Tarihi 7 Eylül 2019

Bozkır’da bir başarı öyküsü

TÜRKİYE'DE uzun yıllar kooperatifleşme ve komünizm kavramları niyeyse birlikte algılandı.
Tek sebep bu olumsuz algı olmamakla beraber maalesef kooperatifleşme konusunda geride kaldık.
Bugün Danimarka'da et ve süt ürünlerinin yüzde 98'i, Hollanda'da süt ve çiçeğin yüzde 95'i, Almanya'da süt ve hububatın yüzde 76'sı, ABD'de enerjinin yüzde 66'sı kooperatiflerde üretiliyor. Hem üretici, hem devlet, hem de tüketici kazanıyor.
Hatırı sayılır bir tarım potansiyeline sahip Türkiye'de kooperatifleşme konusunda gerçek başarı öykülerine imza atan markalar yok değil elbette.
Onlardan biri Konya merkezli Pankobirlik.
Salı gününü bir gazeteci grubuyla beraber Konya'da geçirdik. Kentin hemen her ilçesine adeta damgasını vuran Pankobirlik tesislerinde gördüklerimiz, dinlediklerimiz bizi hem gururlandırdı, hem de Türkiye'nin geleceğine dair umutlarımızı artırdı.
Dile kolay tam 900 bin çiftçinin ortak olduğu bir kooperatif Pankobirlik. Kente yaptıkları yatırım miktarı 4 milyar dolara ulaşmış durumda.
Dünyanın en büyük et entegre tesislerini Konya'da hayata geçirmişler. Sıvı şekerden çikolataya, parmak patatesten süt ürünlerine, organik gübreden biyoetanole, ayçiçek yağından PVC'ye aklınıza ne geliyorsa üretiyorlar. Ultra klimalı seralarda ürettikleri domatesler ve Çumra Şeker fabrikasındaki havuzlarda yetiştirdikleri tropikal balıkları da unutmamak lazım...
Doğrudan ve dolaylı tam 100 bin kişiye istihdam sağlıyor Pankobirlik.
Konya gibi su açısından sıkıntılı bir kentte Sulama Birliği'nden başlayarak dev yatırımları tek tek hayata geçiren Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk, geldikleri noktayı yeterli bulmuyor.
Önlerindeki yalçın dağları aştıklarını ve bundan sonrasının daha kolay olduğunu söyleyen Konuk'un hedefi dünyanın en büyük 5 gıda şirketinden biri haline gelmek. Bir dip not olarak hatırlatalım. Pankobirlik çatısı altındaki işletmeler 100 civarında ülkeye ihracat yapıyor.
Türkiye'nin en büyük, en çok vergi veren kuruluşları arasında yer alıyorlar.
Sadece bunlarla sınırlı değil Pankobirlik'in yaptıkları. Konya'da 15 yılda 19 milyon ağaç dikmişler. Hedef bu sayıyı 81 milyona çıkarmak... Her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının Konya'da bir dikili ağacı olacak anlayacağınız. Stratejik sektör tarımda Pankobirlik'in yarattığı bu başarı öyküsüne yenilerine eklemek zorundayız... Bunu yapabilirsek önümüz açık...

İmamoğlu'na 16 milyon fırçası
İddia o ki, CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun gittiği her yerde "Size 16 milyonun selamını getirdim" diye söze başlaması parti yönetimini kızdırmış.
CHP'nin son genel seçimde aldığı oy sayısı 16 milyon... İmamoğlu'nun bu söylemle İstanbul'un nüfusunu mu, CHP'nin oyunu mu kastettiği merak konusu... İstanbul'da 16 milyon oy alamadığına göre CHP'nin oyundan bahsediyor olması daha akla yakın geliyor.
Bir başka iddia ise İmamoğlu'nun CHP'li büyükşehir belediye başkanları ile İstanbul'da yediği yemeği genel merkezden habersiz organize etmesi...
CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun bu iki konuda İmamoğlu'nu uyardığı ve "Hayrola başka bir parti mi kuruyorsunuz" dediği söyleniyor...
Çıkar yakında kokusu...