DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 3 Temmuz 2014

Oruç tutarken sigarayı bırakın

11 yıldır sigara içiyorum.
Bırakamıyorum. Oruç tutarken sigara içmezsem daha sonra bırakmama faydası olur mu?

Kesinlikle faydası olur. Ancak iftardan sonrada içmemek en iyisidir. Bu mümkün değilse azaltabildiğiniz kadar azaltın.
Sigarayı bırakır bırakmaz ilk 24 saat içinde kan basıncında ve akciğer fonksiyonlarında düzelme başlar. Eğer içmemeye devam ederseniz 2 gün sonra tat alma ve koku alma hissi artmaya başlar. Yediğinizin, içtiğinizin tadına varabilirsiniz.
Tamamen bıraktığınızda ise 2-12 hafta içinde kan dolaşımı iyileşir, bu da yürüme, koşma gibi fiziksel aktiviteleri kolaylaştırır, 1-2 ay sonra öksürme, nefes darlığı, hırıltı gibi problemler azalır ve akciğerler güçlenir, 3 ay sonra kan dolaşımı ve nefes alıp verişi fark edilir şekilde düzelir.

Annem şeker, babam tansiyon hastası ayrıca halamda da astım var.
Hepsinin ilaçlarını ben ayarlıyorum. Oruç tutmaları ve ilaç kullanmaları için bilmem gerekenleri anlatabilir misiniz? Uzun süreli ilaç kullanmak zorunda kalan hastalar Ramazan'da ne yapmalı?

Önceliklerimizi tekrar edelim. Bedene zarar, zorluk verecek haller, gücün yetmeyeceği haller, hastalık halleri oruç tutmaktan muaf tutulmuştur. Eğer kullandığınız ilaçlar iftar-sahur arasında düzenlenebiliyorsa hastalarımızın kendi doktorlarıyla konuşun. Yeni ilaç kullanma düzeninizi belirleyin. Aynı zamanda iftar ve sahur arasında yemek yeme düzenlenmesini de beraber yapın.
Hastalığınızın seyri bozulursa, kötüleşirse orucu bırakmanız. Dini vecibelerimize göre uygun hareket etmeniz doğru olacaktır. Unutmayın uzun süre yemeden, içmeden dayanabilecek bedenlere oruç tutmak önerilmiştir.

19 yaşındayım. Bir soru sormak istiyorum. Oruç tutmaya başladıktan sonra ağız kokusu olmaya başladı.
Orucum bozulmasın diye dişimi de gün içinde fırçalayamıyorum. Ne yapmalıyım?

Özellikle Ramazan Ayı'nda eğer sahurda yemek sonrası diş fırçalanmazsa ağız kokusu olabilir. Uzun süren açlık dönemlerde temizlenmeyen dişlerdeki yemek artıkları ağız içindeki doğal mikroplar tarafından kullanılır. Kötü kokuya neden olabilir. Besin maddesi niteliği taşımayan diş temizleme maddeleri ile gün içinde de dişler fırçalanabilir. Bu şekildeki fırçalamaların oruç bozmayacağı din uzmanları tarafından ifade edilmektedir. Bununla beraber çürük dişleriniz varsa bunlarda kötü koku yapabilir. Açlık, reflü ve mide hastalıkları, yemek borusu hastalıkları, Akciğere ait hastalıklar, dişeti hastalıkları da ağızda kötü koku yapabilirler.

Yeni evliyim. 2 aydır panik atak yüzünden cinsel ilişkiye giremiyordum.
Tedaviye yeni başladık. Oruç tutmak cinsel ilişkiyi etkiler mi?

Bu kişiden kişiye bağlı olarak değişir.
Gerek ruhsal olarak istek, gerekse bedensel olarak yeterlilik söz konusu ise, eşlerin ortak isteği ile cinsel ilişki gerçekleşebilir. Ancak sıcak mevsim, 17 saatten uzun süren yememe-içmeme durumu, iftar sonrası bedende meydana gelen değişiklikler ve toplam 6-7 saatlik gece süresi dikkate alındığında Ramazan öncesi alışkanlıkların değişebileceğini tahmin etmek şaşırtıcı olmaz. Ayrıca sen hem var olan hastalığının yeni tedaviye başlanmış olması hem de Ramazan ayının hemen başında beden in yeni beslenme ve uyuma düzenine uyum sağlamasının zorlukları nedeniyle ortaya çıkacak sonuçları tedavinin başarısızlığına bağlamaman gerekir.