Hayri Ülgen

HAYRİ ÜLGEN

Tarihi 24 Temmuz 2014

Transferler bayram sonrası

Futbolda bu yazın aranın uzun olmasından dolayı birçok kulüp futbolcularına uzun bir tatil süresi verdi. Aranın o kadar uzun olmasından dolayı PTT 1. Ligin fikstürü bile geçen cuma günü çekildi. Buna göre PTT Birinci Lig'de sezon 30-31 Ağustos 2014'te başlayıp 23-24 Mayıs 2015'te sona erecek. Süper Lig'e yükselmek için mücadele edilecek PTT Birinci Lig, takımlarının hem yeni sezon hazırlıkları hem de transfer çalışmalarını biraz yakından takip ettim.
Gördüğüm manzara şu takımlar hala gelecek yıl ligde mücadele edecek kadrolarını bile doğru dürüst oluşturamamışlar.
Her kulübün kendisine göre sorunu vardı. Bu yazın sıcağı, mübarek Ramazan ayı, Ramazan Bayramı derken herkes tüm hesaplarını görebildiğim kadarıyla Ramazan Bayramı sonuna bırakmış gibi gözüküyor.
Bayramın bitişi ile birlikte asıl kadrolar oluşacaktır. Birçok takımın beklentisini de biliyorum. Süper Lig'de takımlar kadrolarını oluşturduktan sonra birçok futbolcu boşa çıkacaktır. Bu futbolcuların bir çoğu da 1. Lig takımlarına gelecektir.
Bana göre ideal kadroların belirlenmemesinin tek nedeni bu.

SÜPER LİG ŞİFRELERİ
Türk futbolunun içinde futbolcu, teknik direktör, başkan ve gazeteci olarak yaklaşık 40 yıldır bulunuyorum.
Anadolu'ya da yakından takip ettiğim bilinir. Bu kadar bilgi birikimi olan birisinin de en azından Süper Lig'e nasıl çıkılabileceği yönünde bazı bilgi ve birikimleri oluşmuştur. PTT Birinci Lig'den Süper Lig'e çıkmanın şifrelerini şöyle sıralayabilirim. Yıldızlardan oluşan bir kadro değil, her yönüyle mücadele eden dengeli oluşturulan kadro Süper Lig'e çıkar. Futbolculara hak ettiklerinden fazla paralar verip sonrasında para veremeyen bir yönetimden ziyade parasını az az ama devamlı alan futbol takımı daha başarılı olur. Şehrinde başta mülki erkan olmak üzere yönetim, taraftar ve basını birlikte hareket eden kulüpler Süper Lig'e çıkarlar.
HERKESE HAYIRL BAYRAMLAR Pazartesi günü Ramazan Bayramı'nı idrak edeceğiz. Buradan herkesin Ramazan bayramını kutluyorum.

TOROS'UN ASLANLARI!
Adanaspor yıllar önce Türk futboluna damga vurmuştu. 54 yılında kurulan takım üç defa UEFA Kupası'na bir yılda Balkan Kupası'na katılma başarısı göstermişti. Uzun yıllar Süper Lig'de oynayan Turuncu-beyazlılar 1980- 1981 sezonunda ligi ikinci bitirerek büyük bir başarıya imza attı. Sonraki yıllardaki yanlış yönetim tarzı ve ciddi ekonomik sıkıntılardan dolayı takım, Süper Lig'den uzak kaldı. Bu sezon Levent Eriş ile birlikte tekrar Süper Lig hedefi için yola çıktılar. Adana gibi bir yerde Süper Lig'de bir takımın olmaması düşündürücüdür. Ben inanıyorum ki Adanaspor seyircisi tam olarak takımlarına destek verirse Toros Kaplanları önümüzdeki sezon Süper Lig'e dönebilir.

KAYSERİ GERİ DÖNER Mİ?
Kayseri Anadolumuzun en dertli toplu en güzel illerimizden bilidir. Sucuğu, pastırması ve mantısı ile dünyaya açılmıştır. Türkiye'nin spor anlamında en iyi tesislerinden birisine sahiptir. Ancak geçen sezon yönetim hatalarından dolayı Süper Lig'e veda etmek zorunda kaldılar. Taraftarlarını da PTT Birinci Lig'e düşerek çok üzdü. Kayserililerin tek hedefi şimdi yeninden Süper Lig'e dönmektir. Bende diyorum ki Recep Mamur ve yönetimi bu taraftarlarla el ele verirse birlik olursa o küskün taraftarları tribüne çekebilirse sezon sonunda Kayserispor rahat bir şekilde Süper Lig'e döner.

KAHE'NİN KEFİLİ ŞİMŞEK
Kahe yıllardır Türk futbolunda birçok gollere ve başarılara imza atan bir futbolcudur. Ancak son iki yıldır yine de başarılar kazanmasına rağmen aşırı kiloları ile başı dertte. Bu sezonda İzmir'in Karşıyaka takımına transfer oldu. Teknik Direktör Yusuf Şimşek, "Evet Kahe çok kilolu ama ligde çok başarılı olacağına inanıyorum" diyor. Kendisi bir anlamda golcü oyuncuya kefil oldu. Ben de Yusuf Şimşek'i tanırım idmanlarda Kahe'yi öyle böyle çalıştırır kilo verdirir. İnanıyorum ki Brezilyalı oyuncu, PTT 1. Lig'de daha çok gollere imza atarak başarılı olacaktır. Ayrıca kendisine kefil olan hocasını da utandırmayacaktır.

ALKIŞLAR TOKER'E
Kim ne derse desin Ümit Milli Erkek Basketbol Takımı Başantrenörü Erhan Toker'i başarılarından dolayı alkışlamak gerekir. Geçen yıl Letonya'da Avrupa U 18 Basketbol Şampiyonası'nda Hırvatistan'ı 81-74 mağlup ederek şampiyonluğu kazandırmıştı. Bu yılda FIBA U20 Erkekler Avrupa şampiyonu finalinde İspanya'yı 65-57'lik skorla mağlup ederek takımımızı şampiyon yaptı. Bu başarı kolay iş değil. Düşünün bir hoca iki yılda iki takımımızı ayrı kategorilerde Avrupa Şampiyonu yaparak alkışı hak etmedi.
Bence sonuna kadar hak etti.