Tarihi 1 Temmuz 2014

Finansal okuryazarlık

Finansal okuryazarlığın geliştirilmesi kapsamında çok önemli bir adım daha atıldı. Tam adı "Finansal Erişim, Finansal Eğitim, Finansal Tüketicinin Korunması Stratejisi ve Eylem Planları" olan genelge Resmi Gazete'de yayımlandı.
Genelge, 'tüketicilerin finansal ürün ve hizmetlere ulaşabilmeleri, bu ürün ve hizmetleri bilinçli bir şekilde kullanabilmeleri ve finansal piyasalarda yanlış uygulamalara karşı korunmaları' için büyük önem taşımaktadır.
Ülkemizde her yıl binlerce tüketici, finansal piyasalardan hizmet alımında yeterli bilgiye sahip olmamaları nedeniyle, milyonlarca TL fazladan faiz ya da komisyon ödemek zorunda kalıyor.

AMAÇ BİLİNÇLİ TÜKETİCİ

Tüketicilerin finansal sistemle ilişkisinde üç temel alan ön plana çıkmaktadır. Bunlar; finansal ürün ve hizmetlere erişim, finansal eğitim ve finansal tüketicinin korunmasıdır.
Finansal ürün ve hizmetlere erişim; hane halkı ve firmaların kredi, mevduat, sigorta, ödeme işlemleri gibi finansal ürün ve hizmetlere yeterli düzeyde ve uygun şartlarda ulaşabilmesini ve bunların kullanımını ifade etmektedir. Dünya Bankası ve Sermaye Piyasası Kurulu işbirliği ile hazırlanan "Türkiye Finansal Yeterlilik Araştırması'nın ön sonuçlarına göre, ülkemizde finansal okuryazarlık oranı düşük seviyelerde.

TÜKETİCİ DİKKATLİ OLMALI

Son yıllarda azalan kamu borçlanma gereksinimi ve düşen enflasyon nedeniyle bankaların faiz gelirlerine esas teşkil eden faiz marjları daraldı. Bu nedenle bankalar faiz dışı gelirlere yöneldi, daha önce ücretsiz sunulan birçok bankacılık hizmeti ücretlendirilmeye başlandı. Ancak, finansal tüketici bu yeni piyasa koşullarına uyum sağlamada bazı zorluklar yaşamakta.
Bu durum, bir taraftan finansal tüketicinin erişimi hususunu gündeme taşıdı, diğer taraftan, finansal tüketicilerin etkin bir şekilde korunması gerekliliğini ortaya çıkardı. Eylem planını, 2011'de kurulan Finansal İstikrar Komitesi yürütecek.
Finansal İstikrar Komitesi; Hazine Müsteşarı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu başkanlarından oluşmakta.