Türkiye'ye "Osman Kavala'yı derhal serbest bırak" diyen Finlandiya Büyükelçisi Ari Maki, Abdullah Gül ile görüştü

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Finlandiya'nın Ankara Büyükelçisi Ari Maki'yle Maslak’ta bulunan Ayazağa Kasrı'ndaki çalışma ofisinde görüşme gerçekleştirdi. Maki, başta ABD olmak üzere 9 Batı ülkesinin büyükelçisiyle birlikte Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması için ortak bir bildiri yayınlamıştı. Terör devleti kurmak için iktidarı yıkmak isteyen Soros bağlantılı Kavala'ya destek veren ülkelere Başkan Erdoğan çok sert çıkmıştı. Haberin detayları...

Giriş Tarihi 23 Ekim 2021, 10:17 Güncelleme 23 Ekim 2021, 17:58
Türkiye’ye Osman Kavala’yı derhal serbest bırak diyen Finlandiya Büyükelçisi Ari Maki, Abdullah Gül ile görüştü

İÇİNDEKİLER

Bölücü terör örgütü PKK/YPG/KCK'ya sivil toplum örgütleriyle destek verip, Gezi kalkışması ve FETÖ'nün 15 Temmuz darbe girişiminde oynadığı öncü rollerle bilinen "Kızıl Soros" lakaplı Osman Kavala, 2017'den beri cezaevinde bulunuyor. Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Yeni Zelanda, Kanada ve Norveç olmak üzere 10 büyükelçilik tutukluluğunun 4. yılında olan Kavala'nın "derhal serbest bırakılması" için geçtiğimiz gün ortak bir bildiriyle Türkiye'ye meydan okumuştu.

ABDULLAH GÜL İLE GÖRÜŞTÜ

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Finlandiya Büyükelçisi Ari Maki, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir görüşme gerçekleştirdiğini ifade etti.

"İYİ BİR KONUŞMA GERÇEKLEŞTİRDİK"

Sosyal medya hesabından görüşmeyi duyuran Maki, "Eski cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bugün Türkiye üzerine iyi bir konuşma gerçekleştirdik" sözlerini sarf etti.

"ARTIK BUNU KAPALI KAPILAR ARKASINDA DA YAPMIYORLAR"

Akşam gazetesi yazarı Turgay Güler eski cumhurbaşkanına tepki göstererek, "Osman Kavala açıklaması nedeniyle Dışişleri'ne çağırılan Finlandiya Büyükelçisi Ari Mäki, Abdullah Gül ile bir araya gelmiş. Türkiye'yi dizayn ediyorlar! Artık bunu kapalı kapılar arkasında da yapmıyorlar." dedi.

"ARKA PLANDAKİ KAPININ ÇİZGİLERİNDEN OLUŞAN ŞEKİL..."

Milat gazetesi yazarı Serdar Arseven ise, "Paranoyak mı olduk ne? Osman Kavala'cı büyükelçinin eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü ziyaret etmesi de, arka plandaki kapının çizgilerinden oluşan şekil de.." ifadeleriyle şüphe uyandıran durumu özetledi.

BAŞKAN ERDOĞAN: ÜLKEMİZDE AĞIRLAMAK GİBİ BİR LÜKSÜMÜZ OLAMAZ

Afrika'daki önemli temaslarının ardından konuyla açıklama yapan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Kızıl Soros" lakaplı Osman Kavala'nın serbest bırakılması için Türkiye'ye parmak sallayan 10 ülkenin büyükelçilerine, çok sert çıkmıştı:

"Bakın şimdi AİHM bir karar almış. Bu Kavala denilen Soros artığıyla ilgili olarak Türkiye'yi adeta burada mahkum etmek istiyorlar. 10 tane büyükelçi bu açıklamayı niye yapar? Bu Soros artığını savunanlar, bunu nasıl bıraktırırız gayreti içindeler. Söyledim Dışişleri Bakanımıza, bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz.

"HADDİNİZE Mİ, KİMSİNİZ SİZ"

Türkiye'ye böyle bir ders vermek haddinize mi sizin? Kimsiniz siz? Neymiş? Kavala'yı bırakın. Sen kendi ülkendeki haydutları, katilleri, teröristleri bırakıyor musun? Amerika'sı, Almanya'sı, hangisi böyle bir şeyi şu ana kadar yaptı? Yapmadılar ve yapmazlar. Konuştuğu zaman sana verecekleri cevap şudur, 'Yargı bağımsızdır.' Sizde yargı bağımsız da bizdeki yargı bağımlı mı? Bizdeki yargı, bağımsızlığın en güzel örneklerini veriyor."

"BUNLAR TERÖRÜN BESLENDİĞİ ODAKLAR"

Başkan Erdoğan, açıklamalarının ardından gelen "'Türkiye'ye ders vermek haddinize mi?' diyerek çok net konuştunuz. Muhalefet de büyükelçilerin tarzıyla konuşuyor, bunu milli bir konu olarak görmüyor. Siz bunu nasıl görüyorsunuz? Bunlar niye Osman Kavala ve Demirtaş meselesine odaklandılar? Bunun arka planında ne görüyorsunuz?" sorularını şöyle yanıtlamıştı:

"SOROS NE İSE KAVALA O"

"Terörün beslendiği odaklar belli. Bunlar zaten terörün beslendiği odaklar. Selahattin Demirtaş da öyle. Daha devam eden davaları var. Kavala hakeza öyle. Fakat Kavala'nın özelliği daha farklı. Uluslararası camia içerisinde Soros ne ise Kavala o. Bunlar para ile istedikleri yeri istedikleri gibi sallamaya çalışıyorlar.

"BALKANLARA SIZMANIN GAYRETİ İÇERİSİNDELER"

Şimdi Soros'un oğlu da giriyor. O da babası gibi. Bunların çok iyi takip edilmesi lazım. Bunlar mesela şu anda Balkanlara sızmanın, Balkanları sindirmenin gayreti içerisindeler.

"TÜRKİYE OLARAK GÜÇLÜYÜZ, BİZE SIZAMIYORLAR"

Bunlara da tabii fırsat vermeyeceğiz, verilmemesi lazım. Kosova'da, Makedonya'da, Arnavutluk'ta, her yerde buna benzer şeyleri yaparlar. Dolayısıyla bizim bilincimizin altına bunu bir defa yerleştirmemiz lazım. Elhamdülillah, Türkiye olarak biz güçlüyüz ve bize sızamıyorlar. Terörist sayısında ciddi bir düşüş var. Bundan sonra da terörle mücadeleye aynı kararlılıkla devam edeceğiz."

OLAY

ABD Ankara Büyükelçiliği öncülüğünde Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Yeni Zelanda, Kanada ve Norveç Büyükelçilikleri Gezi olayları ve 15 Temmuz darbe girişiminden yargılanan işadamı Osman Kavala'nın tutukluluğu ile ilgili açıklama yapmıştı. Söz konusu hadsiz açıklama nedeniyle 10 büyükelçi Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı.

Skandal bildiride şu ifadeler kullanılmıştı:

"Osman Kavala'nın tutuklanmasının üzerinden dört yıl geçti. Davanın, farklı dosyaların birleştirilmesi ve beraat kararından sonra yeni davaların yaratılması yoluyla sürekli geciktirilmesi, Türk yargı sisteminde demokrasiye saygıyı, hukuk devleti ve şeffaflık ilkelerini gölgelemektedir.

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda Büyükelçilikleri olarak Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleriyle ve milli kanunlarıyla uyumlu şekilde, bu davanın adil ve hızlı biçimde sonuçlandırılması gerektiği kanısındayız. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu husustaki kararları doğrultusunda Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılmasının sağlanması için Türkiye'ye çağrıda bulunuyoruz."

DIŞİŞLERİ 10 BÜYÜKELÇİLİĞE AYAR VERDİ

Skandal açıklama nedeniyle Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; "Bu ülkelerin Büyükelçileri/Maslahatgüzarlarına, sosyal medya üzerinden yapılan ve bağımsız yargı tarafından yürütülen hukuki bir süreçle ilgili bu hadsiz açıklamanın kabul edilemez olduğu iletilmiştir." ifadelerini kullanılmıştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN