SON DAKİKA! Büyükelçilerin Osman Kavala çağrısına tepki üstüne tepki

Son dakika haberine göre AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, katıldığı bir televizyon programında 10 ülkenin büyükelçileri tarafından yapılan Osman Kavala açıklamasına çok sert tepki gösterdi. Kurtulmuş, "Büyükelçiler hadlerini bilmeli. Size mi kalmış? Bu hadsizlik, terbiyesizliktir." dedi. Büyükelçiler dün Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak uyarılmıştı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik yaptığı açıklamalada, "Elçiler, Türk yargısının bağımsızlığına saygı duymalı" dedi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de dün yaptığı konuşmada, Osman Kavala'nın Sorosçu olduğuna bir kez daha vurgu yaptı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da konuyla ilgili olarak "Türkiye'de yargı bağımsızdır ve Türkiye tam bağımsız bir ülkedir. Yargıya müdahaleyi arzu edenler, bu arzularını kendi ülkelerinde gerçekleştirmeye devam edebilirler." ifadesini kullandı.

Giriş Tarihi 20 Ekim 2021, 12:24 Güncelleme 20 Ekim 2021, 13:21
SON DAKİKA! Büyükelçilerin Osman Kavala çağrısına tepki üstüne tepki

İÇİNDEKİLER

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, 10 ülkenin büyükelçileri tarafından yapılan Osman Kavala ile ilgili açıklamaya, "Büyükelçiler hadlerini bilmeli. Size mi kalmış?" sözleriyle tepki gösterdi.


İşte Kurtulmuş'un o açıklamalarından öne çıkanlar
Bu dosyaya siyaset karar vermez, veremez. Büyükelçiler hadlerini bilmeli. Size mi kalmış? Bu hadsizlik, terbiyesizliktir. Türkiye'yi hizaya getirmeye çalışmasınlar.

AB KOMİSYONU'NUN TÜRKİYE RAPORU
Yanlı görüşler, kabul edilebilir. Bizim açımızdan yok hükmündedir. Türkiye eşit ve egemen ülkedir, içişlerine karışılamaz.

TEPKİLER DİNMİYOR
Büyükelçilerin Osman Kavala ile ilgili yaptığı açıklama sonrası Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Adalet Bakanı Albülhamit Gül gibi isimler de duruma tepki gösterdi.

KENDİ ÜLKELERİNDE GERÇEKLEŞTİRMEYE DEVAM EDEBİLİRLER
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Türkiye'de yargı bağımsızdır ve Türkiye tam bağımsız bir ülkedir. Yargıya müdahaleyi arzu edenler, bu arzularını kendi ülkelerinde gerçekleştirmeye devam edebilirler." ifadesini kullandı.

Oktay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bazı büyükelçiliklerin Osman Kavala'nın yargılandığı davayla ilgili açıklamasına tepki göstererek, şunları kaydetti: "Görevli bulundukları ülkenin bağımsızlığına sadakat göstermek zorunda olan ve 'yargı bağımsızlığından' söz eden bazı ülkelerin büyükelçileri, hadlerini aşarak 'siyasetin yargıya müdahalesini' talep etmişlerdir. Türkiye'de yargı bağımsızdır ve Türkiye tam bağımsız bir ülkedir. Yargıya müdahaleyi arzu edenler, bu arzularını kendi ülkelerinde gerçekleştirmeye devam edebilirler."

EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE REDDEDİYORUZ
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, duruma sert tepki gösterdi. Çelik şunları söyledi:

Ülkemizde görev yapan diplomatların Türk yargısını etkilemeye yönelik beyanatları kabul edilemez. Türkiye Cumhuriyeti egemen bir hukuk devletidir ve Türk yargısı bağımsızdır.

Ülkemizde görev yapan diplomatların kendi ülkeleri ile ülkemiz arasındaki ilişkilere katkı yapmalarından memnuniyet duyuyoruz. Buna karşın ülkemizin egemenliği konusundaki yanlış beyanatlarını en güçlü şekilde reddediyoruz.

Tüm diplomatik makamların ülkemizin egemenliğine, Türk yargısının bağımsızlığına saygı duymaları ve içişlerimize müdahaleden kaçınmaları zorunludur. Aksi bir tutum, diplomasiyle bağdaşmayan bir sorumsuzluktur.

"KABUL EDİLEMEZ"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD öncülüğündeki çağrıya tepki gösterdi. Soylu, "Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, hukuk devletidir. Büyükelçilerin yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez. Tavsiye ve telkininiz, hukuk ve demokrasi anlayışınıza gölge düşürmektedir." ifadelerini kullandı.

HADDİNİZİ BİLİN
Skandala bir tepki de Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'den geldi. Gül, "Diplomatlar, kabul edildikleri devletin hukukuna saygıyla mükelleftir. Anayasamıza göre mahkemelerimize tavsiye ve telkinde bulunmak hiçbir büyükelçinin haddi değildir. Hukukun üstünlüğüne gölge düşüren şey de bu had ve hudut bilmezliktir." ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bazı büyükelçiliklerin, Osman Kavala'nın yargılandığı davayla ilgili açıklamasına tepki gösterdi.

Şentop, Twitter hesabından yaptığı paylaşımında, şunları kaydetti: "Türkiye'de devam eden dava hakkında, TBMM'de soru sormak ve görüşme yapmak bile Anayasa tarafından yasaklanmışken, mahkemenin nasıl karar vereceğini söylemek başka ülkelerin büyükelçilerinin hakkı değildir, büyük bir haddini bilmezliktir. İşinize bakın."

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN