Asrın felaketinde dakika dakika tüm detaylar! Depremde kaç kişi hayatını kaybetti? Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya...

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6'lık iki depremle tarihinin en büyük felaketini yaşadı. Otoritelerce "asrın felaketi" olarak tanımlanan deprem Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma neden oldu. Devlet tüm imkanlarını seferber ederken ekiplerin enkaz alanlarında canhıraş mücadelesi sürüyor. Depremlerde 17 bin 406 kişi hayatını kaybetti. Takvim.com.tr ekibinden Sunucu Editörümüz Fatma Gül ve Video Editörümüz Yasin Aktaş yıkımın vurduğu Hatay'ın İskenderun ilçesinde suların yükseldiği bölgeden son durumu aktardı. İşte dakika dakika yüzyılın çifte felaketinde yaşananlar.

Giriş Tarihi 09 Şubat 2023, 03:14 Güncelleme 10 Şubat 2023, 02:38
Asrın felaketinde dakika dakika tüm detaylar! Depremde kaç kişi hayatını kaybetti? Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya...

İÇİNDEKİLER

Türkiye, 6 Şubat 2023'te 'yüzyılın felaketi' olarak tanımlanabilecek bir depremlerle karşı karşıya kaldı.

Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.6'lık depremler Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da yıkıma neden oldu.

Devlet tüm imkanlarını seferber etti. Bakanlar, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla yıkımın yaşandığı illerde süreci koordine etti.



"BU DÖNEM BİRLİK VE BERABERLİK DÖNEMİDİR"
Kahramanmaraş ve Pazarcık ilçesi, Hatay ve İskenderun ilçesi ile Adana'da dün deprem sonrası çalışmalarla ilgili bilgi alan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, afetzedelerle bir araya geldi.

Erdoğan bugün de depremlerden etkilenen yerlerde incelemelerde bulunmak üzere Esenboğa Havaalanından Gaziantep'e hareket etti. Erdoğan, bugün Gaziantep, Kilis ve Osmaniye'yi de ziyaret etti.

TAKVİM.COM.TR DEPREM BÖLGESİNDE
Takvim.com.tr ekibinden Sunucu Editörümüz Fatma Gül ve Video Editörümüz Yasin Aktaş yıkımın vurduğu Hatay'ın İskenderun ilçesinde suların yükseldiği bölgeden son durumu aktardı. Editörümüz Fatma Gül, bölgede yalnızca yardım araçlarının geçişine izin verildiğini bildirdi.

AFAD güncel tahliye noktaları;



9 Şubat itibariyla dakika dakika deprem sonrası yaşananlar;

23.37: Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 674 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Oktay açıklamalarda bulundu.


Oktay'ın açıklamalarından satır başları:

Toplam 17 bin 674 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 72 bin 879 vatandaşımız ise yaralanmıştır. Kurtarılan ve tedavisi devam edenler var, bu vatandaşlarımızın sayısı 72 bin 879. Kilis ve Şanlıurfa'da arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Diyarbakır, Adana, Osmaniye'de arama kurtarma çalışması büyük oranda tamamlanmıştır.


23:10: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş'ta açıklamalarda bulundu. Bakan Soylu, "Şu ana kadar 120 polis arkadaşımızı, 32'nin üzerinde de jandarma personelimizi depremde kaybettik" dedi.

Bakan Soylu, "Bazı yerlerde havalimanları çalışmadı. Elektrik su doğalgaz bütün olumsuzluklara kara kışın getirdiği olumsuzluklara rağmen vatandaşımızın bir an önce imdadına yetişebilmek için Türkiye devletiyle milletiyle seferber oldu. Birçok afette çalıştık. Afette üsulumuz şudur, arkadaşlarımız masanın etrafında çalışırlar, bizler de sahada sıkıntıları belirleriz, değerlendirir çözüm üretiriz. Geldiğimden beri şuradan kalktığım saat çok olamadı. Sahaya da gidemedim. Büyük bir afet alanında güçlü bir en büyük depremlerden birisi. AFAD ölüm sayılarını sürekli olarak açıklamaktadır. Enkazdan yaralı olarak kurtulanları açıklamaktadır. Burada büyük bir operasyon yürüttüğümüzü söylemem gerekir." ifadelerini kullandı.


22.10: Adıyaman'da incelemelerini sürdüren Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, özel araçların çalışmaları aksatmasından şikayet ederek, "Tek sıkıntımız burada görevi olmayan vatandaşlarımızın özel araçlarıyla şehre girmeye çalışmaları ve şehri de yaşanan yoğunluk nedeniyle buradaki enkaz kaldırma çalışmalarını maalesef yavaşlatıyorlar. Vatandaşlarımızın daha hassas davranarak buradaki çalışma ortamını, düzenini aksatmadan buradaki hareketlerini sağlamaları ve mümkün olduğu kadar yayan olarak İstedikleri şekilde gelebilirler ama araçlarıyla gelerek şehir trafiğini lütfen meşgul etmesinler" dedi.

21.56 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca depreme ilişkin acı bilançoyu duyurdu. Bakan Koca, "Can kaybı 17 bin 406, yaralı sayısı ise 71 bin 806 oldu" dedi.

21.45: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar: Tüm hava araçlarımızı seferber ettik ve bu çerçevede 500'den fazla uçak sortisiyle deprem bölgesine personel ve malzeme naklini destekliyoruz. Hatay'da şu anda 4 binden fazla Mehmetçik görev yapmakta, canla başla mücadeleye katılmaktadırlar.

21.10: AFAD, saat 20.50 itibarıyla Kahramanmaraş merkezli depremlerde 17 bin 134 kişinin hayatını kaybettiğini, 70 bin 347 kişinin yaralandığını açıkladı.

19.24: Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), asrın felaketinin yaşandığı Kahramanmaraş il merkeziyle Pazarcık ilçesi ve Narlı'ya, Gaziantep il merkeziyle Nurdağı ve Islahiye ilçesine, Hatay'ın Reyhanlı ve Hassa ilçelerine doğal gaz verildiğini duyurdu.

BOTAŞ'ın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, asrın felaketinin yaşandığı deprem bölgesindeki bazı şehir ve ilçelere gaz verildiği belirtildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"BOTAŞ, Kahramanmaraş il merkezi ile Pazarcık ve Narlı, Gaziantep il merkezi ile Nurdağı ve Islahiye, Hatay'ın Reyhanlı ve Hassa ilçelerine şehir giriş istasyonlarına doğal gaz verilmiştir. 10 Şubat Cuma günü Hatay il merkezi ve Kırıkhan ilçesi şehir giriş istasyonlarına doğal gaz verilmesi planlanmaktadır. Konutlara doğal gaz arzı ise dağıtım şirketlerinin teknik ekipleri ve AFAD ile birlikte tüm güvenlik önlemleri alınarak koordineli bir şekilde yapılacak."

18.30: Başkan Erdoğan depremlerde 16 bin 546 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

17.54: Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tüm yükseköğretim kurumlarında bahar eğitim ve öğretim döneminin açılışının ikinci bir duyuruya kadar geçici olarak ertelendiğini bildirdi.

YÖK'ten, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yükseköğretim kurumlarında bahar dönemindeki eğitim ve öğretim faaliyetlerine ilişkin yazılı açıklama yapıldı.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 günü meydana gelen ve 10 ilimizi doğrudan etkileyen deprem nedeniyle bu bölgeden olup diğer illerdeki yükseköğretim kurumlarımızda öğrenim gören öğrencilerimizin eğitim ve öğretime katılamayacak olmaları, bu öğrencilerimizden bir kısmının yakınlarının afetten doğrudan etkilenmiş olmaları, yükseköğretim kurumlarımızdaki başta öğrencilerimiz olmak üzere akademik ve idari personelimizin arama, kurtarma ve yardım faaliyetlerine katılmaları dikkate alınarak tüm yükseköğretim kurumlarımızda bahar eğitim ve öğretim döneminin açılışı ikinci bir duyuruya kadar geçici olarak ertelenmiştir."

17.13: Türkiye genelinde eğitim öğretim 20 Şubat'a kadar ertelendi. Milli Eğitim Bakanı Özer, yaptığı açıklamada, "Yaşadığımız deprem felaketi nedeniyle eğitim öğretime verdiğimiz arayı tüm Türkiye'de 20 Şubat'a kadar uzatma kararı aldık." ifadelerini kullandı.

16.57: Depremden etkilenen 10 ili kapsayan OHAL tezkeresi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.

16.50: Can kaybı sayısı 16 bin 170'e yükseldi.


16.26: Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olarak, buralardaki ve/veya diğer illerdeki idarelerin doğrudan temin yoluyla yapacakları alımlarda uygulanacak parasal limitler, 28 Şubat 2023'e kadar 5 milyon lira olarak uygulanacak.


16.20: Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Diyarbakır'da depreme ilişkin açıklamalarda bulunuyor. Bozdağ, "Diyarbakır'da hasar tespit çalışmaları sürüyor. Yıkılan binalarla ilgili adli tahkikat başlatılmıştır" ifadelerini kullandı.

15.45 Hazine ve Maliye Bakanlığı, memur aylıkları ile kamudaki sözleşmeli personel ve işçi ücretlerinin 11 Şubat Cumartesi günü ödeneceğini duyurdu.

14.50 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "95 ülke ve 16 uluslararası kuruluştan yardım teklifi aldık. 56 ülkeden 6 bin 479 personel sahada. 19 ülkeden daha ekipler 24 saat içinde ülkemizde olacaklar" bilgisini paylaştı.

14.25 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Yaşadığımız bu büyük afette göçük veya yıkım sonucu an itibari ile 14 bin 351 kişi hayatını kaybetmiş, 63 bin 794 kişi yaralanmıştır." ifadelerini kullandı.

14.20 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "2. dönemde tüm kademelerde devam şartı aranmayacak. Tüm öğrenciler istedikleri taktirde çevre illerdeki okullara nakilleri yapılacak." açıklamasında bulundu.

14.10 TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında toplanan Meclis'te OHAL oylaması yapılması için Genel Kurul düzenlendi. Meclis Başkanı Şentop'un konuşması sonrası milletvekilleri bir dakikalık saygı duruşunda bulundu, ölenler için Fatiha okundu.

13.20 Başkan Recep Tayyip Erdoğan Gaziantep'te son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Başkan Erdoğan, "10 ili vuran depremlerde 14 bin 14 can kaybı, 63 bin 794 yaralı ve 6 bin 444 bina yıkıldı. Gaziantep'te ise 9 bin 400 can kaybı, 10 bin 395 yaralı bulunuyor. Nakdi yardımlarla sıkıntıları biraz olsun hafifletelim istiyoruz. 10 bin lira destek sunacağız. Hedefimiz 1 yıl içinde yıkılan binaların yerine konutlarımızı zemin artı 2-3-4 olmak üzere yapmak. Yağmalama çalışmalarına OHAL ile müdahale etme imkanını devlet parlamentodan bu yetkiyi alarak yapacak." dedi.

13.00 Hazine ve Maliye Bakanlığı, deprem bölgelerindeki kamu kurumlarında görevli memur ve işçilere maaş ödemelerinin 15 Şubat'tan önce yapılacağını duyurdu.

12.40 Şanlıurfa'nın ardından Kilis'te de arama-kurtarma çalışmaları tamamlandı

12.00 Afet bölgesinde son hava durumu paylaşıldı. Depremin etkilediği 10 ilde kar yağışı beklenmiyor.

11.38 9 Şubat 2023 saat 11.38 itibarıyla karayolu ve demiryolu aracılığıyla 4.607, havayolu aracılığıyla 23.437 olmak üzere toplam 28.044 vatandaşımız afet bölgesinden tahliye edilmiştir.


11.10 Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "10 ilde yurt, okul, pansiyon, uygulama oteli, öğretmenevi ve YİBO'larda 450 bin kişiye konaklama hizmeti veriyoruz. 7 bin 46 gönüllü öğretmenimiz organizasyona destek veriyorlar. 2 bin rehber danışman öğretmenimiz sahada." açıklamasında bulundu.

11.00 Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Çevre Bakanlığı'ndan olumlu görüş alınan marketlerimizi açtık. Şehirdeki marketlerin yarısı hizmet vermeye başladı. Eczanelerimizin yarısı hizmet vermeye başladılar. Devlet hastanesinin önünde sahra hastanesini hizmete aldık. Benzin istasyonlarının yüzde 80'i hizmet vermeye başladılar" dedi.

10.50 AFAD'dan Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Şanlıurfa'daki çalışmalara ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamada, "Ekiplerimiz, Şanlıurfa'da arama kurtarma çalışmalarını tamamlamıştır. Şanlıurfa'daki arama kurtarma ekiplerimiz ivedilikle çalışmaların devam ettiği diğer illerimize sevk edilmiştir." bilgisi paylaşıldı.

09.45 MSB: Türk Silahlı Kuvvetlerimizin deprem bölgesine destek uçuşları "hava yardım koridoru" üzerinden aralıksız sürüyor. Koridor üzerinden Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği illere 519 sortiyle kurtarma ekibi ve yardım malzemesi taşındı, taşınmaya devam ediliyor.

07.45 AFAD'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçesi merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından 1117 artçı deprem meydana geldi.

Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerindeki can kaybı 12 bin 873 oldu. Depremlerde 62 bin 937 kişi de yaralandı.

06.00 Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından deprem bölgelerinde arama kurtarma ekiplerinin çalışmalarda kullanması için el tipi duvar kırıcı iş makinesi(HILTI) gönderdi. 250 adet el tipi duvar kırıcı iş makinesi kamyonlarla Atatürk Havalimanı Askeri Apronu'na getirildi. Burada Türk Silahlı Kuvvetlerine ait askeri kargo uçağına yüklenen duvar kırıcı iş makineleri Adana'ya gönderildi.

05.45 Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 8 Şubat'ta başlayan tahliye seferlerinin bu sabah toplam 173 sefer ile tamamlanacağını belirtti.

Üstün şu bilgileri paylaştı:
"Bu sabah 07.00'de başladığımız tahliye operasyonumuz kış şartlarına rağmen planlandığı gibi icra edilmektedir. Saat 23.50 itibarıyla 80 seferimiz tamamlanmış olup İstanbul ve Ankara'ya 14 bin 68 vatandaşımızı ulaştırdık. 9 Şubat sabah 07.00'ye kadar kalan 93 seferimizi tamamlayarak halen havalimanlarında bekleyen 16 bin 500 vatandaşımızı da tahliye etmiş olacağız."

03.00 AFAD, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 12 bin 391 kişinin hayatını kaybettiğini, 62 bin 914 kişinin yaralandığını bildirdi.

02.47 İstanbul''da bulunan AFAD Gönüllüleri Yüksek Hızlı Tren ile deprem bölgesine gitmek üzere yola çıktı.

01.10 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Adana'da bulunan 60 yaralı Cumhurbaşkanlığı uçağı ile tedavileri için Ankara'ya getirildi.

00.09 Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği illerden Ankara'nın Etlik Şehir Hastanesi'ne getirilerek tedaviye alınan 16 depremzede bebeği ziyaret etti.

14 BİN 68 VATANDAŞ TAHLİYE EDİLDİ
00.00
Türk Hava Yolları, bugün deprem bölgesinden başlattığı tahliye uçuşlarıyla 14 bin 68 vatandaşı İstanbul ve Ankara'ya taşıdı.

Türk Hava Yolları'ndan (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bu sabah 07.00'de başlatılan tahliye operasyonunun kış şartlarına rağmen planlandığı şekilde icra edildiğini belirtti.

Bu kapsamda, saat 23.50 itibarıyla 80 sefer tamamlanırken, 14 bin 68 vatandaş İstanbul ve Ankara'ya ulaştırıldığını aktaran Üstün, 9 Şubat sabah 07.00'a kadar kalan 93 seferi tamamlayarak halen havalimanlarında bekleyen 16 bin 500 vatandaşı da tahliye etmiş olacaklarını kaydetti.

Üstün, "9 Şubat sabah 07.00 ile 10 Şubat 07.00 saatleri arasında planladığımız 170 sefer ile vatandaşlarımızın tahliyesini gerçekleştireceğiz." dedi.

Depremin üçüncü gününde yaşananlar için resme tıklayınız;

Depremin ikinci gününde yaşananlar için resme tıklayınız;

Depremin ilk gününde yaşananlar için resme tıklayınız;


İLK GÜN YAŞANANLAR İNFOGRAFİK;