Tarihi 16 Şubat 2016

Ülker'in 12 yöneticisi ABD'ye neden gidiyor!

Hafta sonu Fenerbahçe-Kasımpaşa maçını, yeni adı Ülker Stadyumu olan Fenerbahçe Şükrü Saraçoğlu Spor Kompleksi'nde Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ile birlikte izledik. Sohbet sırasında konu Yıldız Holding'in uluslararası operasyonları ve yeni şirket Pladis'e geldi...
Bu arada Murat Ülker'in Pladis'in yöneticileriyle ilgili bir planı olduğunu öğrendim. Bu planı anlatmadan önce isterseniz bir özet bilgi vereyim.
Yıldız Holding, 2007'de çikolata devi Godiva'yı aldığında herkesin dikkatini çekmişti. 2010'dan sonra içeride ve dışarıda 19 birleşme ve satın alma gerçekleştirdi. Son olarak da United Biscuits'i bünyesine kattı. Operasyonlar büyüyünce, satın aldığı bisküvi ve çikolata sektörlerindeki küresel şirketleri 'Pladis' adı altında birleştirdi. 'Ülker' gibi 'yıldız' anlamına gelen 'Pladis' ile 26 bin kişinin çalıştığı 5.2 milyar dolarlık bir gıda devi doğdu.

PLAN DEVREYE GİRDİ...
Özellikle gıda gibi hassas bir üretimin olduğu bu şirketi yönetmek kolay değil. Stresi fazla ve sistemli bir hazırlığı gerektiriyor. Öncelikle yönetimde sorumluluklar paylaştırılmış durumda. Mehmet Tütüncü, Türkiye Ortadoğu, K. Afrika ve Türki Cumhuriyetler'den sorumlu. Mohamed Elsarky, Amerika ve Japonya'dan mesul. Jeff van der Eems ise İngiltere, Kıta Avrupası ve Afrika'dan sorumlu.
Murat Ülker'in 'Kalite ve inovasyon gurusu' diye nitelediği Ali Ülker kendi sahasında global mesuliyet üstleniyor. Cem Karakaş ise Murat Ülker'in yardımcılığını yapıyor.

Şimdi gelelim Murat Ülker'in yeni planına. Aslında plan bugün devreye konuldu bile. Siz bu satırları okuduğunuzda yukarıdaki isimlerin de içinde yer aldığı 12 yönetici ile birlikte Murat Ülker, ABD'nin Orlando şehrine uçmuş olacak.

NE YİYİP İÇMELİ...
Seyahatin sebebini Ülker'den dinleyelim: "Orlando'da 12 kişilik yönetici grubu ile Corporate Athlete (kurumsal atlet) eğitimine katılacağız. 2.5 günlük bir eğitim.
Temel olarak kişisel gelişim eğitimi gibi düşünebiliriz. Olimpiyatlara hazırlanan bir atlet gibi işe nasıl hazırlık yapmamız konusunda eğitim alacağız. İş hayatında daha verimli ve enerjik olmak için ne yiyip içmemiz, toplantıda yüksek konsantrasyon için ne yapmamız gerektiği gibi konularda bilgilendirileceğiz..."
Ülker, eğitimlerin çok keyifli geçmesini beklediklerini belirtiyor ve dönüşte izlenimlerini yine bizimle paylaşacağı sözünü veriyor.

'HAYATI ZİYAN ETMEM'
Murat Ülker, stressiz başarının gelmeyeceğine inananlardan, "Ne kadar stres olursa o kadar iyi" diyor. Uyku düzeniyle ilgili de geç yatmaktan yana olduğunu belirtiyor: "Gece yarısından önce yatmam. Hayatı ziyan etmem.
Sabah 06.00 gibi uyanıyorum..."
Sohbet sırasında konu bir ara şirketlerin muhasebe bölümlerine geliyor. Ülker, ilginç bir tespitte bulunuyor: "Muhasebe bir şirketin bütün aktivitelerini rakamlarla ifade etmektir. Ben baktığımda rakamları değil, şirketin faaliyetlerini görürüm.
Uluslararası bir dil gibi düşünün. Biz muhasebicilere artık financial engineer (finans mühendisi) diyoruz."

Murat Ülker, United Biscuits'e teknoloji transferi yaptıklarını da söyledi.