Tarihi 11 Temmuz 2014

Altın nereye koşuyor?

Altın fiyatları son 4 ayın ardından tekrar yükselişe geçti. Altının ons fiyatı uluslararası piyasalarda 1.326 dolarda işlem görürken, yurt içi piyasalarda altının gramı 90 TL'yi aştı. Altın fiyatlarının uzun süredir yatırımcıların beklentilerinin altında seyretmesinde birçok neden var.
En önemli nedenlerin başında ABD'nin tahvil alımını hızla azaltmaya başlaması ve faiz artırımı konusunda verdiği sinyaller geliyor. Tüm bu gelişmelere rağmen altın fiyatlarının zaman zaman yukarı yönlü hızlı hareketi yeni bir rallinin işareti olarak gösterildi.
Fiyatlardaki son 10 günlük harekete baktığımızda benzer senaryolar konuşulmaya başlandı. Altın için yeni bir rallinin başlangıcı olabilir mi? Bu soruya şimdilik 'evet' demek mümkün değil. Altın fiyatları enflasyondan, krizden, belirsizlikten ya da politik risklerden beslenir. Geçtiğimiz aylarda Ukrayna'daki gelişmeler küresel anlamda yeni bir politik gerilimin sinyalini verse de kriz atlatılmış görünüyor. Küresel ölçekte finansal kriz tam olarak atlatılmadı, ancak ABD ekonomik verileri açısından olumlu sinyaller gelmeye devam ediyor.
Kriz döneminde uygulanan politikalar nedeniyle varlık fiyatlarında balon oluşmuştu. Altın bu balondan en fazla etkilenen varlıklar arasında. Son bir yılda varlık fiyatlarında düşüşler bir düzeltme hareketi olarak görülebilir.

BALON İDDİASI VAR AMA

Küresel ekonomiye yönelik bazı yorumlarda ekonomide toparlanma olmadığı, hatta ekonomide ciddi zayıflama olduğu iddia ediliyor. Bu nedenle varlık fiyatlarındaki balonun devam edeceğine yönelik beklentiler var. Buna katılmak mümkün değil. Fed varlık alımlarını böylesine hızlı azaltırken ve faiz artırımı gündemdeyken böyle bir iddiada bulunmak hatalı olur. Bundan sonraki süreçte altının kaderini belirleyecek olan parasal genişleme değil, politik riskler olacaktır. Altın fiyatları bundan sonra neden hızlı yükselmez? Dün altın fiyatlarının besleyen ana unsur parasal genişleme politikasıydı. Bugün ise bölgesel siyasi riskler. Ya da fiyatlarda istikrarlı bir yukarı hareket için enflasyon riskinin ortaya çıkması gerekiyor. Altın fiyatları için kısa vadede beklenen 1.800 dolar ve üstü seviyeler şu an için mümkün görünmüyor. Altın fiyatlarında 1.330-
1350 dolar
seviyelerinde yeni bir satış dalgası gelebilir. Bu seviyeden tekrar 1.300 doların altına gerilemesi beklenmelidir.