HDP'den 6'lı koalisyona gözdağı ve PKK şartları! Ali Kenanoğlu'ndan olay çıkış... Meral Akşener ne diyecek?

CHP ve İYİ Parti'nin başını çektiği 6'lı koalisyonun gölge ortağı HDP, Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının ardından masa üstüne çıkmaya başladı. Önce Kemal Kılıçdaroğlu ile 18 Mart'ta görüşeceklerini duyurulan daha sonra ileri bir tarihi işaret eden terör örgütü PKK'nın siyasi kolu HDP görüşme öncesi açık pazarlığa girişti. HDP'li Ali Kenanoğlu, Millet İttifakı'ndaki CHP dışındaki partilerin toplamının oyunun HDP kadar etmediğini öne sürerek, "HDP isteklerini, taleplerini ortaya koyabilmeli. Yok böyle bir dünya, demokrasi. Kaldı ki en çok hak eden partiyiz. Bakanlık olsun, koltuk açısından en çok hak eden partiyiz." ifadeleriyle 6'lıya gözdağı verdi. Öte yandan HDP Gençlik Teşkilatı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, terör örgütü PKK'nın 6'lıya destek için sürdüğü şartlar da sıralandı. Yapılan paylaşımda "Terörle mücadele eden TSK mensupları yargılanacak. İlkokuldan itibaren anadil konulacak. Doğu ve Güneydoğu'ya özerklik verilecek. Teröre bulaşan belediyelerdeki kayyumlar geri alınacak." şeklinde skandal ifadeler yer aldı.

Giriş Tarihi 17 Mart 2023, 17:06 Güncelleme 17 Mart 2023, 17:24
HDP’den 6’lı koalisyona gözdağı ve PKK şartları! Ali Kenanoğlu’ndan olay çıkış... Meral Akşener ne diyecek?

İÇİNDEKİLER

6'lı koalisyonun cumhurbaşkanı adayı büyük pazarlıklar ve kavgalar sonrasıCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu.

HDP'DEN KILIÇDAROĞLU'NA DESTEK
Kılıçdaroğlu'nun adaylığının ilanı sonrası ilk destek terör örgütünün siyasi ayağı HDP'den geldi. HDP Eş Genel BaşkanI Mithat Sancar'ın Kılıçdaroğlu'na yaptığı "HDP Genel Merkezi'ne gel" davetine tutuklu Selahattin Demirtaş da Twitter'dan eşlik etti.


Kılıçdaroğlu'nu tebrik eden diğer Eş Genel Başkan Pervin Buldan, aday çıkarma kararını yeniden değerlendireceklerini duyurdu.

"HDP'NİN DEĞERLİ EŞ GENEL BAŞKANLARIYLA GÖRÜŞECEĞİM."
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da kendisine yöneltilen "HDP ile görüşme olacak mı?" sorusuna "HDP'nin değerli Eş Genel Başkanlarıyla görüşeceğim. Arkadaşlarım planlamayı yapıyorlar." dedi.

AKŞENER VE PARTİSİ YEŞİL IŞIK YAKTI
Akşener tabanından çekinekere Kılıçdaroğlu'nun HDP'yi masaya getiremeyeceğini ancak görüşebileceğini söylerken İYİ Parti Sözcüsü Kürşat Zorlu da "İttifakımızın Cumhurbaşkanı adayı ülkemizin birliğini temsil edecek bir makama aday olduğu için elbette ülkemizin tüm paydaşlarıyla görüşecektir. Bunda bir sıkıntı yok. " ifadeleriyle HDP'ye yeşil ışık yakmıştı.

ÖNCE 18 MART'I SEÇTİLER SONRA GERİ ÇEKİLDİLER
Yaşananlar sonrası Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'ye yapmayı planladığı ziyaret için Çanakkale Savaşı'nda destan yazan kahraman şehitlerimizin anısına 'Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü' olarak belirlenen 18 Mart'ın seçilmesi kamuoyunda tepki çekti.

Daha sonra Kılıçdaroğlu'nun ziyaretinin ertelendiğini duyuran HDP "Cumhurbaşkanı adayı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu'nun partimize ziyareti program yoğunluğundan dolayı ileri bir tarihe ertelenmiştir" şeklinde bir açıklama yaptı.

"BANA DEĞİL EV SAHİBİNE SORUN"
HDP ziyaretinin ertelenmesine ilişkin açıklama yapan Kılıçdaroğlu, CHP'nin yayın organı Halk TV'de yer alan habere göre, "Onu bana sormayacaksınız, ev sahibine soracaksınız" dedi. Kılıçdaroğlu'nun açıklamasından PKK'nın siyasi uzantısının oyuncağı haline geldiği ve ziyaretin ertelenmesinden rahatsız olduğu yorumu yapıldı.

HDP'DEN 6'LIYA GÖZDAĞI VE SKANDAL PKK TALEPLERİ
Kılıçdaroğlu'nun ziyareti öncesinde açıklamalarda bulunan HDP'li Ali Kenanoğlu, 6'lıdan beklentilerini açıkladı ve olay sözler söyledi.

Millet İttifakı'na tepki gösteren Kenanoğlu, "HDP isteklerini, taleplerini ortaya koyabilmeli" dedi. HDP'nin de hassasiyetler olduğunu söyleyen Kenanoğlu 2019'da Ekrem İmamoğlu'na HDP tarafından verilen oyun İYİ Parti'den daha fazla olduğunu öne sürdü.

Kenanoğlu CHP'nin kanalı TELE 1'de şöyle konuştu:
"Millet İttifakı içerisinde CHP dışındaki partilerin mevcut oylarına baktığınız zaman tamamını toplasanız HDP kadar yapmıyor. Her biri cumhurbaşkanı yardımcılığı, bakanlık alıyor. HDP 10-13 oyuyla gidecek ortak aday seçilmesi için oy kullanacak ama hiçbir şey konuşamayacak, hiçbir şart ortaya koyamayacak.

"BIRAKIN DA HDP İSTEKLERİNİ ORTAYA KOYSUN"
Siz bakanlık yüzünden, cumhurbaşkanlığı yardımcılığı üzerinden birbirinize girdiniz masayı dağıtıyordunuz. Bırakın da HDP bir ortak adayı destekleyecekse isteklerini, taleplerini ortaya koysun.

"YOK BÖYLE BİR DÜNYA"
Şöyle bir şey yok siyasette 'Siz bize oy verin bize güvenin' siyasette vatandaş siyasetçiye güvenebilir ama partiler arasında güven esasına dayalı ülkeler arasında güven esasına dayalı siyaset yürütülmez. Oturulur, uzlaşılır ve yol yürünür. Yüzde 13 seçmeniyle sesini kesecek, hiçbir laf etmeyecek, hiçbir şeye karışmayacak…

"EN ÇOK HAK EDEN PARTİYİZ
Siz bir sürü kavga edeceksiniz işinize gelmediği anda masayı bile terk etmeyi göze alacaksınız. HDP bunu dahi yapmayacak ama buna rağmen HDP ağzını açmadan size oy verecek. Yok böyle bir dünya, demokrasi. Kaldı ki en çok hak eden partiyiz. Bakanlık olsun, koltuk açısından en çok hak eden partiyiz. Bu mevcut birlikteliğe hizmet etmek açısından söylüyorum bunu."

Öte yandan HDP Gençlik Teşkilatı'nın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, terör örgütü PKK'nın 6'lıya destek için sürdüğü şartlar da sıralandı.

Yapılan paylaşımda şu skandal talepler ve vaatler sıralandı;

"Koruculuk sistemi lağvedilecek suça karışan korucular yargılanacaktır.

Eğitimin bütün kademelerinde anadilde eğitim görülecektir. Bunu içselleştiremeyen, önyargı ile yaklaşan siyasi anlayışla uzlaşamayız. 6'lı masa 7'li masa olacaksa sözümüz budur.

HDP, Kürdistan gerçekliğine uygun olarak ortak vatan, demokratik anayasa kapsamında bu hakikatin yasal statü temelinde kabul görmesi için mücadele eder.

OHAL kaldırılacak ve OHAL'e dayanılarak kayyum atanan belediye eş başkanları derhal görevlerine iade edilecektir.

Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'deki demokrasi sorunu başta olmak hiç bir temel sorunun çözülmeyeceği açıktır. Sadece son bir kaç yılda yaşadıklarımız bile bunu kanıtlamaktadır."

MERAL AKŞENER NE DİYECEK?
HDP'nin öne sürdüğü bu şartlara ve çıkışa Milliyetçi takılan Meral Akşener'in nasıl bir yanı vereceği ise merak konusu oldu. Yoksa Akşener yine sessizliğe mi gömülecek?