Son dakika: Wagner ayaklanmasının ardından ilk açıklama! Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Önceliğimiz Ukrayna

Son dakika haberi... Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner isyanının sona ermesinin ardından ilk kez açıklamalarda bulundu. Putin, "Savunma Bakanlığı yetkilileriyle sürekli iletişim halindeyim. Önceliğimiz Ukrayna'daki operasyonlar" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 25 Haziran 2023, 14:18 Güncelleme 25 Haziran 2023, 16:34
Son dakika: Wagner ayaklanmasının ardından ilk açıklama! Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Önceliğimiz Ukrayna

İÇİNDEKİLER

Rusya'da önceki akşam paralı asker grubu Wagner'in Putin yönetimine baş kaldırarak darbe girişiminde bulunması dünyayı ayağa kaldırdı.

Rusya lideri Putin 'sırtımızdan bıçaklandık' diyerek 25 bin adamıyla Moskova'ya doğru yürüyüşe geçen Wagner'i vatana ihanetle suçlarken, dün akşam saatlerinde taraflar uzlaştı.

Ukrayna sınırındaki Rostov ve kuzeydeki Voronej'i ele geçiren Wagner savaşçıları başkent Moskova'ya 200 km kadar yaklaşmışken Belarus lideri Lukaşenko'nun arabuluculuğuyla Prigojin'in yürüyüşü sona erdi.

Prigojin, "Rus kanı akmamasının sorumluluğuyla" çekildiklerini açıklarken, Putin, Lukaşenko'ya teşekkür etti.

PUTİN'DEN YENİ AÇIKLAMA

Wagner'in Rusya'daki darbe girişiminin ardından Rus lider Putin'den yeni bir açıklama geldi. Putin, yaptığı açıklamada "Ukrayna'daki tüm planlarımızı gerçekleştireceğiz. Önceliğimiz Ukrayna harekatı. Bakanlık yetkilileri ile daima iletişim halindeyim" dedi.

KREMLİN'DEN WAGNER AÇIKLAMASI: SAVAŞI ETKİLEMEYECEK

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rus paralı asker grubu Wagner'in isyanının Ukrayna'daki işgali etkilemeyeceğini ileri sürdü.

Wagner güçlerinin Ukrayna işgalinde rol oynadığı bilinse de tam olarak kaç Wagner askerinin Ukrayna'ya gönderildiği ve işgal bölgelerinde yer aldığı bilinmiyor.

Peskov 'Wagner savaşçıları, cephedeki liyakatleri göz önünde bulundurularak yargılanmayacak' dedi.

İsyancı Wagner güçlerinin Rostov kentinden çekilmelerinin ardından, Rus medyası otoyollardaki tüm kısıtlamaların kaldırıldığını duyurdu.

BİR AÇIKLAMA DA ZELENSKİ'DEN

Wagner isyanı için 'Rusya'da tam bir kaosa tanık olduk' diyen Zelenskiy açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

'Bir günde, milyonluk şehirlerinden birkaçını kaybettiler ve tüm Rus haydutlarına, paralı askerlerine, oligarklarına ve diğer herkese Rus şehirlerini ve muhtemelen silahlarla cephanelikleri ele geçirmenin ne kadar kolay olduğunu gösterdiler.'

Konuşmasının geri kalanına Rusça devam eden Ukrayna lideri, Putin'i hedef aldı.

Zelenskiy, 'Kremlin'deki adam belli ki çok korkuyor ve muhtemelen bir yerlerde saklanıyor, görünmüyor. Eminim artık Moskova'da değildir' dedi.

'PUTİN KÜÇÜK DÜŞÜRÜLDÜ'
Zelenskiy'nin danışmanı Mihaylo Podolyak ise isyanın durdurulmasına rağmen Putin'i küçük düşürdüğünü belirtti.

Ukrayna cephesinden son açıklama Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba'dan geldi.

Ukraynalı bakan 'Düşman hatlarının gerisindeki herhangi bir kaos bizim çıkarımızadır' dedi.

Kuleba ayrıca Cumartesi günü yaşananlar ve Kiev'in karşı saldırı çabalarını görüşmek üzere ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi yaptı.

Gece saatlerinde Wagner lideri Prigojin de, Rostov'u terk ettiğini gösteren görüntüler yayınlanmıştı.

Wagner bünyesindeki paralı askerler günün ilk saatlerinde kente girmişti.