Son dakika: TÜİK Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı: 18 ayın en düşüğü! İşte memur ve emeklinin beklediği rakamlar...

Son dakika ekonomi haberi! Türkiye İstatistik Kurumu Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Haziran ayı enflasyonu yüzde 3.92 olurken yıllık bazda yüzde 38,21'e geriledi. Bu rakam son 18 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Memur ve emeklisinin maaş zamlarına yansıyacak 6 aylık enflasyon farkı da ortaya çıktı. İşte detaylar...

Giriş Tarihi 04 Temmuz 2023, 09:04 Güncelleme 05 Temmuz 2023, 11:10
Son dakika: TÜİK Haziran ayı enflasyon verilerini açıkladı: 18 ayın en düşüğü! İşte memur ve emeklinin beklediği rakamlar...

İÇİNDEKİLER

Son dakika ekonomi haberi! Türkiye İstatistik Kurumu Haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı.

18 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ
TÜİK, Haziran 2023 dönemine ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre; tüketici enflasyonuna işaret eden tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) değişim, haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,92, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 38,21 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 59,95 olarak gerçekleşti

Bu rakam son 18 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

EMEKLİ VE MEMUR ZAM ORANI NETLEŞTİ
Açıklanan enflasyon oranının ardından 6 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 19,78, enflasyon farkı dahil 6 aylık memur zammı ise yüzde 17,56 oldu.


Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 14,76 ile konut oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 67,22 ile lokanta ve oteller oldu.


TÜFE değişim oranları (%), Haziran 2023

Ana harcama grupları itibarıyla haziran ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde 1,21 ile sağlık oldu. Buna karşılık, haziran ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 11,13 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.


TÜFE yıllık değişim oranları (%), Haziran 2023

Endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5'li Düzey) haziran ayı itibarıyla, 20 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 6 temel başlığın endeksinde değişim olmadı.

117 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

TÜFE ana harcama gruplarına göre yıllık değişim oranları (%), Haziran 2023



İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'deki değişim, bir önceki aya göre yüzde 3,45, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 23,64, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46,63 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 59,18 olarak gerçekleşti.

TÜFE ana harcama gruplarına göre aylık değişim oranları (%), Haziran 2023




MEMUR VE EMEKLİ MERAKLA BEKLİYORDU
Toplu sözleşmeye göre yüzde 6 artış ve ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 8'i aşan kısmı üzerinden enflasyon farkı alacak olan memurların ve emeklilerinin zam oranı da Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı enflasyon verileriyle belli oldu. SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 19,78, enflasyon farkı dahil 6 aylık memur zammı ise yüzde 17,56 oldu.



Ancak artış bununla sınırlı olmayacak. Bu oranlara bir refah payı da ilave edilecek. Böylece en düşük memur maaşı 22 bin lira yapılacak.

KANUN TEKLİFİ MECLİS'E SUNULACAK
Dün açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, en düşük memur maaşının net 22 bin lira olacağının ifade edildiğini anımsatarak, "Yarın enflasyonla ilgili altı aylık rakamın netleşmesi üzerine enflasyon farkını ve refah farkını da gözetecek şekildeki düzenlemelerimizle verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz. Bu hafta içerisinde kanun teklifimizi yüce Meclisimize milletvekili arkadaşlarımızla beraber sunacağız." bilgisini verdi.

Daha önce verilen bütün sözleri yerine getirdikleri gibi bundan sonra da verdikleri sözleri bir süreç yönetimi çerçevesinde bir bir yerine getireceklerini kaydeden Akbaşoğlu, şunları aktardı:

"Seçim beyannamemizde ne söylediysek ev kadınlarının emeklilik hakkını, genç kardeşlerimizin, kızlarımızın, erkek evlatlarımızın evlenmeyle ilgili, bütün evlilik primlerine ilişkin taahhütlerimizi bu süreç içerisinde hepsini kanun teklifi içerisinde görmüş olacağız."



3 FORMÜL VAR
Zam oranına refah payı da eklenecek. Bu refah payıyla en düşük memur maaşı 22 bin liraya yükseltilecek.

Refah payının tamamı oransal artış şeklinde yansıtılabileceği gibi, seyyanen de yapılabilecek. İkisi birden de uygulanabilecek.


ENFLASYON NASIL YANSIYACAK?
Enflasyonun belli olması ile ortaya çıkan en düşük memur aylığı eklenecek refah payıyla birlikte 22 bin liraya çıkacak.



NE ZAMAN ÖDENECEK?
Memurlar zamlı maaşlarını 15 Temmuz'da hesaplarında görecek. Maaşlarla birlikte 14 günlük zam farkı da hesaplara yatırılacak. Memur maaş katsayısındaki artış pek çok kesimi etkileyecek.



EMEKLİLERE FARK YATIRILACAK
Yapılacak zamlar memur emeklilerine de yansıtılacak. Yaklaşık 2 milyon memur emeklisi de heyecan içerisinde zamları bekliyor. Memur emeklilerinin Temmuz aylıkları, ikramiyeleriyle birlikte bayramdan önce ödenmişti.

Temmuz artışının belli olmasının ardından oluşan zam farkı sonra hesaplara yatırılacak. Maaşını aylık alanlara 1 aylık zam farkı ödenecek.

BAŞKAN ERDOĞAN KABİNE SONRASI DUYURMUŞTU: SÖZÜMÜZÜ YERİNE GETİRECEĞİZ
Başkan Recep Tayyio Erdoğan hafta başında gerçekleştirilen Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, memur maaşlarına yapılacak zam miktarıyla ilgili süreci başlattıklarını dile getirerek "5 Temmuz Çarşamba günü 6 aylık enflasyon oranlarımız netleşmiş olacaktır. Enflasyon oranlarının belli olmasıyla birlikte biz de memur ve emeklilerimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz. Tatile girmeden evvel Meclis onayı gerektiren tüm hususları parlamentomuzun takdirine sunacağız" ifadelerini kullandı.

BAKAN IŞIKHAN'IN AÇIKLAMASI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, memur maaş düzenlemesine ilişkin, "Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışma hayatının tek boyutu yok. Asgari ücreti bitirdik. İşveren ve çalışanlarımızı mutlu etmeye çalıştık. Refah ve yaşam kalitesini arttırmak önceliğimiz." dedi.

Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Işıkhan, memur maaşlarıyla ilgili düzenlemeye yönelik soru üzerine, düzenleme üzerinde çalıştıklarını, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının takip edilmesi gerektiğini belirtti.

Meclis tatile girmeden yasal düzenlemenin gündeme gelip gelmeyeceğiyle ilgili soruya karşılık ise Işıkhan, "Çalışılıyor, yoğun bir mesai harcanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği gibi Meclis tatile girmeden önce... Bazı değişkenleri de dikkate almak lazım. Çok kapsamlı düşünülüyor. Kimsenin mağdur olmaması, çalışanlarımızın refahının artırılması bizim için önemli." ifadesini kullandı.

Işıkhan, düzenlemeye yönelik çalışmanın son durumuna ilişkin ise, "Biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çalışma hayatının tek boyutu yok. Asgari ücreti bitirdik. İşveren ve çalışanlarımızı mutlu etmeye çalıştık. Refah ve yaşam kalitesini arttırmak önceliğimiz." diye konuştu.

TORBADA NELER VAR?
Torba yasa teklifinde en düşük memur maaşının 22 bin liraya çıkarılması, emekliye-memura refah payı, 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere kademeli artış ve asgari ücret desteği düzenlemeleri yer alacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN