Rusya'da ayaklanma yapan Wagner'in defteri dürüldü! Prigojin duyurdu: 1 Temmuz'da varlığımızı sona erdiriyoruz

Son dakika haberi... Rus yönetimine karşı isyan başlatan Wagner lider Yevgeniy Prigojin, "Rus askerlerinin kanı dökülmesin diye geri döndük" açıklamasını yaptı. Ayaklanma sonrası Wagner'in defteri dürüldü. Prigojin, Wagner'in lağvedileceğini duyurarak Wagner'in, 1 Temmuz'a kadar varlığına son vermek zorunda olduğunu belirtti. Takvim.com.tr detayları sizler için derledi.

Giriş Tarihi 26 Haziran 2023, 17:58 Güncelleme 27 Haziran 2023, 00:46
Rusya’da ayaklanma yapan Wagner’in defteri dürüldü! Prigojin duyurdu: 1 Temmuz’da varlığımızı sona erdiriyoruz

İÇİNDEKİLER

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 23 yıllık iktidarına en büyük meydan okuma 24 saatten kısa sürede anlaşmayla son buldu.



Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko'nun arabuluculuk yapmasının ardından geri çekilen ve Belarus'a gideceği açıklanan Prigojin'den isyan sonrası ilk açıklama geldi.



WAGNER LAĞVEDİLİYOR
Prigojin, Wagner'in 1 Temmuz'da varlığına son vereceğini duyurdu.

NE OLMUŞTU?
"Rus ordusu Ukraynalılar yerine bizi vuruyor" diye Prigojin Cuma gecesi yaptığı açıklamanın ardından askerleriyle birlikte Moskova'ya doğru harekete geçmişti. Bu girişimin bir darbe değil, adalet arayışı olduğunu söyleyen Prigojin'e Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tepkisi ise sert olmuştu.



24 SAATLİK AYAKLANMA
Wagner Grubu'nun isyanını bir darbe olarak nitelendiren Putin, bunun arkasında olan herkesin cezasını çekeceğini söylemişti.

Başkent Moskova'da verilen kırmızı alarmın ardından sosyal medyada dikkat çeken görüntüler yayınlandı. Başkentin girişine siperler kazılırken askerlerin ve ağır silahların savaş konumuna geçtiği görüldü. Ülke sokaklarında acil duruma geçilirken 24 saat sonra sular duruldu.

Prigojin, Belarus lideri Aleksandr Lukaşenko'nun arabuluculuğuyla varılan anlaşma sonucu isyanı sona erdirdiğini açıkladı. Prigojin, Wagner askerlerinin varılan anlaşma sonrası "kan dökülmemesi için" üslerine döndüğünü söyledi.

Yapılan anlaşmaya göre Belarus'a gitmesi karşılığında Wagner askerleri ve isyanı başlatan Prigojin'e yöneltilen suçlamaların düşürüleceği vadedildi. Yapılan açıklamaya göre Wagner grubuna mensup askerlerin Rusya Savunma Bakanlığı ile özel bir sözleşme imzalayacağı, Prigojin'in ise Belarus'a gideceği duyuruldu.

PRİGOJİN HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR DÜŞMEYECEK
Ne var ki Rus basınında çıkan haberlere göre Wagner grubu hakkındaki suçlamalar düşmeyecek.

Rus Kommersant gazetesi, adı açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberinde kamplara dönen Wagner askerlerinin suçlamalarının düşürülmeyeceğini duyurdu.



"AÇIK PENCERELERDEN UZAK DURSUN"
Prigojin'in yeri merak konusu olurken eski bir CIA yetkilisinden gelen açıklama çok konuşuldu. CIA Eski Direktörü David Petraeus, CNN'e yaptığı açıklamada, "Prigojin, hayatını kurtardı ama Wagner'i kaybetti. Wagner'in lideri açık pencerelerden uzak durmalı" diyerek Prigojin'in öldürülme ihtimali üzerinde durdu.

"PUTİN'İN OTORİTESİNE EŞİ GÖRÜLMEMİŞ BİR MEYDAN OKUMADIR"
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Rus paralı asker grubu Wagner'in Rusya'daki isyanına ilişkin yaptığı açıklamada, "Prigojin'in isyanı, Başkan Putin'in otoritesine eşi görülmemiş bir meydan okumadır" ifadelerini kullanarak, "Rus hükümetinin yalanları, Başkan Putin'in kendi yandaşlarından biri tarafından ifşa edildi" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada, Rus paralı asker grubu Wagner'in geçtiğimiz cuma günü Rusya'da çıkardığı kısa süreli isyanına değindi. Cleverly, "Rus hükümetinin yalanları, Başkan Putin'in kendi yandaşlarından biri tarafından ifşa edildi" ifadelerini kullanarak, "Prigojin'in isyanı, Başkan Putin'in otoritesine eşi görülmemiş bir meydan okumadır ve Rusların savaşa verdiği destekte çatlakların ortaya çıktığı açık" dedi.

ABD DIŞİŞLERİ: WAGNER'İN LAĞVEDİLMESİNİ İSTİYORUZ
ABD Dışişleri Bakanlığı Matthew Miller, Washington yönetiminin Rus özel güvenlik şirketi Wagner'in lağvedildiğini görmek istediğini söyledi. Miller, düzenlediği basın toplantısında "Wagner'in lağvedildiğini ve Ukrayna'da ve dünyanın dört bir yanında yürüttüğü faaliyetlerin sona erdiğini görmek isteriz" ifadelerini kullandı. Hazine Bakanlığı'nın Wagner'e yönelik yaptırımları erteleme kararı alıp almadığına açıklık getirmesi talep edilen Miller, "Hayır. Yaptırımların zamanlaması ve eylemler hakkında asla yorum yapmıyoruz" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN