DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 14 Kasım 2017

Geceleri sorun oluyor. Doktor test yaptır dedi...

Doktor bey, sertleşme sorunum var. 51 yaşındayım. Yani yaşlı değilim. 4 aydır şikayetim devam ediyor. Doktor gece sertleşme testinden bahsetti. İyi de bende zaten sertleşme olmuyor. Yanlış anlamış olabilir miyim?
Sertleşme şikayetlerinin çoğu stres, sıkıntı gibi psikolojik kaynaklıdır. Uykuda bunlar ortadan kalkar. Gece uyku sırasında penisin sertleşme oranı ve süresi tespit edilir. Yani sıkıntı, evham, kaygı varsa sen uyanıkken penis uyur. Sen uyuyunca penis uyanır. Bunun dışında, Penis kan akımı ölçümü, serum testosteron, FSH, LH ve Prolaktin hormon düzeyi, açlık kan şekeri veya şeker yükleme testi, kolesterol tiroid hormonları, karaciğer ve böbrek testleri yapılabilir. Doktoruna güven, gerisini merak etme sen.

​MENOPOZA GİRDİM SU İÇME DİYORLAR
Hocam 6 ay önce menopoza girdim. Çok terliyorum. suyu azalt geçer dediler. Azaltayım mı?
Azaltma. Aksine su içimini günde 2- 2,5 litreye çıkart. Fiziksel aktivite, hastalık durumu ve çevre ısısı gibi faktörler sıvı gereksinmesini etkileyebilmektedir. Normal böbrek fonksiyonlarının sürdürülmesi, idrar yolları enfeksiyonları, böbrek taşları ve kabızlığın önlenmesi açısından gereklidir. Taze sıkılmış meyve suları, süt, ayran ve çorbalar uygun sıvı kaynaklarıdır ve aynı zamanda diğer besin öğelerini de içerirler. Kalsiyum gereksinmesini karşılamada süt iyi bir içecektir. Kahve, çay ve kola gibi kafeinli içecekler orta derecede tüketilmeli, bitki çayları tercih etmelidir. Çay içilecekse yemeklerden bir saat önce veya sonra, açık ve limonlu olarak içilmelidir.

Hocam merhaba. 114 kiloluk biriyim. Boyum 165 cm. Pek hafif sayılmam. Evlenmek istiyorum. Dikkatli olsam 3 ayda 30 kilo versem bana yeter. Beni zayıflatabilir misiniz?
Şişman olan herkesi zayıflatabiliriz.
Ama siparişle olmaz. Dengeli kilo verdirmek zorundayız. Öyle sihirli diyetler falan yok. Lüzumu kadar.
Başlangıçta ilk 6 ay en fazla yüzde 10, yani senin için hesaplayacak olursak 11-12 kilo verdirmeyi hedefleriz. Bu da ayda ortalama 2 kilo vermen demek.
Alışkanlıklarını ve hayatını düzenleyerek bunu yapmalıyız. Yoksa 30 kilo verir 40 kilo alırsın yeni hastalıklarında yanına kar kalır. Evdeki pirinçten olma. Ama evlenmende bir sakınca yok. Bilakis eşin senden fazla bu konuyu ciddiye alacaktır.

Hocam, plazalarda çalışanlarda kemik erimesi oluyor diye bir yazınızı okudum. 3 katlı bir yerde çalışıyorum. Güneş yüzü görmüyorum. Bende de kemik erimesi olur mu? D vitamini kullanayım mı?
Güneş girmeyen yere kemik erimesi girer. Öncelikle bir kez kan tahlili yaptır.
D vitamini yağda erir. Kemik yapısı ve onunla ilgili dokular için önemli görevlere sahip bir vitamindir. Özellikle çocuklarda büyüme için gereklidir. Süt çocukları, et yemeyenler, güneş teması az olanlar ve yaşlılarda D vitamini eksikliği olabilir. Günde 20 dakika dizlere kadar ve dirseklere kadar sıyrılıp güneşe gösterilen cildimiz yeterli D vitamini üretebilir. Doğal olanı budur.
Yine de D vitamini açığı varsa tedavi/ destek amaçlı D vitamini kullan. Fazlası da başka sıkıntılar çıkarır. Unutma.

Nafiz hocam, 3 aylık gebeyim. Tansiyonum 13 büyük, 9 küçük. Tansiyonum hastası mıyım?
Gebelikte Hipertansiyon, anne ve bebek hastalıkları ve ölüm nedenlerinin en önemli nedenlerinden olduğu için çok önemlidir. Gebeler, yüksek kan basıncına sahipse bu bebeğin ihtiyacı olan oksijen ve besini düşük miktarda alması demektir. Bu durum bebeğin büyümesini yavaşlatabilir. Gebelikte hipertansiyon, 6 saat içinde yapılan iki ayrı ölçümde, kan basıncının yani tansiyon ölçümünün 14/9 yani 140/90 mmHg üzerinde veya büyük tansiyonun 3 birim yani 30 mmHg'dan, küçük tansiyonun 1 birim yani 10 mmHg'dan yüksek ölçülmesi "Gebelik Hipertansiyonu" olarak kabul edilir. Sen sınırdasın. Mutlaka doktor takibinde kal.
İdrar tahlili yaptırman şart. Hem senin hem bebeğin sağlığı tehlikeye girer.