Lütfi Albayrak

LÜTFİ ALBAYRAK

Tarihi 6 Aralık 2017

Enteresan düğün adetleri

Şu aralar Türkiye'de bir düğün yapmak 100 bin liradan fazla tutuyor. Ben açıkçası bu iş niye bu kadar pahalı anlayamıyorum.
Bir 'evet' bir de 'hayır' diyeceğiz arkadaş, bu işkence ne. Ona vereceğin parayla dünyayı gezersin yemin ediyorum.
Neyse... Konuyu dağıttık. Garip gelenekler şunu gösteriyor ki, bu iş dünyanın her yerinde dert!
Kimse güvende değil!
Odun kesme, Almanya: Bu gelenekte yeni evlenen çiftler bir odunu testereyle ikiye böler. Bu, çiftin iş yapmaya yetenekli olduklarını ve güçlü insanlar olduklarını sembolize eder.
İki çocuk sahibi olma, Sudan: Sudan'daki Nuer kabilesinin geleneğine göre bir erkek, ancak sığır sürüsü varsa evlenebilir. Ancak garip olan kısım bu değil. Geleneğe göre çift, iki çocuk sahibi olana kadar evlenmiş sayılmazlar. Eğer sadece bir çocuk olursa erkek boşanma hakkına sahiptir. Ayrıca damat ölürse erkek kardeşi dul kalan kadınla evlenebilir.
Çan kırma, Guetamala: Damadın annesi çiftin evlerinde içinde pirinç ve buğday bulunan bir çanı kırar. Bu durum bereketi simgeler.
Gelini kaçırıp fidye istemek, Romanya: Ülkemizde de bazı yörelerde yaygın bir gelenektir. Gelin, aile ya da arkadaşları tarafından kaçırılır.
Damat ise gelinin serbest kalması için para, içki ya da romantik bir jest sunar.
Ağlamak, Çin: Çin'de yaşayan Tujia halkının geleneklerine göre, gelin düğünden bir ay öncesinden başlayarak her gün bir saat boyunca ağlar. Son 10 gün buna annesi de katılır. Ayın sonunda ise ailedeki tüm kadınlar hep beraber ağlamaya başlarlar (Nedir bu kadınları çektiği arkadaş...)
Tuz ve ekmek, Rusya:
Rusya'da gelin ve damadın ebeveynleri, çifti ekmek ve tuzla karşılar.
Gelin ve damat daha sonra ekmeği böler ve üzerine tuz koyarak birbirine yedirir. Söylenene göre ekmeği bölerken kimin elinde büyük parça kalırsa o ailenin reisi olacaktır.
Oyuncak gelin, Porto Riko: Düğünde geline benzeyen bir oyuncak bebek konuklara verilir. Karşılığında da sepete para bırakmaları beklenir.
Geline tükürmek, Kenya: Kenya'daki Massai kabilesinde kadınlar genelde kendilerinden yaşça daha büyük erkeklerle evlenirler. Düğünde gelinin babası ve erkek kardeşleri uğur getirmesi için gelinin başına tükürür. Daha sonra gelin ve damat beraber baba evinden çıkarlar ve ne kadar da uzakta olursa olsun yeni evlerine yürüyerek giderler.
Tuvalet yasağı, Endonezya:
Buradaki Tidong kabilesinin geleneğine göre çift, düğünden sonraki 3 gün boyunca tuvalete gidemez. Bu sebeple çift düğünde çok fazla yiyip içmez. 3 gün boyunca tuvalete gitmemenin evliliğe iyi şans getireceğine inanılır.
Kaynak: https://brightside.me

NOT
Arabasını park edip lokantaya giren adam, yemeğini yiyip lokantadan çıktığında arabasını akordeona dönmüş bir halde bulur.
Arabanın durumu karşısında şaşkına dönen adam bir an ne yapacağını bilemez.
O sırada cam sileceğinin altına iliştirilmiş bir kağıt gözüne çarpar.
Hemen açıp okumaya başlar.
Kağıtta şunlar yazılıdır:
Merhaba, ön vites ile geri vitesi karıştırıp arabanıza sert bir şekilde çarptım.
Arabanızda gördüğünüz gibi çok büyük hasar var. Olayı gören kişiler ben bu satırları yazarken çevremde toplanmış bulunuyorlar.
Şu an bu kağıda adımı ve adresimi yazdığımı sanıyorlar.
Ne halin varsa gör; o kadar enayi değilim!

ALKIŞLIYORUM
Gün boyu, hatta gecenin bir yarısı, yanından her geçişimde bana 'pıst' diye laf atan, ayarlanabilir oda spreyini seviyorum! Evet ilgiye ihtiyacım var!
***
Kır saçlı, orta yaşlı, 3 dil bilen adam karizmasına karizma eklemek için gömleğinin içine fular takıyor.
Bu annemin yaka kirine karşı yeni icadı.
Ama babam öyle olduğunu bilmiyor. Ne olur siz de söylemeyin, öyle bilsin...
Zira kendisi çok mutlu.