İsveç'in NATO üyeliği için Ankara'daki kritik görüşme sonrası peş peşe açıklamalar! Somut adım vurgusu...

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatının ardından NATO'ya üyelik başvurusunda bulunan Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin vetosuyla karşılaştı. Madrid'de gerçekleştirilen zirvede imzalanan mutabakat çerçevesinde terör örgütleriyle mücadele ve suçluların iadesi noktasında adım atma sözü veren Finlandiya ve İsveç'in üyelik müzakereleri başladı. Süreç boyunca mesafe kat eden Finlandiye NATO'ya üye olmayı başarmasın karşın, mutabakatın gerekliliklerini yerine getirmeyen İsveç sürecin dışarısında kaldı. Türkiye'de seçimlerin tamamlanmasının ardından müzakare süreci yeniden hareketleniyor. Bugün Ankara'da Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer aldığı, ortak mekanizma toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı sonrası açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg İsveç'in NATO'ya üyeliği konusunda Başkan Erdoğan ile görüşütüğünü bildirdi. Öte yandan Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan dönüşü verdiği İsveç mesajı ülke medyasında yankılandı.

Giriş Tarihi 14 Haziran 2023, 07:23 Güncelleme 14 Haziran 2023, 17:14
İsveç’in NATO üyeliği için Ankara’daki kritik görüşme sonrası peş peşe açıklamalar! Somut adım vurgusu...

İÇİNDEKİLER

Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer alacağı, Üçlü Mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın ev sahipliğinde, gerçekleştirildi.

BEŞTEPE'DE TOPLANTI
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer aldığı, Üçlü Mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısı, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç'ın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı.

Toplantıya, NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya heyeti başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katıldı.

TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMA
İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, "Toplantıda, İsveç'in Üçlü Muhtırada yer alan taahhütler bağlamında attığı adımlar ele alınmıştır. Başta, bu ülkede 1 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni mevzuat olmak üzere terörizmle mücadelede alınmakta olan tedbirlerin terör örgütlerinin İsveç'teki faaliyetlerine yönelik yansımaları, somut örnekler temelinde istişare edilmiştir. Bu çerçevede, Üçlü Muhtırada kayıtlı taahhütlerin hayata geçirilmesinde kaydedilen ilerlemenin düzeyi ele alınmıştır. Katılımcılar Daimi Ortak Mekanizmanın önemini vurgulamışlar ve müteakip somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etmek hususunda mutabık kalmışlardır." ifadelerine yer verildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO'ya olası katılımı konusunda Başkan Erdoğan ile görüştüğünü açıkladı. Stoltenberg konuyla ilgili 'Erdoğan ile görüştüm. Toplantının oldukça olumlu geçtiğini söyledi' dedi.

'İSVEÇ ÜZERİNE DÜŞENİ YERİNE GETİRDİ'
Stoltenberg, İsveç'in Türkiye'ye terörle mücadele kapsamında PKK üyelerinin Türkiye'ye iadesinin uluslararası anlamda organize suçla mücadelede faydalı olacağını aktardı ve 'İsveç NATO'ya üye olmak için üzerine düşenleri yerine getirmiştir' ifadesini kullandı.

Stoltenberg açıklamalarının devamında şu ifadeleri kullandı:

'İlerleme kaydedildi, yapıcı bir atmosferin sinyalleri alındı. İsveç, Türkiye'ye teslim oldu. Silah ambargosunu kaldırdılar. İsveç ile Türkiye'nin ortak noktalarda buluşmasını faydalı buluyorum'

İsveç'in aklında tek bir soru var 'NATO'ya üye olabilecek miyiz?' Temmuz ayında Vildius'ta yapılacak zirvede ittifaka katılacağı umudunu taşıyan İsveç bir kez daha hayal kırıklığına uğradı. PKK'nın kol gezdiği ülke ifade özgürlüğü kisvesi altında İslami değerlere saygısızlığa göz yumarken bir yandan da Türkiye'de LGBT'ye finans desteği verdiği ortaya çıkmıştı. Kirli siciline rağmen cılız adımlar atan İsveç'e Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan çok net cevap geldi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan İsveç ile ilgili gazetecilerin sorularına şu yanıtları verdi: "Bu NATO Zirvesi Vilnius'ta yapılacak. İnşallah fevkalade bir durum olmadığı takdirde ben de katılacağım. İsveç'in bu beklentileri, bizim bu beklentilere uyacağımız anlamına gelmez. Bizim bu beklentilere uymamız için, her şeyden önce İsveç üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım. Geçenlerde biliyorsunuz NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İstanbul'da Dolmabahçe'de misafirimdi. Orada kendisiyle de görüştüm. Kendisine söylediğimiz şey şu oldu; eğer bizim İsveç'in beklentilerine illa cevap vermemizi bekliyorsanız, her şeyden önce İsveç bu terör örgütünün yaptıklarını bir defa yok etmesi lazım.

Bunları bize Stoltenberg ifade ederken, tam o esnada maalesef yine İsveç'te teröristler caddelerde gösteri yapıyorlardı. Daha sonra bizim İbrahim Bey o görüntüleri de muhatabına gönderdi. "Stoltenberg'le şu anda Cumhurbaşkanımız görüşme yapıyor fakat teröristler yine İsveç'te gösteriler yapıyor." dedi.

OLUMLU YAKLAŞAMAYIZ

Bunun neresinden tutacağız, neresinden ele alacağız ki Vilnius'ta "Tamam, hakikaten siz bu işi yoluna koydunuz ve bu teröristlere caddelerde gösteri yapma imkânı vermediniz. Dolayısıyla biz de iyi niyetle buna yaklaşalım." diyelim. Şimdi biz bu tablo içerisinde bu işe olumlu yaklaşamayız.

Kaldı ki bu anayasa işi değil, yasa işi de değil. Bu ne işi? Kolluk kuvvetleri ne işe yarar? Kolluk kuvvetlerinin yapması gereken iş, işte bunların önünü kesmektir. Biz Cudi'de, Gabar'da, Tendürek'te, Bestler Dereler'de bu teröristlerin inine anayasayla mı girdik? Yasayla mı girdik? Yok. Zaten yasalarda da anayasalarda da kolluk kuvvetlerine verilmiş olan haklar var. Kullan bu hakları. Sen bu hakları kullanmayacaksın, bize "Gel İsveç'i NATO'ya al" diyeceksin.

NATO'NUN TERÖRLE MÜCADELE AYAĞI NEREDE?

O zaman NATO'nun terörle mücadele ayağı nerede? NATO bunu bir defa halletmesi lazım. Bunu halletmedikten sonra Vilnius'ta filan biz kalkıp da el bebek gül bebek diyemeyiz. Yarın (çarşamba) Başdanışmanım Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç İsveç, Finlandiya, NATO heyetiyle Daimi Ortak Mekanizmanın dördüncü toplantısını yapacak. Onlara da şimdiden bu mesajı verecek; "Yani Cumhurbaşkanımızın kanaati budur, kesinlikle Vilnius'ta çok daha farklı bir şey beklemeyin."

DİKKAT ÇEKEN ZAMANLAMA

Başkan Erdoğan'ın bu sözleri İsveç basınında yankılandı. İsveç'İn en çok okunan gazetelerinden Aftonbladet, 'Gelecek ay NATO'da İsveç yok!' başlığı ile okuyucularının karşısına çıktı. Erdoğan'ın açıklamalarının bu yönde olduğunu açıklayan gazete, bu kararın Ankara'da yapılan toplantı ile aynı gün geldiğini vurguladı.

Türkiye'nin terörle mücadele konusunda somut adımlar beklediği bir kez daha hatırlatılan haberde, İsveç'İn daha fazlasını yapması gerektiği yazıldı.

Expressen'de yer alan haberde ise, 'Evet beklemeyin' ifadeleri kullanıldı. İsveç'in Temmuz ayında yapılacak zirveden yeni bir şey beklememesi gerektiği vurgulandı. Macaristan'ın da İsveç'e yeşil ışık yakmadığı ifade edildi.

Svenska Dagbladet, Erdoğan'ın 'Evet beklemeyin' sözlerine dikkat çekti. İsveç'in Stockholm'de PKK yanlısı gösterileri engellemediği sürece onay alamayacağı belirtildi.

STOLTENBERG İSTANBUL'DA
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Göreve Başlama' törenine katılmıştı.

Törenin ardından, Başkan Erdoğan Dolmabahçe Ofisi'nde Stoltenberg'i kabul etmişti.

Kabulde, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve NATO yetkilileri de hazır bulunmuştu.

TERÖRİSTLERİN YUVASI
İsveç Türkiye'nin talepleri ve mutabakat metnine karşın terör örgütleri PKK ve FETÖ'nün faaliyetlerine göz yumarken, iade taleplerini bugüne kadar akarşılamadı. Öte yandan İskandinav ülkesi aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan'ın kutsal kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılarına sessiz kalmış ve yaşanan rezaleti ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN