Asıl savaş Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener arasında! Ekrem İmamoğlu pusuda bekliyor...

Yuvarlak masa etrafında toplanan muhalefetin adaylık için yaptığı oyunlara her geçen gün yenileri ekleniyor. Kemal Kılıçdaroğlu ile Ekrem İmamoğlu arasında uzun süredir devam eden açık savaş, yaşanan gelişmelerle yerini soğuk savaşa bırakırken ringe bu kez Meral Akşener çıktı. Asıl savaş Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener arasında yaşanacak. İşte kulisler ve 6'lının son oyunları...

Giriş Tarihi 25 Temmuz 2022, 11:33 Güncelleme 25 Temmuz 2022, 12:17
Asıl savaş Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener arasında! Ekrem İmamoğlu pusuda bekliyor...

İÇİNDEKİLER

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olmak için topladığı 6'lı masada her gün yeni bir kavga ve entrika yaşanıyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan 5 kez toplanmasına rağmen adayı henüz açıklayamadı.

6. TOPLANTI ERTELENDİ
7 Ağustos'ta Saadet Partisi'nin ev sahipliğinde yapılması planlanan 6. toplantı, aday konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle ertelenirken masanın üyeleri Ahmet Davutoğlu'nun Gelecek Partisi ve Ali Babacan'ın DEVA Partisi arasından 'adamlık' kavgası da yaşandı.

AKŞENER RİNGE ÇIKIYOR!
Masada kavgalar sürerken yeni savaşın Kemal Kılıçdaroğlu ve Meral Akşener arasında yaşanacağının sinyalleri gelmeye başladı.

KILIÇDAROĞLU ÖNCE YAVAŞ VE İMAMOĞLU'NU DEVRE DIŞI BIRAKTI
Adaylık savaşında Kemal Kılıçdaroğlu 'bir dönem daha devam etmeliler' diyerek CHP'li belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın üstünü çizdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu HDP ile gizli pazarlıklara tutuşunca daha önce 'aday olmayacağım' diyen İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de anket oyunlarıyla elini güçlendirmek için hamleler yaptı.

AKŞENER'İN ANKET OYUNLARINA KARŞI 'ADAY BENİM' MİTİNGİ
İYİ Partinin para akıttığı iddia edilen bazı anket firmaları ile Meral Akşener'in adı ön plana çıkarılırken Kemal Kılıçdaroğlu da 'Aday benim' mesajı vermek için CHP'li belediyelerden toplandığı partililerle mitinglere başladı.

HDP'DEN AKŞENER'E VETO İMAMOĞLU'NDAN KILIÇDAROĞLU'NA 'DESTEK'
Kemal Kılıçdaroğlu ile pazarlık halinde olan HDP'den daha önce veto ettikleri Meral Akşener'e karşı yeni bir açıklama geldi. HDP Eş Başkanı Pervin Buldan, "Meral Akşener'in Cumurbaşkanlığı adaylığına sıcak bakmıyorum. Durduğu çizginin, yönetim anlayışının Cumhurbaşkanılığına uygun olmadığını düşünüyorum" ifadeleriyle Akşener'in üstünü çizdi.

HDP'nin desteklediği bir diğer isim olan Ekrem İmamoğlu da açık savaş verdiği Kemal Kılıçdaroğlu'na bu kez 'destek' mahiyetinde açıklamalar yaptı.

İmamoğlu, Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı ekmek fabirkası açılışında Kılıçdaroğlu'na yönelik, "Şu anda burada olmanızın Türkiye'ye bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Bütün açılışlarımızı sizinle yapmak istiyorum. Vaktinizin yarısını İstanbul'a ayırmanızı istiyorum." dedi.

CHP'ye yakınlığıyla bilinen İsmail Saymaz'ın aktardığına göre ise ikili daha sonra bir otelde baş başa görüştü. İmamoğlu, Kılıçdaroğlu'na yönelik, "Ben sizin en yakın yol arkadaşınızım. Yürüdüğünüz yolda size her türlü destek olmakta benim yanıma hiç kimse yaklaşamaz." ifadeleriyle adaylık sürecinde kendisine destek verdiğini söyledi.

SAVAŞ AKŞENER İLE KILIÇDAROĞLU ARASINDA YAŞANACAK İMAMOĞLU PUSUDA
Kemal Kılıçdaroğlu'nun Ekrem İmamoğlu'nu şimdilik yarışın dışına çektiği görülürken HDP'nin yaptığı açıklamalarla da Meral Akşener'e karşı açık bir savaş açtığı görüldü.

Ekrem İmamoğlu için 'CHP'nin Genel Başkanı olmak için Kılıçdaroğlu'na destek verdi' yorumları yapılsa da İmamoğlu'nun adaylıktan vazgeçmediği pusuda beklediği ve Akşener-Kılıçdaroğlu savaşının gidişatına göre vaziyet alacağı konuşuluyor.

Kulislere göre İYİ Parti cephesinin tavrı net... Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olabilmek için Meral Akşener ile anlaşması gerekiyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun HDP'den ve kendisine yakın partililerden aldığı destek ile vites yükseltmesini gören İYİ Partinin önde gelen isimleri kulislerde "Kemal Kılıçdaroğlu'nun önce Meral Akşener'i ikna etmesi lazım." dediği öğrenildi.

AKŞENER HAMLE YAPACAK
İYİ Parti'de 'Kemal Kılıçdaroğlu'nun seçimi kazanamayacağı" görüşü hakimken Meral Akşener'in daha önce "aday olmayacağım" demesine rağmen bir hamle yapabileceği konuşuluyor. Gözler şimdi Akşener'e çevrildi. HDP'nin vetosu ve daha önce Fatih'e bile benzeterek destek verdiği Ekrem İmamoğlu'nun Kılıçdaroğlu ile yaptığı görüşme sonrası Meral Akşener'in ne yapacağı merakla bekleniyor...

Öte yandan Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi de Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Meral Akşener arasında yaşananlara ilişkin çarpıcı tespitlere yer verdi.

Selvi yazısından ilgili bölüm şu şekilde;

"Meral Akşener'in cumhurbaşkanı adaylığı için koyduğu bir ölçü var. Akşener, "Seçilecek aday" diyor.

İYİ Parti lideri bir süre önce birinci parti olma hamlesini yapınca, Kılıçdaroğlu'nun etekleri zil çalmaya başladı. Ardından da İYİ Parti'nin oylarının arttığı hatta CHP'yi geçtiği yönünde haberler yapılmaya başlanınca CHP Genel Merkezi'nde alarm zilleri çaldı. Gürbüz Evren, Avrupalı 13 diplomatla görüşmesini, "İlk kadın cumhurbaşkanı geliyor" başlığıyla aktardı. Avrupalı diplomatlar Kılıçdaroğlu ile seçimin alınamayacağını, Akşener'in partisini CHP'nin önüne geçirmeyi başardığının altını çiziyorlardı.

AKŞENER'İN NİTELİKLERİ
Meral Akşener
'in kadın olması, milliyetçi, muhafazakâr gelenekten gelmesi, Sünni ve Türk olması nedeniyle Türkiye'nin dokunuşuna daha uygun olduğu tezini işlemeye başladılar. Bunun diğer yüzü Kılıçdaroğlu'nda bu özelliklerin bulunmamasıydı. Aslında Akşener'in üzerinden Kılıçdaroğlu'nun neden kazanamayacağı anlatılıyordu.

BİRİNCİ PARTİ YARIŞI
Kılıçdaroğlu
sonunda birinci parti kriteri üzerinden ayağının altına karpuz kabuğu konulduğunu fark etti. Önce Faik Öztrak, "Anketlerde birinci partiyiz" dedi. Ardından Kılıçdaroğlu, "Cumhuriyet Halk Partisi istikrarlı bir yükselişe sahip ve birinci parti. Oyumuz yüzde 40 veya yüzde 50 oldu diye bir iddiamız yok. Ama trende baktığınız zaman Cumhuriyet Halk Partisi dikkatli ve istikrarlı bir şekilde oyunu yukarı doğru taşıyor. Önümüzdeki süreçte oyumuz daha da yükselecek" diye açıklama yaptı.

MASA KURULDUĞUNDA
Kılıçdaroğlu'nun eylülde adaylığını açıklayacağı ya da kasımda erken seçim şeklindeki yorumlara kulak asmayın. Seçimler zamanında olacak. 6'lı masa YSK seçim takvimini ilan etmeden cumhurbaşkanı adayını açıklamayacak. YSK seçim takvimini şubat sonu açıklarsa şubat sonu ya da mart başı, mart ayında ya da nisanda açıklarsa o zaman 6'lı masa birer hafta arayla iki gündemle toplanacak.

6'LI MASANIN EN ÇETİN SINAVI

1- Seçim takviminin açıklandığı ilk hafta 6'lı masa cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere toplanacak.

Ortak aday mı çıkarılacak yoksa ilk seçime çoklu adayla mı girilecek o zaman belli olacak.

2- İkinci hafta ise ittifaklar masaya yatırılacak.

Bakmayın iki madde halinde geçmeme, 6'lı masanın en çetin sınavı o zaman başlayacak. Seçimlere 6'lı masa ile mi girilecek yoksa 6'lı masa parçalanacak mı, o süreç belirleyici olacak.

İşte 6'lı masa cumhurbaşkanı adayını belirlemek üzere toplandığında birinci parti kim, hangi adayla seçim kazanılıyor konusu önemli olacak. CHP ile İYİ Parti arasındaki birinci parti olma yarışı o güne hazırlık için yapılıyor.

'SEN CUMHURBAŞKANI ADAYI OL, BEN CHP GENEL BAŞKANI' MESAJI MI
HALK Ekmek Fabrikası'nın açılışında Ekrem İmamoğlu'nun Kılıçdaroğlu'na, "Sayın Genel Başkan'ımdan tekrar istiyorum, bütün açılışlarımızı sizinle yapmak istiyoruz. Vaktinizin yarısını İstanbul'a ayırmanızı istiyorum" diye seslenmesi kulislerde farklı değerlendirmelere yol açtı. Onları aktaracağım ama İmamoğlu, "Vaktinizin yarısını İstanbul'a ayırmanızı istiyorum" derken Kılıçdaroğlu, "İyi söyledin Ekrem Başkan. Ben de senin vaktinin yarısını İstanbul'da geçirmeni isterim" diye içinden geçirdi mi acaba?

NASIL DEĞERLENDİRİLDİ
Kulislere gelince. Kimi, "İmamoğlu, cumhurbaşkanı adaylığı konusunda pes etti. Kılıçdaroğlu'na siz cumhurbaşkanı adayı olun, ben CHP genel başkanı olayım mesajını verdi" şeklinde değerlendirdi. Ben bu yoruma katılmıyorum. İmamoğlu'nun son ana kadar cumhurbaşkanı adaylığı iddiasını sürdüreceğini düşünüyorum. Çünkü İmamoğlu hırslı bir siyasetçi. O nedenle cumhurbaşkanı adaylığını son ana kadar zorlayacak. Oysa daha yaşı genç. Kılıçdaroğlu 73 yaşında, İmamoğlu 52 yaşında. Siyasi öngörüsü hırsından önde gelse, Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanı adaylığını destekler, böylece doğal olarak CHP'nin genel başkanlığı koltuğuna oturur. Cumhurbaşkanı adaylığı şansını bir sonraki seçime saklar. Ama bunu tercih edeceğini zannetmiyorum.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN