DR. ELİF GÜVELOĞLU

DR. ELİF GÜVELOĞLU

eguveloglu@takvim.com.tr
Tarihi 24 Şubat 2011

Tümör koruyucu

HİÇ mevsimi değil... Ancak kanserden koruyan sebzeleri anlatıp da bamyayı gözardı etmek haksızlık olur diye düşünüyorum. Bu yazıyı okuduktan sonra muhtemelen hemen tüketmek isteyeceksiniz, o zaman taze dondurulmuş veya mevsiminde kurutulmuş ürünleri tercih edin derim. Bamyadaki en önemli 'kanser-savar' madde oldukça fazla miktarda ihtiva ettiği 'glutatyon'. Glutatyon, üç adet amino asitten oluşmuş minicik bir protein molekül. Bu madde aslında vücudumuzun en önemli doğal antioksidan savunmalarından biri.

SAVUNMA SAĞLIYOR
Daha önce de defalarca bahsettiğim gibi, vücudumuzdaki tüm hücre ve dokular, sürekli serbest oksijen radikalleri diye adlandırılan oksijen yan ürünlerine maruz kalırlar. Bunlar, endojen (vücutta meydana gelen) veya ekzojen (dışardan alınan) kaynaklı olabilir. Kaynağı ne olursa olsun, bu moleküller çok reaktif, saldırgan yapıdadırlar ve hücrelerimizin çeşitli elemanlarına bağlanıp onlara zarar verirler. Hele de zarar verdikleri yapı, genetik şifremizi taşıyan DNA ise... İşte o zaman kanser oluşumunun tohumu atılmış olur. Neyse ki vücudumuz, doğuştan, bu serbest radikalleri etkisiz hale getiren sistemlerle donatılmıştır, bu sistemlerden biri de glutatyon sistemidir ancak zamanla, yaş ilerledikçe veya bazı kronik hastalıklar sonucunda bu sistemin fonksiyonlarında yavaşlamalar olabilmekte.

ANTİOKSİDAN ÖZELLİK
Ya da, maruz kaldığımız oksidanlar o kadar fazla miktarda olabilmekte ki vücudumuzun savunma kapasitesini aşabilmekte, işte bu durumda devreye gıdalarla aldığımız güçlü antioksidanlar girip, imdadımıza yetişmekte. Bamyadaki glutatyon, vücuttaki doğal savunma mekanizmalarındaki eksikliği direkt olarak kapatabilmekte. Yapılan bir araştırmada yüksek miktarda glutatyon içeren diyetle beslenen kişilerde ağız ve boğaz kanserlerinin %50 oranda daha az görüldüğü sonucuna varıldı.

KİMYASAL MADDELERİ ATIYOR
Bamyanın, çoğu kişi tarafından sevilmemesini sağlayan, onu 'sümüklü bamya' yapan etken maddesi... Bu maddeler kolesterole ve safra asitlerine bağlanarak fazla kolesterolün ve gıdalarla aldığımız bazı toksik kimyasal bileşiklerin dışkı ile atılmasını sağlıyor. Bu da, bağırsak tümörlerine karşı oldukça koruyucu. İçerdiği çözünebilir bitkisel lif ise hem bağırsak temizliği yapıyor, hem de probiyotik özelliğe sahip... Yapılan diğer bir araştırmada ise kanser hücreleri üzerinde üremeyi durdurucu etkisinin olduğu saptandı. Bamya çekirdeklerinden 'sıcak buffer ekstraksiyon' adlı özel bir yöntemle elde edilen 'pektik ramno galakturonan' adlı bamya içeriğinin bu hücrelerin üreme ve metastaz yapma kabiliyetini azalttığı gözlemlendi. Oldukça şaşırtıcı ve etkileyici bir çalışma bu...

MUTFAĞINIZDAN EKSİK ETMEYİN