CANLI | Yüzyılın deprem felaketinde dakika dakika tüm detaylar! Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplanıyor

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6'lık iki depremle tarihinin en büyük felaketini yaşadı. Otoritelerce "yüzyılın felaketi" olarak tanımlanan deprem Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma neden oldu. Devlet tüm imkanlarını seferber ederken ekiplerin enkaz alanlarında canhıraş mücadelesi sürüyor. Depremin acı bilançosu ise yürek yaktı... Son belirlemelere göre hayatını kaybedenlerin sayısı 31 bin 643'e yükseldi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin deprem gündemiyle toplanacağını duyurdu. İşte Takvim.com.tr farkıyla dakika dakika yüzyılın deprem felaketinde yaşananlar...

Giriş Tarihi 12 Şubat 2023, 02:55 Güncelleme 14 Şubat 2023, 00:45
CANLI | Yüzyılın deprem felaketinde dakika dakika tüm detaylar! Cumhurbaşkanlığı Kabinesi toplanıyor

İÇİNDEKİLER

Türkiye, 6 Şubat 2023'te 'yüzyılın felaketi' olarak tanımlanabilecek bir depremlerle karşı karşıya kaldı.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6'lık depremler Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma neden oldu.

AHaber CANLI YAYIN

Devlet tüm imkanlarını seferber etti. Bakanlar, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yıkımın yaşandığı illerde süreci koordine etti. Erdoğan da afet bölgelerini ziyaret edip depremzedelerle bir araya geldi, bölgenin 1 yılda ayağa kaldırılacağını söyledi.

7.6'LIK BÜYÜK DEPREMİN YENİ GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKTI | VİDEO İZLE



YIKILAN BİNALARA İLİŞKİN SORUŞTURMA SÜRÜYOR
Bir yandan da depremde yıkılan binalara ilişkin soruşturmalar sürüyor. Adana'da yürütülen incelemeler doğrultusunda ilk etapta 62 şüpheli hakkında gözaltı kararı alındı. Diyarbakır'da yıkılan binalarla ilgili tespit edilen yapım kusurları ve kolon kesme iddialarına ilişkin 29 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi.



TAKVİM.COM.TR DEPREM BÖLGESİNDE
Takvim.com.tr ekibinden Sunucu Editörümüz Fatma Gül ve Video Editörümüz Yasin Aktaş yıkımın vurduğu Hatay'ın İskenderun ilçesinde son durumu takip ediyor.

DEVLETİMİZ DESTEĞİNİ EKSİK ETMEDİ
Rönesans rezidansın arama kurtarma çalışmalarına Özel Harekat Polisleri de katılıyor. Görevli polis memuru çalışmalarla ilgili bilgi verirken, gözyaşlarını zor tuttu. Polis memur, "Devletimiz ilk günden beri desteğini eksik etmedi. Uykusuz bir şekilde sonuna kadar çalışacağız." ifadelerini kullandı.

SON DAKİKAYA KADAR MUCİZE BEKLİYORUZ
Buket apartmanında arama kurtarma çalışmaları yapan ANDA ekibinin başı Okan Bey, "Son dakikaya kadar hep mucize bekliyoruz. İlk gün 2 tane sağ vatandaşımıza ulaştık. İki gün önce Yağmur ve annesine ulaştık." dedi.



Öte yandan yüzyılın felaketinde mucize haberleri peşi sıra gelirken zamanla yarış sürüyor.

Bu bağlamda takvim.com.tr 13 Şubat'ta yaşanan gelişmeleri dakika dakika sizler için derledi;

23.59 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: (Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlere yönelik AFAD'a gönderilen nakdi yardımlar) Amaçları dışında 1 kuruşunun dahi kullanılmasına asla müsaade edilmeyecek.

- 257 noktada çadır kent kurulumu yapıldı. 12 bin civarında iş makinesi deprem bölgelerinde çalışmalarını sürdürüyor.

- Göç dalgası ile alakalı sorun yoktur. 130 bini aşkın jandarma ve polis personeli, sahada ek olarak sayısız asker güvenliği sağlıyor. Sınırlarımız kontrol altındadır.

KABİNE TOPLANIYOR
23.52
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, gündemi tamamen Kahramanmaraş merkezli depremler ve alınacak tedbirler olan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin yarın toplanacağını açıkladı.

23.00: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: Cumhuriyet tarihinin en büyük afet dönüşüm projesini yapacağız. Yeni yapılacak afet konutlarıyla ilgili yer tespit çalışmalarımız sürüyor. Ay sonuna kadar tüm illerimizde inşaat faaliyetlerini başlatacağız. Ağır hasarla ilgili süreçte zaten binalarımız yıkılacak. Vatandaşımız AFAD'ın koordinasyonu dışında evinden eşya almamalı. Hasar tespitlerini 1 hafta içinde bitirmeyi planlıyoruz.

Bakan Kurum, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde 41 bin 791 bina için yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı tespiti yapıldığını bildirdi.

22.23: Bakan Koca: "(Kahramanmaraş merkezli depremler) 15 bin 664'ü serviste, 3 bin 636'sı yoğun bakımda olmak üzere 19 bin 300 vatandaşımız hastanelerimizde tedavi altındadır."

21.57: Bakan Derya Yanık, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerdeki 1362 refakatsiz çocuğun 369'unun kimlikleri belirlenerek ailelerine teslim edildiğini açıkladı.

21.18: Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci: "Adana'mızda arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Enkazlardan 34 vatandaşımızı çıkardık. 418 vatandaşımız ahirete irtihal etti."

15.46: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca depremden etkilenen 13 ildeki 236 bin 410 binada hasar tespiti yaptı. Çalışmalar kapsamında 33 bin 143 binada yer alan 153 bin 506 bağımsız birimin, acil yıkılması gereken, ağır hasarlı ve yıkık olduğu tespit edildi.

15.42: Bakan Çavuşoğlu: (Sınır kapılarının açıldığı iddiası) PKK'nın YPG'nin kontrol etiği yerlerde kapı açılması söz konusu değildir, Suriye'den yoğun mülteci geliyor bilgisi de doğru değildir.

15.24: Bakan Kasapoğlu: "An itibarıyla 200 bine yakın vatandaşımızı tesislerimizde, tüm ihtiyaçlarını da karşılamak suretiyle misafir ediyoruz." dedi.

13.29 Adıyaman merkezdeki Bozbey Apartmanı'nın enkazından, depremin 178'inci saatinde 6 yaşındaki "Miray" isimli çocuk sağ çıkarıldı.

12.54: BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı kurul icra oturumu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türkiye ve Suriye'de hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı.



12.05: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 10.55 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 31 bin 643 kişinin hayatını kaybettiğini, 158 bin 165 kişinin bölgeden tahliye edildiğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremlerin ardından 2 bin 724 artçı deprem meydana geldi.

Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'daki can kaybı 31 bin 643 oldu. Depremden etkilenen illerden 158 bin 165 afetzede tahliye edildi.

11.00 Emniyet Genel Müdürlüğü: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 475 hesap yöneticisi tespit edildi. 56 şahıs gözaltına alındı, 14'ü tutuklandı.

09.25 Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca, kentte deprem nedeniyle yıkılan binalarla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 31 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

09.15 Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Gaziantep'te yıkılan Emre Apartmanı'nın şantiye şefi ve fenni mümessili Nazmi Tosun İstanbul'da gözaltına alındı.

01.06: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 308 enkazda arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

00.30: Kahramanmaraş'ta kimliği tespit edilemeyen cenazelerle ilgili, enkazda yakınlarını kaybeden vatandaşların DNA testine ilişkin numunelerinin, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimliği ile Necip Fazıl Şehir Hastanesi Başhekimliği'nde kurulan merkeze verilebileceği bildirildi.

Dakika dakika 12 Şubat'ta yaşanan gelişmeler;

19.55 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay: "Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone, depremin olduğu andan itibaren bir aylık süre için tüm görüşmeleri ücretsiz sağlayacak."

17.24: Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adıyaman'da açıklamalarda bulundu.



Karaismailoğlu, "Hatay Havalimanı normal uçuşlarına başlayacak. 200 bin kişi bölgeden tahliye edildi." dedi.


16.55: Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), saat 15.55 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 29 bin 605 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamaya göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli depremlerin ardından 2 bin 412 artçı deprem meydana geldi.

Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ'daki can kaybı 29 bin 605 oldu. Depremden etkilenen illerden 147 bin 934 afetzede tahliye edildi.

Bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, İtfaiye, Tahlisiye, MEB, STK'ler ve uluslararası ekiplerden 32 bin 71 arama kurtarma personeli görev yapıyor. Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personelinin sayısı ise 9 bin 369 olarak kayıtlara geçti.

Hasar Tespit Afet Grubu tarafından şimdiye kadar 122 bin 152 binanın incelemesi tamamlandı.

AFAD, emniyet, jandarma, MSB, UMKE, ambulans ekipleri, gönüllüler, yerel güvenlik ve yerel destek ekiplerinden görevlendirilen saha personeli ile beraber bölgede görev yapan personelin sayısı 233 bin 320'ye ulaştı.

Afet bölgesine başta ekskavatör, çekici, vinç, dozer, kamyon, arazöz, treyler, greyder, vidanjör ve benzeri iş makineleri olmak üzere 12 bin 322 araç görev yapıyor. Kızılay ve STK'ler tarafından depremden etkilenen bölgelere 319 seyyar ve mobil mutfak, 86 ikram aracı, 33 seyyar ve mobil fırın, 83 banyo ve çamaşır ünitesi sevk edildi.

Bölgedeki vatandaşlara çorba, sıcak yemek, kumanya, ikramlık malzeme ve içecek dağıtımı sürüyor. Psikososyal destek hizmetleri için de bölgeye 2 bin 552 personel ve 384 araç sevk edildi.


15.23: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ: Yağma ve hırsızlık olaylarında 134 kişi yakalandı.


14.40 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "71 ilde eğitim 20 Şubat'ta başlayacak" açıklamasında bulundu.

Özer, "Afetten etkilenen 10 ilde eğitim ve öğretime 1 Mart'a kadar eğitime ara verdik. 1 Mart'tan itibaren ilçe ve okul temelli kararlar alacağız" ifadelerini kullandı.

Bakan Özer alınan önlemlerle ilgili olarak, "Deprem olan 10 ilde veliler çocuklarını diğer illere nakil edebilecek. Diğer illerdeki okul kapasitelerini artırmak için çalışıyoruz. Özel öğretim kurumları ile görüşme yaptık. Bu kurumlardaki yüzde 3'lük kapasiteyi yüzde 10'a çıkardık" bilgilendirmesinde bulundu.

10.50 Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ''Barajlar kontrol ediliyor. Hiçbir yerde su sızıntısı yok, çatlaklar tehlike arz etmiyor'' ifadelerini kullandı.

09.25 Gaziantep'te, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan bir binada kolon kestikleri iddiasıyla gözaltına alınan 2 kişi tutuklandı.

09.18 TFF, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ligden çekilme taleplerini kabul ettiği kulüplerin, sezonun geri kalan maçlarında 3-0 hükmen mağlup sayılacağını açıkladı.

09.15 Malatya'da merkez üssü Battalgazi olan 4.0 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

08.30 Hatay'da 6 katlı Mutlular Apartmanı'nun yıkıntıları altında kalan 35 yaşındaki Mustafa Sarıgül depremin 149'uncu saatinde kurtarıldı.

02.00 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, konteyner kentler kurmak için çalışmalara başladıklarını belirterek "Konteynerlerimiz Adıyaman'a gelmeye başladı. Biz de bir taraftan bu konteyner kentlerin altyapısını hazırlamaya başladık, yerlerini belirledik." dedi.

*Yerli savunma sanayisi ekipmanları deprem bölgesindeki çalışmalarda çok önemli rol oynuyor

ANNE VE MİNİK KIZI 141 SAAT SONRA ÇIKARILDI
01.10
Hatay'ın Antakya ilçesinde bulunan 6 katlı Hüseyin Dönmez Apartmanı'nda yaşayan anne ve 5 yaşındaki kızı deprem sonrası binanın enkazı altında kaldı. Anne ve kızı 9 saatlik kurtarma çalışmasının ardından arama ve kurtarma ekipleri tarafından depremden 141 saat sonra kurtarıldı. Ekipler, yerle bir olan 6 katlı apartmanda adeta zamanla yarıştı. Anne ve kızı, sağlık ekiplerinin olay yerinde yaptığı ilk müdahalesinin ardından hastaneye götürüldü.

140 SAATSONRA TEKBİRLERLE KURTARILDI
00.41
Kahramanmaraş'ta depremin üzerinden 140 saat geçmesinin ardından inanılmaz bir kurtuluş daha yaşandı. Ekipler 27 yaşındaki Muhammed'i 10 saatlik zorlu bir çalışma sonucunda bulunduğu yerden çıkarıp sevinçle tekbirler getirdi. "Ben iyiyim" diyen Muhammed ise hayata el salladı.




00.05 Oktay, adli tahkikatın sürdüğünü bildirdi: 131 şüpheli saptandı, 113 gözaltı kararı çıktı, 1 kişi tutuklandı.

00.00: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 24 bin 617 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Oktay, AFAD Başkanlığındaki koordinasyon merkezinde Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yürütülen çalışmalara ilişkin açıklamada bulundu.

Sahadaki 32 bin 71 arama kurtarma ekibinin tüm gücüyle çalışmaya devam ettiğini söyleyen Oktay, arama kurtarmada K9 köpekleri ve mevcut tüm teknolojinin sonuna kadar kullanıldığını belirtti.



Depremin dördüncü gününde yaşananlar için resme tıklayınız;

Depremin üçüncü gününde yaşananlar için resme tıklayınız;

Depremin ikinci gününde yaşananlar için resme tıklayınız;

Depremin ilk gününde yaşananlar için resme tıklayınız;