Tarihi 20 Ocak 2015

Biz hesabı kime soralım!

Bugün Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yine faizlerle ilgili bir karar verecek. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı dahil 7 kişilik bir kuruldan bahsediyoruz.
Bizim geleceğimizi belirleyecek para politikaları ve faiz kararlarını alacaklar, biz de buna uyacağız...
Onların kararını aldıkları bu yüksek faizlerin getirdiği tüm sıkıntılara, hep birlikte katlanacağız...
Sistem böyle...
Bugüne kadar yüksek faizlerle, üreten, büyüyen, istihdam oluşturan Türkiye'ye sırtını dönen bu kurul, lobilerin istediği gibi kararlar aldı. Paradan para kazananları sevindirirken, büyümek isteyen KOBİ'yi sanayiciyi üreticiyi, dolayısıyla vatandaşı üzdü... 'Faizler düşsün' diyenlere ise nedense hep kulak tıkadı.

CEVAPSIZ SORULAR

Biz vatandaş olarak seçip iş başına getirdiğimiz yöneticilerden hesap sorma imkanına sahibiz.
Gerek yerel yönetimde, gerek merkezi yönetimde eğer seçtiğimiz kişileri beğenmiyorsak, gidiyoruz sandıkta bir başkasını seçiyoruz. Onlar da icraatlarının hesabını böylece vermiş oluyor.
Peki bizim hatta çocuklarımızın geleceği ile ilgili bu önemli kararları veren Para Politikası Kurulu'ndan nasıl hesap soracağız?
Onlara; "Bu kararları niçin alıyorsunuz, niçin bizim üretmemizin büyümemizin iş bulmamızın önüne geçiyorsunuz" diye, nasıl soracağız?
Bugün yine beklenenin altında bir indirim yapılacağı, ya da hiç yapılmayacağı konuşuluyor. Umarız yanılırız ve Merkez Bankası milletten yana tavır alır.
'İngiltere'de söz verdiler', 'Lobilerin dediğini yapıyorlar' gibi iddialar boşa çıkar...
Bugün hangi kesime sorarsanız sorun faizlerin artık düşmesi gerektiğini söylüyor. Siyasetçiler bu görüşte, işadamları bu görüşte, lobilerin sözcüsü olmamış finans uzmanları bu görüşte...
Emtia fiyatlarındaki sert düşüşler, enflasyon beklentilerinin aşağı revize edilmesi ve piyasa şartları da bunu söylüyor.
Herkes yanılıyor da bir tek Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ve Para Politikası Kurulu mu yanılmıyor? Bugün göreceğiz...