Tarihi 8 Ekim 2018

HDP'nin gönlü CHP'de

Yerel seçimde tüm seçim bölgelerinde AK Parti ve MHP karşısındaki en güçlü partiyi destekleme kararı alan HDP'de gözler CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'ndan gelecek işarete çevrildi. CHP ile İstanbul, İzmir, Ankara, Manisa, Mersin ve Adana gibi büyükşehirlerde 'tabanda ittifak' yapmak isteyen HDP, bunun karşılığında ise bu illerin bazı ilçelerinde kendi adaylarının CHP'liler tarafından desteklenmesini talep ediyor. Kılıçdaroğlu'nun da HDP ile ittifaka sıcak baktığını düşünen HDP'liler, CHP liderinin TBMM'nin açıldığı 1 Ekim günü Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın HDP dışındaki partilerin liderlerine yaptığı 'Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çay içme' davetine katılmamasını kendilerine verilmiş bir mesaj olarak kabul ediyor. CHP liderinin HDP çağrılmadığı için bu davete katılmadığını belirten HDP'liler "Kemal Bey'in bu tutumu yerel seçimde iki parti arasında tavanda olmasa da tabanda ittifak yapılacağının işaretidir" görüşünü savunuyor.

CHP ARADA KALDI
AK Parti ve MHP'nin Batı illerinde ittifak yapması durumunda elindeki belediyeleri de kaybedeceğini gören CHP'de ise kafalar karışık. İyi Parti'nin Trakya, Ege ve Akdeniz'de CHP oylarını böleceğinden endişe eden parti yönetimi bu parti ile bölgesel ittifak yapma formülü üzerinde duruyor. Ancak CHP'nin HDP ile yakınlaşmasına itiraz eden İyi Parti ise bu formüle sıcak bakmıyor. CHP kulislerinde İyi Parti ile beklenen uzlaşmanın sağlanamaması durumunda eldeki tek alternatifin HDP olduğu yorumları yapılıyor. CHP'nin yerel seçimlerde izleyeceği yol haritasının bu hafta içinde şekillenmesi bekleniyor. Çarşamba günü Parti Meclisi'ni toplantıya çağıran Kılıçdaroğlu, Cuma günü ise partisinin belediye başkanlarıyla Ankara'da buluşacak. CHP lideri bu iki toplantıda HDP ve İyi Parti ile ittifak çalışmaları ve izlenilecek seçim stratejisiyle ilgili PM üyeleri ve belediye başkanlarının görüşlerini alacak.

SARIGÜL'ÜN ŞİŞLİ ADAYLIĞINI AÇIKLAMASI CHP'Yİ KARIŞTIRDI
CHP'de Hayri İnönü'nün ardından Mustafa Sarıgül'ün de Şişli adaylığını açıklaması partiyi karıştırdı. 24 Haziran seçimlerinde CHP'nin 2'nci Genel Başkanı İsmet İnönü'nün torunlarından Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan'ı liste dışında bırakan Kılıçdaroğlu, Şişli'de Sarıgül'ü aday gösterirse İnönü ailesini 1 yılda ikinci kez veto etmiş olacak. Kılıçdaoğlu'nun Şişli'de İsmet İnönü'nün torunu Hayri İnönü ile devam etmeyi istediği ve Sarıgül'e "Eyüp Sultan'dan aday ol' mesajı yolladığı öğrenildi. Ancak Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu ve bazı MYK üyelerinin de desteğini arkasına alan Sarıgül, CHP liderinin mesajına rağmen Şişli adaylığını açıkladı.

DÜĞÜNDE BİTİRDİ
Şişli'de 3 dönem belediye başkanlığı yapan Mustafa Sarıgül, CHP liderinin geçtiğimiz günlerde Ankara'da evlendirdiği oğlu Kerem'in düğününe davet edilen sınırlı sayıdaki isimden biriydi. CHP liderinin eşi Selvi Kılıçdaroğlu'nun davetlileri karşılarken Sarıgül'e söylediği "Mustafa Bey bizi sürekli mahcup ediyorsunuz" sözleri "Şişli adayı belli oldu" şeklinde yorumlanmıştı. Düğünden sonra Şişli'de seçim çalışmalarına hız veren Sarıgül'ün adeta adaylığı kesinleşmiş gibi davranması dikkat çekmişti. İsmet İnönü'nün torunlarından Hayri İnönü'ye verdiği adaylık sözü sebebiyle sıkıntılı günler geçiren CHP lideri Kılıçdaroğlu, 24 Haziran seçimlerinde İnönü'nün bir diğer torunu Gülsün Bilgehan'ı da milletvekili listesinden silmişti. Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü, bir süre önce Mustafa Sarıgül tarafından tehdit edildiği ve bu durumu Kemal Kılıçdaroğlu'na anlattığı şeklindeki açıklamalarıyla gündeme geldi. Hayri İnönü'nün eşi Nazlı İnönü ise Sarıgül tarafından tehdit edildiklerini söylemişti.