Hayri Ülgen

HAYRİ ÜLGEN

Tarihi 16 Temmuz 2014

Başkanların dikkatine!

Türkiye'de futbol takımlarına başkan olmak kimisi için güzel bir reklam aracı, kimisi için bir yerlere gelebilmek için atlama taşı, kimisi içinde hobi. Anadolu takımlarında başkan olmanın zorluğunu geçtiğimiz haftaki yazımda bahsetmiştim.
Ancak bazı zamanlarda görüyoruz ki başkanlık veya yöneticilik yapan kişiler, kendi şirketlerinde yapmayacağı akla hayale gelmeyecek uygulamaları maalesef başkan veya yönetici olduğu kulüplerde sergiliyor. Kendi şirketine bir malzeme alacağı zaman en az 5-6 yerden teklif alan yöneticiler, söz konusu kulüp yönetimi olunca hiç araştırma yapmadan 5 liraya alacağı malı 50 Lira'ya bile aldığı olur. Bununla ilgili yapılan yorumları veya eleştirileri her zaman duyarız.

TARİHİ KARAR ALINDI
Geçtiğimiz hafta içinde Türk Futbolu'nda devrim gibi bir karar alındı. Gündemin yoğunlundan da medyada fazla yer almadı.
Ancak bu olay Türk futbolu adına bence bir dönem noktasıdır.
Olayı kısaca hatırlatayım. Malatyaspor ile ilgili 4 yıldır devam eden kamu davası sonuçlandı.
Mahkeme bu olayla ilgili olarak Malatyaspor'da kulüp başkanlığı ve yöneticilik yapan isimleri görevi kötüye kullanma ve kulübü zarara uğratma suçundan ceza verdi.
Böylece Türk futbolunda ilk kez bir mahkeme, futbol kulübünü ekonomik anlamda kötü yönetiminden dolayı kulüp başkanlarına hapis cezası vermiş oldu. Karar Yargıtay tarafından onaylanırsa örnek teşkil edecek. Malatyaspor'un eski başkanları Haşim Karadağ'a (8 yıl 4 ay) ve Hikmet Tanrıverdi'ye (3 yıl iki ay) görevlerini kötüye kullandıkları için hapis cezası verdi. Yine bu kişilerden başkanlık yaptıkları dönemlerdeki zararların da tanzim edileceği de karar metninde yer aldı.

PROFESYONELLİK!
Bu karar sonrası artık başkanların yöneticilik yaparken alacağı kararlarda çok dikkatli olmaları gerekiyor. "Görev sürem içinde her türlü kararı alırım, sonrasında mali genel kurullarda ibra edilirim" düşüncesi de artık bitmiş oldu. Buradan biliyorum bu karar sonrası bazı kesimler 'Kulüplere başkanlık yapacak isimleri bulamıyorduk şimdi hiç bulamayız' eleştirileri gelecektir. İlk başlarda sıkıntılar olacaktır sonrasında da güzel gelişmeler olacaktır. Bir nevi 'paralı başkan' devrinin de sona erdiğini söyleyebilirim. Biliyorsunuz özellikle Anadolu'da parası olan gelir kulübün başkanı olur her türlü kararı alırdı. Galiba bundan sonra kulüp başkanlığı veya yöneticilikte profesyonelleşecektir.

PAŞA'NIN BAŞKANI ATEŞ

Uzun yıllar Beşiktaş'ın alt yapısında ve yönetiminde görev yapan Seyit Ateş, 3. Lig takımlarından Gaziosmanpaşaspor'un başkanı oldu. Seyit Ateş'i yıllardır tanırım.
O'nun hedefi her zaman genç futbolcuları bulup onları Türk futboluna kazandırmaktır. Daha önceki yıllarda hep başkasının altında görev yapıyordu. Şimdi ise başkan oldu. İstediği fırsatı bulmuş oldu. Gaziosmanpaşa'dan birçok genci Türk futboluna kazandıracağından hiç kuşkum yok. Eğer Seyit Ateş, başkanlığı süresince gençleri futbola kazandırmazsa da ona hesap soracağımı da kendisine bildirmek isterim. Çünkü her zaman medya alt yapıyla ilgilenmiyor diyordu. Şimdi kendisi dümene oturdu. Senden çok büyük işler bekliyoruz. Seyit Ateş bilgine…

Samsun'un beyefendi başkanı Kar!

Samsunspor'un oldukça beyefendi bir başkanı var. Kimden mi bahsediyorum Emin Kar'dan. Gerek futbolculuk günlerinde gerekse başkanlık koltuğuna oturduğu andan itibaren beyefendi kişiliğinden asla taviz vermedi. Yapmış olduğu davranışlarla hep ayakta alkışlanıyor. Kendisi her zaman kavgasız gürültüsüz işlerini yapıyor.
Her zaman ihtiyaç duyduğumuz dostluk, kardeşlik, fair-play davranışlarını Emin Kar'da görüyoruz. Umarım onun davranışı birçok başkana ve yöneticiye örnek olur.

TRT ve Dünya Kupası!

Futbol Dünya'nın en eğlenceli spor dalı. Bu yıl da Dünya Kupası'nda futbolu TRT ekranlardan doya doya izledik.
Futbolun en önemli anahtarı ekranlardır. Sahada ve tribünde yaşananları anbe an seyirciye geçirmek zorundadır ekranlar.
Bu yıl TRT ekibini Dünya Kupası'ndaki çalışmalarından dolayı kutlamak lazım. Alınlarının akıyla 1 aylık futbol şölenini evimize kadar getirdiler..
TRTspor her geçen gün zenginleşen programlarıyla futbolseverlere büyük keyif yaşatıyor. TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör'ün gelişinden sonra TRT'de spor programları olarak müthiş bir zenginlik oluştu. Ben buradan Dünya Kupası'nda görev yapan başta Yalçın Çetin, İbrahim Kırkayak olmak üzere tüm TRT çalışanlarına bir sporsever olarak teşekkür ediyorum. Gerçek şu ki Türkiye'de bir TRT'nin PTT 1. Lig, Süper Lig ve diğer gruplar da olmak üzenre her türlü ilgilyi gösteren TRT ailesine de teşükkürler.

DENİZLİSPOR, DENEME TAHTASI DEĞİLDİR

PTT Birinci Lig ekiplerinden Denizlispor'un yeni sezon öncesi tam 33 futbolcuyu denemek için 3 günlük kampa aldığı haberi görünce inanın çok şaşırdım.
Denizlispor gibi bir takım nasıl olurda 33 futbolcuyu denemeye alır. Bu oyuncuların içinde Faslı ve İtalyan futbolcuların da olduğunu okudum. Böyle bir mantık olur mu Allah aşkına? 33 futbolcuyu ne yapacaksınız. Sizin hiç izleme tarama komiteniz yok mu? Bu ligdeki bir takımın denemek için kampa en fazla 5-6 oyuncu götürmesi gerekiyor.