Vatansız bebek!

3 aylık Züleyha, Türk bir baba ve Türkmenistanlı bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesinin belgeleri eksik olduğundan, kendisine kimlik verilemedi. Çaresiz kalan ailesi, yetkililerden yardım istedi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Aralık 2017 Güncelleme 02 Aralık 2017, 00:59
Vatansız bebek!

İÇİNDEKİLER

Filmleri aratmayacak hikaye, 2011 yılında başladı. 3 aylık vize alarak Türkiye'ye gelen Shukurjan Maksudova, kuaför Abuzer Kutlar ile tanıştı. Kısa süre sonra hayatlarını birleştirme kararı alan çiftin karşısına bürokrasi çıktı. Vizesi bittiği için Türkiye'de kaçak sayılan Maksudova, ülkesinden de gerekli evrakları teslim alamadı. Bu nedenle çift, resmi nikah yerine imam nikahı kıydı. 2013 yılında ilk çocukları Mustafa'yı kucaklarına aldı. Baba Kutlar, Fatih Nüfus Müdürlüğü'ne gitti ve Yabancılar Şubesi'nden gönderildiğini söyleyerek Mustafa'ya kimlik çıkarttı. Eşinin Türk vatandaşı olması için 2015 yılında bir avukatla görüşen Abuzer, dolandırıldı. İki avukata toplamda 6 bin dolar paralarını kaptıran aile, istediği sonucu alamadı. Öte yandan çift, 21 Eylül'de ikinci çocukları Züleyha'yı kucaklarına aldı. Tıpkı ilk çocuğundaki gibi bebeğine kimlik çıkartmaya giden baba, nüfus müdürlüğünden ret cevabı aldı. Yetkililer, 'Eşin Türkmenistan uyruklu ve resmi kayıtlarda nikâhlı olmadığınız için bebeğe kimlik veremeyiz' açıklamasını yaptı. Babanın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yaptığı başvuru da yetersiz kaldı.

"BANA BİR YOL GÖSTERİN"
Kutlar, kimlik çıkartamadıkları için zorluklarla karşılaştıklarını ve gelecek kaygısı taşıdıklarını anlattı. "Eşime Türk kimliği istiyorum. Artık daha fazla para kaptırmak istemiyorum. Kanunların da nasıl olduğunu bilmiyorum. Bana nasıl olacağının yolunu göstersinler. Eşimden ve çocuğumdan ayrılmak istemiyorum. Eğer memlekete giderse gelemeyecekler. Çünkü vize süresi dolduğu için Türkmenistan'a gidip resmi işlemleri yapamıyor. Zaten giderse deport edilecek. Bundan dolayı psikolojim bozuldu, işimden ayrıldım. Bir çare istiyorum, para istemiyorum sadece yardım istiyorum" açıklamasını yaptı.

Zafer Halatçı - Betül USTA - Okan ÇAĞLARKAYA