Çok ketumlar ÜSTADım!

Mason dereceleri, çırak, kalfa, usta olarak başlar. Bunlar alt derecedir. Yüksek masonluk, 4. dereceden (Ketum Üstad) itibaren 33. dereceye kadar “kırmızı loca” olarak şekillenmiştir!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Mayıs 2016 Güncelleme 06 Mayıs 2016, 08:11
Çok ketumlar ÜSTADım!

İÇİNDEKİLER

BÜTÜN MASONLARIN ÜSTÜNDE YAPILANMA VAR MIDIR?
Evet, değişik isimler almakla birlikte genel olarak Yüksek Şura adı verilen en az 9 en fazla 33 üyenin yer aldığı bir süprem konsey vardır. 33. dereceye ulaşmış 9'dan az mason varsa orada süprem konsey kurulamaz. Yüksek şuraya seçimle, belli bir süre için gelinir, süre dolması veya vefat halinde yeni bir üye seçilir.
MASONLUKTAN ATILMA OLUR MU?
Yüz kızartıcı suçlar başta olmak üzere, masonluk felsefesine ve tüzüğüne aykırı davrananlar masonluktan çıkarılır. Buna masonik ölüm denir ki en ağır cezadır. Zor duruma düşene, maddi ve manevi olarak yardım etmek kuraldır. Dul kadının sandığı da denen her locanın yardımlaşma sandığı da bu işte, küçük meblağlar söz konusu olduğunda kullanılabilir. Maddi sıkıntı giderilemeyecek ölçüdeyse, o masonun oy kullanması engellenir.
MASONLAR, KENDİLERİNİ İFŞA EDER Mİ ?
Kendilerinin mason olduklarını açıklayabilirler ama bir başkasının mason olduğunu açıklamak yasaktır. Sır saklamak hem bir görev hem de temel masonluk erdemidir. Masonluğa giriş koşullarından başlayarak her derecede sır saklamanın önemi büyüktür, o yüzden üyelere sık sık hatırlatılır.
MASONLARIN VASİYETNAME HAZIRLADIKLARI DOĞRU MU?
Evet, masonluğa kabul töreni öncesi son kez düşünmesi için yalnız bırakıldığı odada bir vasiyetname hazırlarlar. Çünkü masonluk öncesi hayat sembolik olarak ölü bir hayattır. Kabul töreni sonrası hayata yeniden başlamaktadırlar. Mason olmayanlar, yaşayan ölülerdir! Masonluk yeniden doğuştur. Düşünme odası da simgesel olarak mezarlık ve yeni hayatın doğum yeridir. Vasiyetnamede geçmiş hayatında düşündükleri, istedikleri, yaptıkları veya yapamadıkları, bundan sonraki hayatında mason olarak arzuları yer alır.
MASONLUKTA ÖLÜM İNANCI NEDİR?
Ruhun ölümsüzlüğüne inanılır, ölen sadece bedendir. O yüzden vefat eden bir mason için "öldü" değil, "sonsuz doğuya göçtü" denir. Temel sloganlarından birisi, "Hiç bir şey ölmez, her şey yaşar"dır. Doğu, güneşin doğduğu ve verdiği ışıkla felsefi aydınlanmanın da sağlandığı yöndür. Bu yüzden masonlukta doğu özel bir yöndür. Mabetlerde tören sırasında masonlar yüzlerini doğuya döner. Mabetlerin kapısı batı yönünde olduğu için doğu kapının karşı tarafı olur.
MASONLUKTAN ÇIKMAK MÜMKÜN MÜDÜR?
Elbette, dernekler kanuna göre yapılanan masonluktan istendiği anda, hangi derecede olunursa olunsun istifa edip ayrılmak mümkün olabiliyor.


YÜKSEK MASONLUK DERECELERİNİN ADLARI NEDİR?

Bu derecelere yükselenlerin unvanları bazen değişmekte olsa da fikir vermesi açısından İskoç Riti şöyledir:
4. Derece: Ketum Üstad
5. Derece: Mükemmel Üstat
6. Derece: Sır Kâtibi
7. Derece: Nazır ve Yargıç
8. Derece: Bina Emini
9. Derece: Dokuzlar Seçilmişi
10. Derece: Onbeşler Seçilmişi
11. Derece: Yüce Seçilmiş Şövalye
12. Derece: Üstat Mimar
13. Derece: Dokuzuncu Kemer Şövalyesi
14. Derece: Yüce Üstat
15. Derece: Doğu Şövalyesi
16. Derece: Kudüs Prensi
17. Derece: Doğu ve Batı Şövalyesi
18. Derece: Gül Haç Şövalyesi
19. Derece: Büyük Pontif
20. Derece: Düzenli Locaların Büyük Saygıdeğer Üstadı
21. Derece: Prusya Şövalyesi
22. Derece: Lübnan Prensi
23. Derece: Sır Sandığı Başkanı
24. Derece: Sır Sandığı Prensi
25. Derece: Tunç Yılan Şövalyesi
26. Derece: İskoçyalı Papaz
27. Derece: Kudüs Tapınağı'nın Hakim Amiri
28. Derece: Güneş Şovalyesi
29. Derece: Aziz Andre Büyük İskoçyalısı
30. Derece: Büyük Seçilmiş Kadoş Şövalyesi
31. Derece: Büyük Müfettiş Kumandan
32. Derece: Kutsal Sır Yüce Prensi
33. Derece: Hâkim Büyük Genel Müfettiş

YARIN: İLK TÜRK MASONU KİMDİR?