilmesinin ardından yeni parti çalışmalarına başlayacağı ve Yıldız'ın bu partinin kuruluşunda aktif rol alması bekleniyor. Öte yandan Meral Akşener'in İmamoğlu'nun adımlarının arkasındaki isim olduğu belirtiliyor.

Giriş Tarihi 20 Haziran 2023, 07:14 Güncelleme 20 Haziran 2023, 14:59
CHP’de İP’ler kopuyor! Ekrem İmamoğlu’nun yeni parti hazırlığı... Taylan Yıldız’ın istifasının perde arkası! Akşener bu işin neresinde?

İÇİNDEKİLER

Seçim öncesi Kemal Kılıçdaroğlu ile Ekrem İmamoğlu arasındaki sözde 'baba-oğlu' ilişkisi, sandık hezimetinin ardından bozuldu. Koltuk için birbirilerine giren ikili, karşılıklı hamlelerle rakibini boşluğunu yakalama peşinde.

Grup toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu, "Hiçbirimizin, hiçbir CHP'linin umutsuzluğa kapılma hakkı yoktur. En zor koşullarda Türkiye'yi aydınlığa çıkarmak bizim görevimizdir. Değil 6'lı masa Türkiye'nin aydınlığa çıkması için gerekirse 16'lı masa kuracağım. Bu Duyunu Umumiye kabinesini mutlaka göndereceğiz." ifadelerini kullanarak İmamoğlu'nun "çekil" talebine karşılık rest çekti. İmamoğlu kendi planını devreye sokmaya hazırlanıyor.

PARTİDE İÇ SAVAŞ KIZIŞTI
Son olarak 14 Haziran'da Ahlatlıbel'de görüşen Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu, tebessüm ederek gazetecileri selamladıkları fotoğrafla gündem oldu. Fotoğrafın aksine toplantıda ortaya çıkan detaylar, partideki kaosu bir kez daha gözler önüne serdi.

İmamoğlu'nun "Koltuğu bana bırak" teklifini sunduğu, Kılıçdaroğlu'nun ise "İstanbul'a odaklan" mesajı verdiği öne sürülen görüşme sonrası CHP'de iç savaş kızıştı.

Önce CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, İmamoğlu ve Grup Başkanı Özgür Özel'e rest çekerek, "Genel başkana karşı daha dikkatli olmalılar" uyarısını yaptı.

İL BAŞKANLARINI ÇAĞIRDI
İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun, Kuşoğlu'nun sözlerini yerden yere vuran tweetleri peş peşe beğenmeye başladı.

Sosyal medya hesabı üzerinden Ongun'a yüklenen CHP Milletvekili Deniz Demir, "Siyasete bu kadar meraklıysa istifa edip siyasete girmelidir. Genel başkanımıza ve partimizin kurumsal kimliğine yapılan bu saygısızlığı kınıyorum" diyerek yeni bir fitili ateşledi.

Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun yarın CHP'li 81 il başkanı ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Kurultay öncesi delegeler üzerinde büyük etkiye sahip olan belediye başkanları ve il başkanlarına yakın markaj uygulamaya devam eden Kılıçdaroğlu, daha önce de 36 belediye başkanını Meclis'te ağırlayarak toplantı yapmıştı.

"GENEL BAŞKAN DA DEĞİŞMELİ"
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu bir röportajında; "Bugüne kadar denediğimiz yöntemlerle başarı elde edemediysek eğer, yöntemleri değiştirmemiz gerekiyor. Bunu da partinin ortak aklı ile tespit etmemiz gerekiyor" dedi.

"Değişime genel başkan da dahil mi" sorusuna ise, "Gerekiyorsa o da dahil" yanıtını verdi.

YENİ PARTİ HAZIRLIĞI VE "İNTERNETÇİ ABİ"
Bugün yapılacak grup toplantısında Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kurultay için rest çekmesinin ardından taraflar arasındaki ipler tamamen kopması muhtemel. Genel Başkanlık hayalleri suya düşecek İmamoğlu'nun, İstanbul için de aday gösterilmesi beklenmiyor. Partide tamamen saf dışı kalacak İmamoğlu'nun yeni parti hazırlıkları kapsamında çalışmalara başlaması güçlü ihtimal. Dün kurucusu olduğu İYİ Parti'den istifa eden Taylan Yıldız'ın kurulacak yeni partide görev alması bekleniyor. Yaşanan süreci köşesine taşıyan Milliyet gazetesi yazarı Zafer Şahin, muhtemel hazırlıkları ve atılacak adımları tek tek köşesine taşıdı.

Şahin'in yazısından önemli bölümler şu şekilde:
İyi Parti'nin "İnternetçi Abi" lakaplı kurucusu Taylan Yıldız partisinden istifa etti.

Milletvekili listesine yazılmadığı için ayrıldı diyenler haklı olabilir. Ama bu artık tali bir mesele.

Çünkü bundan sonra ne yapacağına dair işaretler veren kulisler daha cazip ayrıntılarla dolu.

İddia o ki… Taylan Yıldız önümüzdeki süreçte zaten çok yakın olduğu İmamoğlu ile birlikte hareket edecek. İstifa açıklamasındaki "Daha yeni başlıyoruz" cümlesi manidar.

İmamoğlu'nun CHP'nin başına geçme hayali suya düşerse yeni bir parti kurmayı ciddi ciddi düşündüğü konuşuluyor.

Taylan Yıldız'ın parti kurma çalışmalarında aktif rol üstlenmek için İyi Parti'den istifa etmiş olma ihtimali çok yüksek.

"CHP dururken İmamoğlu neden parti kursun?" diyorsunuz değil mi? Ne yalan söyleyeyim, geçen haftaya kadar ben de aynı kanaatteydim.

Ancak muhalefet cephesinde tuhaf gelişmeler yaşanıyor.

İmamoğlu'nun, bırakın CHP Genel Başkanlığı'nı, yeniden İstanbul'a aday gösterilme ihtimali bile günden güne azalıyor.

Ayakta kalmak için şapkadan muhakkak bir tavşan çıkarmak zorunda.

O tavşanın yeni bir parti olması bu saatten sonra sürpriz olmaz.

İMAMOĞLU İLE AKŞENER'DEN ORGANİZE HAREKET
Gazeteci Abdulkadir Selvi geçtiğimiz günlerde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in, kongrede hesap vermek yerine Altılı Masa'yı bombalaması beklendiğini, Ekrem İmamoğlu ile birlikte hareket ederek İmamoğlu'nun değişim çağrılarını destekleyeceğini iddia etmişti. Taylan Yıldız'ın istifasının ve yeni parti hazırlıklarının arkasında Akşener'in yönlendirmesinin olabileceği kulislerde konuşuluyor.

Selvi'nin yazısından öne çıkanlar şu şekilde:

DİP DALGA
İYİ Parti'de Meral Akşener'e yakın olarak bilinen isimler Uğur Poyraz ve Kürşat Zorlu bu dip dalgayı fark ettiler. Kongrede Millet İttifakı'nın hesabını ödememek için, "Seçimlerden sonra Millet İttifakı bitmiştir" diye açıklama yaptılar. İYİ Parti'nin yerel seçimlerde birkaç büyükşehir belediye başkanlığı almak koşuluyla ittifak yapacağı haberleri yayıldı. Tüm bunlar kongre öncesinde tabanın gazını almaya dönük hamlelerdi.

AKŞENER NE DİYECEK
Akşener'in, kongrede hesap vermek yerine 6'lı Masa'yı bombalaması bekleniyor. Kulislere sızan haberlere göre Akşener'in, İYİ Parti'nin kazanacak aday diye ısrar etmesine rağmen masadan Kılıçdaroğlu kararının çıktığını, İYİ Parti'nin uyarılarının dikkate alınmaması nedeniyle kazanılabilecek seçimin kaybedildiğini anlatacağı söyleniyor.

Meral Akşener'in Millet İttifakı'nın sona erdiğini açıklayıp yerel seçimlerden önce yeni şartlarda yeni ittifaklar kurulabileceği mesajını vermesi bekleniyor.

AKŞENER-İMAMOĞLU PASLAŞMASI
İkinci tur seçim gecesi ilk çıkışı Meral Akşener yapmış, Ekrem İmamoğlu ise onu takip etmişti. Ekrem İmamoğlu'na hapis kararının çıktığı gün Saraçhane'de ikilin sergilediği tavır da dikkate alındığında CHP'de Ekrem İmamoğlu-Meral Akşener yine birlikte hareket ediyorlar kanaati hâkim. "Akşener ile İmamoğlu organize hareket ediyorlar" deniliyor.

Akşener'in kongredeki konuşmasında parti ismi vermeden İmamoğlu'nun değişim çağrılarını desteklemesi bekleniyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN