Tarihi 28 Eylül 2018

“Birleşmiş Milletler’in nabzı atmıyor!”

25 EYLÜL günü Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu için Amerika'daydık. Cumhurbaşkanı Erdoğan yine 'tüm dünya vatandaşları' adına konuştu. İlk olarak Birleşmiş Milletler'in hakkını teslim etti. BM'nin 73 yıllık geçmişine atıfla, 'bugüne kadar küçümsenmeyecek işler yapıldığını' belirtti.
Fakat Erdoğan her zamanki üslubuyla hakikati söylemekten geri durmadı.
Ulusal ve küresel çıkarlar uğruna, haksızlıklar karşısında susan devlet liderlerinden olmadı! Daha önce dünya siyaset tarihine altın harflerle kazınan 'dünya beşten büyüktür' tespitini yaptığı gibi bu sefer de BM'nin 'insanlığın barış ve refah beklentilerini karşılamaktan uzaklaştığını' belirtti ve BM bünyesinde kapsamlı bir reforma gidilmesi gerektiğini ifade etti.

TÜRKİYE'NİN YAPTIKLARINI UNUTMAYIN
Erdoğan'ın konuşmasında dikkat çektiği ikinci husus ise Türkiye'nin insani diplomasisi oldu. Türkiye'nin daha adil bir dünya için elinden gelen her türlü çabayı gösterdiğinin altını çizdi. Dünya mazlumlarına küresel siyasetin kulak tıkadığı hakikatini bir kez daha dillendirdi;
Türkiye'nin 4 milyon kişiyi ağırladığını ve Suriye'de oluşturduğu çatışmasızlık bölgelerine her türlü insani yardımı yaptığını belirti. Medeniyetler İttifakı ve İslam İşbirliği Teşkilatı çatısı altında Türkiye'nin Afrika, Ortadoğu ve Güneydoğu Asya'da barış, huzur ve adaleti tesis etmek için ortaya koyduğu çabaları dünya liderlerine hatırlattı. Savaştan değil barıştan yana saf tutan Türkiye'nin son olarak İdlib'de büyük katliamların önüne geçtiğini ifade etti. Ayrıca Erdoğan, Türkiye'nin Suriye hedefini dostadüşmana ünledi; "Membiç'ten başlayarak Irak sınırına kadar olan Suriye topraklarının tamamını teröristlerden temizlemek." 'TERÖR'Ü ARAÇ HALINE

GETİRENLERE UYARI!
Dünya devletlerinin 'terör'ü küresel bir tehdit olarak algılamak yerine, kendi çıkarları için kullandıkları bir 'araç' haline getirmelerine işaret eden Erdoğan, tüm devletlerin terör örgütlerine karşı ilkeli bir yaklaşım sergilemeleri gerektiğini ifade etti. Bu konuda Türkiye'nin yıllardır terör örgütlerine karşı olan amansız mücadelesine değinen Erdoğan, FETÖ terör örgütüne karşı ABD ve bazı Avrupalı devletlerin duyarsız davrandıklarını ve bu durumu bir an önce yeniden gözden geçirmeleri gerektiğini belirtti.

ABD'NİN KONVANSİYONEL YENİ SİLAHİ: DOLAR
Yeni ittifakların tanımlandığı yeni dünya düzeninde ABD'nin doları konvansiyonel bir silah haline getirdiği gerçeğini de dillendiren Erdoğan, ABD'nin dolarını silah gibi kullandığını ve ülkeleri 'dolar' üzerinden tehdit ederek, yaptırımlar uyguladığını açık şekilde ifade etti. Mevcut durum için Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM'deki tüm devletlere ABD'nin önünde bir çağrıda bulundu; buna hiç kimse sessiz kalmasın! Erdoğan, ABD'nin malum tutumunun BM'nin 2030 küresel hedeflerine engel teşkil ettiğini belirterek, söz konusu hedeflerin gerçekleşebilmesi için ekonomik kırılma yaşanmaması gerektiğini hatırlattı.

BM'NIN NABZI ATMIYOR!
Erdoğan, 'dünya beşten büyüktür' şiarını şu can alıcı tespiti ile süsledi;
"İnsanlığın kalbi olması beklenen BM'nin nabzı atmıyor." Erdoğan bir kez daha tüm dünya liderlerine, görmek ve duymak istemedikleri hakikatleri hatırlattı. Samimi, içten ve cesur bir konuşma gerçekleştirdi. Doğruya doğru, eğriye eğri dedi. BM'nin bir türlü hayata geçiremediği misyon ve vizyonu Erdoğan'ın konuşmasında vücut buldu.