Pentagon Sözcüsü Albay David Lapan, yayımladığı yazılı açıklamada, "Savunma Bakanı Robert Gates olsun veya ABD Genelkurmay Başkanı oramiral Mike Mullen olsun, hiçbiri Suudi Arabistan'ın veya Körfez İşbirliği Konseyi'ne üye herhangi bir ülkenin Bahreyn'e asker konuşlandıracağı konusunda haberdar edilmedi" ifadelerini kullandı.
Konuşlandırılma kararının Gates'in Bahreyn'den ayrılmasından sonra alındığını belirten Lapan, bu tür müdahalelerinin protestocularla rejim yanlılarının arasındaki gerginliği arttırabileceği uyarısında bulundu.
Beyaz Saray sözcülerinden Tommy Vietor de "Körfez İşbirliği Konseyi ortaklarımızı itidale ve Bahreynlilerin haklarına saygılı olmaya, ayrıca yıkıcı olmak yerine diyalog kuracak şekilde hareket etmeye davet ediyoruz" demişti.
Körfez İşbirliği Konseyi, Suudi Arabistan, Bahreyn, Arap Emirlikleri, Kuwait, Umman ve Katar'dan oluşuyor.
CLİNTON ENDİŞELİ
Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise "Bahreyn'de gelişen tehlikeli durumdan derin kaygı duyduğunu" belirtti.
Adını açıklamak istemeyen bir Amerikalı yetkili, basına yaptığı açıklamada, "Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) mevkidaşı Şeyh Abdullah bin Zayed ile görüşen Clinton, görüşmesi sırasında Bahreyn'deki durumdan derin kaygı duyduğunu söyledi" dedi.
ABD'li yetkili, Clinton'un, Körfez İşbirliği Konseyi'nin yolladığı güçler de dahil, ülkede bulunan bütün askeri güçlerinin soğukkanlı davranmalarının öneminin altını çizdiğini belirtti.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan, Bahreyn'e "düzen ve istikrarın korunmasına katkı" için asker gönderdiğini açıklamıştı.
BAE Dışişleri Bakanı Enver Gargaş, komşu ülke Bahreyn'in talebi üzerine BAE'nin bu ülkedeki güvenlik ve istikrarın korunmasına katkıda bulunmak amacıyla bir askeri güç gönderdiğini belirtmişti. Gargaş, BAE'nin kararının, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerin her türlü tehlike karşısında birlik içinde hareket etme ve güvenlik ile istikrarlarının bölünmez olduğu düşüncesi çerçevesinde alındığını bildirmişti.