Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'seçmenleri fişleme' itirafına tepki yağıyor! CHP YSK'da olmayan bilgilere nasıl erişti?

Son zamanlarda hükümetin hayata geçirdiği projelere çökerek gasp siyaseti anlayışını benimseyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim çalışmalarıyla ilgili bomba bir itirafta bulundu. Sözcü yazarı Ruhat Mengi'ye mülakat veren Kılıçdaroğlu, "Bizim elimizdeki bilgiler YSK'nın elinde yok, her bir seçmeni biliyoruz" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu'na tepki yağarken CHP Genel Başkanı'nın "Bizim elimizdeki bilgiler YSK'da yok" itirafı, "CHP'ye bu bilgileri kim veriyor?", "YSK'da olmayan bilgiler CHP'de nasıl oluyor?" sorularını akıllara getirdi.

Giriş Tarihi 08 Ağustos 2022, 18:37 Güncelleme 10 Ağustos 2022, 09:17
Kemal Kılıçdaroğlu’nun ’seçmenleri fişleme’ itirafına tepki yağıyor! CHP YSK’da olmayan bilgilere nasıl erişti?

İÇİNDEKİLER

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kemal Kılıçdaroğlu, Sözcü Gazetesi Yazarı Ruhat Mengi'ye yaptığı açıklamada partisinin sandık çalışmaları ile ilgili itiraf niteliğinde sözler sarf etti.

İTİRAF: "BİZİM ELİMİZDEKİ BİLGİLER YSK'DA YOK, HER BİR SEÇMENİ BİLİYORUZ"
Kılıçdaroğlu, her bir seçmenin bilgilerine vakıf olduklarını belirterek, "Bizim elimizdeki seçmen bilgileri Yüksek Seçim Kurulunun elinde de yok. Her bir seçmeni, ilk kez sandığa gidip oy kullanacak seçmenleri de biliyoruz" ifadelerini kullandı.



CHP Genel Başkanı'nın Sözcü'ye verdiği mülakattaki bu ifadeler gündeme bomba gibi düştü.

CHP'YE BU BİLGİLERİ KİM VERİYOR?
Kılıçdaroğlu'nun sözleri ışığında "CHP'ye bu bilgileri kim veriyor?", "YSK'da olmayan bilgiler CHP'de nasıl oluyor?" sorularını akıllara geldi.

"Bizim elimizdeki bilgiler YSK'da yok" şeklinde Kılıçdaroğlu ağzıyla yapılan itiraf sosyal medyada yerini aldı.



Konuya ilişkin, "Bu açıklamayı Kılıçdaroğlu değil de bir AK Partili yapmış olsaydı 'seçmen bilgileri çalındı, sandık güvenliği yok, baskı mı yapılacak?' diye ortalık yıkılıyordu" yorumları yapıldı.




"YSK'DA OLMAYAN BİLGİLERE NASIL ERİŞTİ?"
AK Parti SözcüÖmer Çelik, "Kılıçdaroğlu YSK'da olmayan bilgilere nasıl erişti?" sorusunu yönelterek "Bu son derece riskli, son derece teklikeli bir ifade. YSK'nın elinde olmayan bilgilere nasıl erişti? Bu bilgilere nasıl erişti? Bunu topluma izah ederek sorumlu bir şekilde paylaşmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.



"BU SUÇ DEĞİL Mİ?"
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz da "Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığınınız açıklamalarla seçim güvenliğini tehlikeye düşürmenizi, adeta Milleti fişlediğinizi ima etmenizi ve kişisel verileri hukuka aykırı bir şekilde temin etmek suretiyle kullanmaya çalışmanızı nasıl bu kadar övünerek anlatabiliyorsunuz? Bu suç değil mi?" açıklamasında bulundu.

"BUNLARIN AÇIKLANMASI LAZIM"
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Abdullah Güler de duruma tepki gösterdi. Güler, "6698 sayılı Kişisel Verileri Koruma Kanunu'muz var. Bu kanunun ihlal edildiğini görüyoruz. İhlal edildiğinde, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası var. Hukuka aykırı olarak bu verileri kaydetmiş, birilerinden almış. Bunu açıklamaları lazım. Seçmenlere ait hane bilgileri YSK'da yer alıyor. Bunlarda yer almıyorsa bu bilgiler nasıl elde edildi? Nasıl kaydedildi? Bunların açıklanması lazım" dedi.

"TÜM BUNLAR CEZA SORUŞTURMASININ KONUSUDUR"
AK Parti Grup Başkanvekili Avukat Yılmaz Tunç ise, "YSK'nın elinde olmayan seçmen verileri bizde, demek kişisel verileri hukuka aykırı olarak kaydetmenin itirafıdır. Sayın Kılıçdaroğlu, kişisel bilgileri hangi yolla elde ettiniz? Hangi amaç için kullanıyorsunuz? Tüm bunlar ceza soruşturmasının konusudur" dedi.

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Kesir, "CHP milleti fişleyerek suç işliyor ve Kılıçdaroğlu da gayet normal bir şey gibi açıklama yapıyor. Yaptıkları, iktidara gelince neler yapacaklarının da teminatı" ifadelerini kullandı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Avukat Serap Yaşar, "Devletin yetkili kurumlarından daha fazla kişisel veriye sahip olma iddiası ve bununla gurur duyma, 'işlediği suçla gurur duyma' anlamına gelir Hukuka aykırılık övünülecek değil utanılacak bir durumdur" açıklamasında bulundu.

"HUKUKA AYKIRI BİR TAVIR"
AK Parti MDK Üyesi, TÜRKAD Başkanı Avukat Dr. Mehmet Sarı ise şunları söyledi: "Kişisel bilgilerin üçüncü kişilerin bilgisine sunmadığı ya da kanunun izin verdiği sınırlar dışında kaydedilmesi, tutulması ve başka bir amaca matuf kullanılması hukuka aykırıdır."

Avukat Salih Aydın, "TCK Madde 136- Kişisel verileri hukuka aykırı olarak bir başkasına veren veya ele geçiren kişi, iki yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" dedi.



2018 SEÇİMLERİNDE 'MÜHÜR' YALANIYLA ALAY KONUSU OLMUŞTU
Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Sözcü'den Ruhat Mengi'ye seçim hakkında röportaj vermesi de tüm dikkatleri üzerine topladı.

Bilindiği üzere Mengi, 24 Haziran 2018 seçimlerinde dolaşıma soktuğu 'mühür' yalanıyla alay konusu olmuştu.