Son dakika: ABD'den İran'a yaptırım açıklaması: Yürürlüğe koyduk

Son dakika haberine göre ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Hazine Bakanı Mnuchin İran'a yönelik yeni yaptırımlara ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "Elçilere saldırı olacağına dair bilgi aldık" dedi. ABD Ticaret Bakanı ise yaptığı açıklamada, "İran'a yeni yaptırımları yürürlüğe koyduk" ifadelerini kullandı.

Giriş Tarihi 10 Ocak 2020, 18:54 Güncelleme 10 Ocak 2020, 20:18
Son dakika: ABD’den İran’a yaptırım açıklaması: Yürürlüğe koyduk

İÇİNDEKİLER

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Hazine Bakanı Mnuchin İran'a yönelik yeni yaptırımlara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin, İran'a yönelik yeni yaptırımlar konusunda Beyaz Saray'da bir basın toplantısı düzenledi.

"İran'ın Amerikan ve müttefik güçlerine yönelik saldırısına karşılık bu ülkeye ilave yaptırımlar getiriyoruz." ifadesini kullanan Mnuchin, özellikle İran'ın metal sanayiini ve söz konusu saldırıyla bağlantılı İranlı hükümet yetkililerini hedef aldıklarını vurguladı.

Bu kapsamda İran'ın alüminyum, bakır, demir ve çelik sektörlerinde faaliyet gösteren 17 firmanın yanı sıra, Irak'taki iki üsse düzenlenen füze saldırısının organizasyonunda yer aldığı belirtilen 8 İranlı üst düzey yetkiliye de yaptırım getirildi.

Öte yandan açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise, " İran'ın davranışları devam ettikçe yaptırımlar da devam edecek." ifadesini kullandı.

Pompeo'nun açıklamaları şu şekilde:

İran'ın ne zaman nereye saldıracağını bilmiyorduk, ama saldıracaklarını biliyorduk. Süleymani büyük çapta saldırılar planlıyordu. Elçiliklere saldırılar olacağına dair istihbarat vardı.

ABD'nin yaptırımları İran'ın güvenlik sistemini kalbinden vuracak. Yaptırımlar İran'ın terörü finanse kapasitesini düşürmüştür. Daha fazla paraları olsaydı daha çok teröre finanse edeceklerdi.

İran'ın uygun bir şekilde davranmasını sağlamak ve dünyayı terörize etme çabalarından vazgeçme çabaların engellemek istiyoruz.
Uçağın İran füzesi ile düşürüldüğünün muhtemel olduğunu düşünüyoruz. Bölgede soruşturmalar devam ediyor. O uçağın başına ne geldiğini öğreneceğiz. Tüm dünyanın uygun adımları atacağını düşünüyoruz.

Eğer bunlar yapılmasaydı İran'ın eline gelir geçecekti ve teröre yarayacaktı. Ekonomik gelirlerini azaltmak önemli bir etkidir. Şunu da eklemem gerekiyor, İran'da neler yaşandığını görmek lazım. Onlarca milyar dolarlık açıkları var. Zor kararlarla karşı karşıyalar. Halkın iradesi mi, Hizbullah mı? Rejimin önünde çok zorlu sorunlar var. İran halkına hak ettikleri gibi davranılmasını umuyoruz.