Kredi faiz oranları ihtiyaç konut, taşıt son durum nedir? Faiz müjdesi! 8 bankadan kredi faiz oranları indirim kararı!

Faiz indiren bankalar arasına 8 banka daha katıldı. Bu anlamda sizler için önemli bir haber hazırladık. Konut, taşıt ve bireysel kredi çekmek isteyenler için bankaların faiz oranlarını derledik. Her bankanın uyguladığı koşullar farklı olmakla beraber genelde tüm bankaların ortak olarak aramış oldukları konut kredisi şartları da bulunmaktadır. Örneğin kredi çekilerek satın alınmak istenen konutun tapusunun olması tüm bankalar tarafından aranılan şartlardan biridir. Yapılan faiz indirimi sonrası en uygun ihtiyaç kredisi veren banka QNB Finanbank oldu. Finansbank ihtiyaç kredisi faiz oranı yüzde 1.29 oldu. İndirim ile beraber en uygun ihtiyaç kredisi faiz oranı yüzde 1.29 olarak revize edildi.

Giriş Tarihi 26 Eylül 2019, 10:57 Güncelleme 26 Eylül 2019, 10:57
Kredi faiz oranları ihtiyaç konut, taşıt son durum nedir? Faiz müjdesi! 8 bankadan kredi faiz oranları indirim kararı!

İÇİNDEKİLER

Faiz müjdeleri ardı ardına gelmeye devam ediyor. 8 banka daha kredi faiz oranlarında indirime gitti. İndirim yapan bankaların tamamı ise özel bankalar oldu. Ev almak isteyen yüz binlerce vatandaşlar kredi faiz oranları hakkında araştırma yapmaya başladı. Kredilerdeki faiz oranı indirim trendi, özellikle konut kredilerinde oldukça yüksek seviyede oldu. Vatandaşın kolayca kira öder gibi ev sahibi olmasını sağlayan konut kredilerindeki güncel kredi faiz oranları için indirim uygulanması, anında gayrimenkul sektörüne olumlu şekilde yansıdı. Gayrimenkul satışlarında artışın yaşanmaya başladığı süreçte kamu bankaları tarafından konut kredisi güncel faiz oranları yüzde 1'in altında sunuluyor. Peki kredi faiz oranları ihtiyaç, konut ve taşıt kredisi son durum nedir?

DETAYLAR İÇİN BİR SONRAKİ SAYFAYA GEÇİNİZ

FAİZ İNDİRİMİ YAPAN 8 BANKA

TEB Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.15

Albaraka Türk Konut Finansmanı % 1.19

Yapı Kredi Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.26

Garanti Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.26

ING Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.29

Vakıf Katılım Bankası Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.29

QNB Finansbank Konut Kredisi Faiz Oranı Yüzde 1.29

Alternatif Bank Konut Kredisi Faiz Oranı % 1.30

Konut Kredilerinde Kamu Bankaları Yüzde 1'in Altında Faiz Uyguluyor

Kredilerdeki faiz oranı indirim trendi, özellikle konut kredilerinde oldukça yüksek seviyede oldu. Vatandaşın kolayca kira öder gibi ev sahibi olmasını sağlayan konut kredilerindeki güncel kredi faiz oranları için indirim uygulanması, anında gayrimenkul sektörüne olumlu şekilde yansıdı. Gayrimenkul satışlarında artışın yaşanmaya başladığı süreçte kamu bankaları tarafından konut kredisi güncel faiz oranları yüzde 1'in altında sunuluyor.

İlk olarak Ziraat Bankası ve ardından da Halkbank ve Vakıfbank tarafından güncel konut kredisi faiz oranları %0.99 olarak belirlendi. Bu şekilde çok uzun bir süre sonra Türkiye'de konut kredilerinde faiz oranı yüzde 1'in altına inmiş oldu. Vatandaşlar şimdi çekecekleri konut kredilerinde kamu bankalarını tercih etmeleri halinde 0.99 kredi oranı üzerinden faizlendirmeden faydalanabilecek. Konut kredisi faiz oranları indirimi özel bankalar tarafından da gerçekleştirildi. Ancak kamu bankalarının indirim değerleri özel bankalar tarafından yakalanabilmiş değil. Özel bankalar tarafından uygulanan konut kredisi güncel kredi faiz oranları ise 1.17 ile 1.99 aralığında değişiyor. Özel bankalar arasında en düşük konut kredisi faiz oranı 1.17 ile Akbank ve Türkiye İş Bankası tarafından uygulanıyor. En yüksek konut kredisi faiz oranı ise 1.99 ile Denizbank tarafından uygulanıyor.

İhtiyaç Kredisinde de Yüksek Faiz İndirimleri

Son kredi faiz oranları indirim trendi ile birlikte kamu bankaları tıpkı konut kredisinde olduğu gibi ihtiyaç kredisi(ihtiyaç kredisi) içinde standart tek bir faiz oranı uygulamaya başladı. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafından güncel ihtiyaç kredisi faiz oranı %1.35 olarak belirlendi. Vatandaşlar kamu bankalarına başvuruda bulunarak 1.35 bandından faiz oranı ile ihtiyaç kredilerini çekebiliyor. Özel bankalar ise ihtiyaç kredilerinde farklı oranları uyguluyor.

Özel bankalar arasında Türkiye Ekonomi Bankası(TEB) tarafından sunulan ihtiyaç kredisi faiz oranı olan 1.25 bandı ile şu andaki en düşük güncel ihtiyaç kredisi faiz oranı oldu. Kamu bankalarından da düşük faiz oranı sunması ile tüketici kredilerinde en yeni trend TEB oldu. İhtiyaç kredilerinde en yüksek kredi faiz oranı ise 1.76 ile Garanti BBVA tarafından sunuluyor. Garanti BBVA, son indirim kampanyası ile birlikte tüketici kredisinde 1.76 faiz oranını uygulamaya başladı.

Taşıt kredilerinde ise hem kamu hem de özel bankalar arasında önemli farklılıklar bulunuyor. Her bankanın taşıt kredisi faiz oranları değişkenlik gösteriyor. Kamu bankalarında Halkbank 1.42, Ziraat Bankası 1.43 ve Vakıfbank 1.13 faiz oranını uyguluyor.

EV KREDİSİ NASIL ALINIR?

Konut kredisi kullanmak istiyorum diyen kişilerin satın almak istedikleri konutun tapusu ile kredi kullanmak istedikleri bankanın şubesini ziyaret etmeleri yeterlidir. Banka başvuru işleminde ilk olarak konut kredisi başvuru formu doldurmanızı ister. Ardından kimlik numarası bilginiz üzerinden kredi notu ve kredi sicili sorgulaması yapılarak kredi için uygunluğunuz değerlendirilir.

Yeterli bulunmanız durumunda banka konut kredisi ekspertiz ücreti talep eder ve bu ücreti ödemeniz durumunda konut kredisi eksper raporu çıkartılarak konutun değeri belirlenerek bu değer üzerinden maksimum yüzde 80 oranında kredi kullanmanıza izin verir. Geriye kalan yüzde 20 'lik tutar ise konut kredisi peşinatı olarak sizden tahsil edilir. Genelde konut kredisi onay süresi 3-4 iş günü arasında değişmekte olup konut kredisi ekspertiz işlemi daha kısa sürede tamamlanırsa 1-2 gün içinde dahi yapılabilmektedir.

Ardından banka satış sürecini başlatır ve tapu dairesinden randevu alınarak bankanın avukatı ile beraber konut kredisi kullanmak istiyorum diyen kişi ile satışı yapacak olan kişi ile beraber tapuya gidilerek satış yapılır. Banka avukatı bu esnada tapu kütüğü kaydına banka adına tapuya ipotek şerhi koydurur ve konut kredisi borcu bitene kadar tapuya ipotek şerhi uygulanmaya devam eder.

KONUT KREDİSİ ŞARTLARI NEDİR?

Her bankanın uyguladığı koşullar farklı olmakla beraber genelde tüm bankaların ortak olarak aramış oldukları konut kredisi şartları da bulunmaktadır. Örneğin kredi çekilerek satın alınmak istenen konutun tapusunun olması tüm bankalar tarafından aranılan şartlardan biridir. Yine konutun iskanının bulunması, kredi çekmek istiyorum diyen kişinin yüksek kredi notu ortalaması bulunması, temiz bir kredi sicili bulunması, maaşı ile kullanmak istediği kredi notu ortalamasının arasında yarı yarıya oran bulunması aranılan ortak şartlardandır.

KONUT KREDİSİ NEDİR?

Konut kredisi, satın alınacak evin teminat altına alınması koşuluyla bankalar tarafından verilen bir kredi türü. Kredinin vadesi genellikle sabit faiz oranlarıyla 5 ila 30 yıl arasında değişebiliyor. Konut kredisine başvurmak için satın almak istediğiniz konuta karar verdikten sonra kredi imkanları sunan bankaları araştırmanız gerekir. Sizin için en uygun faiz oranlarını sunan bankaları araştırmanız ve başvurmanız gerekecektir. Kredi başvurunuz onaylandıktan sonra artık devreye gayrimenkul değerlendirme uzmanları giriyor.

Uzmanlar, satın almak istediğiniz evin değerini belirledikten sonra, evin değerinin dörtte birini peşinat ödemesi olarak vermeniz gerekir. Yasalar gereği, belirlenen ekspertiz değerinin %70-75'ine kadar konut kredisi verilebiliyor. Evin kalan %25'lik ücreti içinse peşinatınız olması gerekir. Sözleşmeniz süresince belirlenen faiz oranı ve vade üzerinden aylık olarak ödemelerinizi gerçekleştirebilirsiniz.