Eliz Sakuçoğlu

ELİZ SAKUÇOĞLU

Tarihi 13 Ağustos 2016

Evleneceğiniz insan her şeyden önce objektif olsun!

Hepimiz ilişkiler yaşıyoruz ayrılıyoruz, evleniyoruz, boşanıyoruz, ta ki hayatımıza o doğru insan girene kadar! Herkesin bu dünyada bir ruh eşi olduğuna inandığımı defalarca dile getirdim. Peki ya o doğru insan, ruh eşi tarifi nedir? Çevreme "Evleneceğiniz insan nasıl olmalı?" diye sordum... Herkesin tabii ki tarifi farklı, bana verilen cevaplar da haliyle çok renkli oldu... Kimi "Kimyalarımız uymalı, hayata aynı pencereden bakmalıyız" dedi, kimi sonsuz sevgi, dürüstlük ve sadakatten bahsetti, kimi "İşinde başarılı, maddi durumu iyi olmalı", "Çocuklarıma iyi bir anne/baba, bana iyi bir eş olmalı" dedi, kimi ise fiziksel özelliklerin önemini vurguladı... Bu liste böyle uzar gider... Çoğumuz düzgün bir ilişkinin bu özelliklere sahip bir eş ile yürütülebileceğini düşünüyor. Bunların hepsi doğru olabilir ama bence eksik olan, benim doğru eş tanımımda olması gerektiğini düşündüğüm çok önemli bir özellik var. Benim evleneceğim insan, her şeyden önce kendi düşünceleri ve fikirleri ile arasına bir mesafe koyup, dünyaya objektif bakabilme yetisine sahip olmalı! Çünkü insanlarla olan iletişimimizdeki en büyük sorun, objektif bakmayı başaramadığımız için kendi doğrularımızı onlara kabul ettirme isteğimizden kaynaklanıyor. Özellikle de biriyle hayatınızı birleştirdiğinizde durum çok farklılaşıyor. O zaman ortada tek değil, iki düşünce ve iki bakış açısı, iki farklı ailede büyüme ve yetiştirilme tarzı oluyor. Ve bunlar, zaman zaman birbirine çok zıt olabiliyor. Farklı fikirlere saygı duymayı ve objektif kalmayı başaramadığımız an ise tartışmalar, kızgınlıklar, kırgınlıklar başlıyor ve sonunda mutsuz bir ilişki, mutsuz sona doğru yol alıyor. Sadece aşk ilişkilerinde değil, hayatımızın her alanında bütün ilişkilerimizde bunu uyguladığımız takdirde hayatın ne kadar kolaylaştığını fark edeceğiz. Her şeyi siyahbeyaz olarak ayırt etmeden, aradaki grinin elli tonunu da görebilmeliyiz. Unutmayın dünya hızla değişiyor, biz de her gün onunla değişiyor ve gelişiyoruz. O yüzden kendinize, kişilere ve olaylara kendi dar penceresinden değil çok yönlü bakabilen objektif bir eş seçin!

MÜTEVAZI LİMON
Ah o küçük sarı meyve yok mu, ben onun büyük bir hayranıyım.
"Mütevazı" diyorum çünkü o, ilk bakışta her ne kadar göstermese de saymakla bitmeyen özelliklere ve biz insan sağlığı açısından önemli faydalara sahip.
Ben senelerdir mutlaka gün içinde bir bardak limonlu su tüketirim; ya sabah ilk uyandığımda ya da öylen veya akşam yemeği öncesinde.
Yararlarına gelince:
1) SİNDİRİM SİSTEMİ İÇİN MUCİZEVİ İLAÇ
Sindirim sisteminin ve sindirim sistemi organlarının insan için önemi herkes tarafından bilinmektedir.
Bağırsak sağlığı için önemli olan 'pectin' adlı lifin ana kaynaklarından biridir limon. Bu yüzden her sabah bir bardak ılık limonlu su tüketmeniz, hem sindirim mekanizmanızı hızlandıracaktır hem de bir önceki günden biriken artıkları vücuttan atmanıza yardımcı olacaktır.

2) LİMON SUYU= REHİDRASYON VE ENERJİ İÇECEKLERİN ANASI
Yüz yıllar önce yani enerji içecekleri ve rehidrasyon tozları gibi ürünler piyasaya çıkmadan önce, rehidrasyon için limon suyunun etkisi çok büyüktü.
Antrenman yaptığımızda vücuttan attığımız ter ile beraber elektrolit (sodium, potassium ve chloride gibi mineraller) kaybı da oluşuyor. Su içerek uğradığımız kaybı yine telafi ediyoruz ancak içine limon suyu katarak elektrolitlerin yeniden dengelenme süresini ek olarak hızlandırmış oluyoruz.

3) GÖZ SAĞLIĞI
Hatırlayın çocukluğumuzda "Karanlıkta daha iyi görebilmeniz için bol bol havuç yiyin" derlerdi . Aynı efsane limon için de geçerli. Rahmetli babaannem gözlerim ışıl ışıl parlasın diye doğduğum gün gözlerime limon sıkmış. Bu Antakya'da eskilerden gelen bir gelenek. Hâlâ yapılıyor mu onu da sanmıyorum ama konumuz da zaten ışıl ışıl gözlere sahip olmaktan ziyade sağlıklı gözlere sahip olmak. Turunçgiller ailesinden olan limonun, bol C vitamini ve antioksidan özelliğinden ötürü katarakt ve majula dejerasyonu olarak bilinen göz hastalıklarına karşı güçlü bir koruma etkisi bulunmaktadır.
Çocuklar lafım size, limonlu su içmeyi ihmal etmeyin!

4) PÜRÜZSÜZ, YUMUŞAK BİR ÇİLT İÇİN, ONU İÇİN VE TÜKETİN...
Abartıya kaçmadan , ihtiyacımız olduğu kadar su tüketmenin cilt salığı için ne denli önemli olduğunu bilmeyen yoktur. Şimdi bu suyu limonlu suya çevirin ve yararlarından daha da çok faydalanın. Daha önce her sabah bir yarım limonun suyunu yüzüme sürüp beklettiğimi yazmıştım. Limon çok güçlü bir antioksidan etkisine sahip. Düzenli tüketirseniz ciltteki lekelerinizin ve kırışıklıklarınızın azaldığını görecek, detoks etkisinden ötürü daha sağlıklı bir cilde sahip olabileceksiniz.

5) METABOLİZMAYI HIZLANDIRICI GÜCÜ
Eğer kilo vermek
istiyorsanız veya sağlıklı bir yaşam için yeme alışkanlıklarınızı değiştirdiğiniz bir dönemdeyseniz o zaman limonlu suyu da bu günlük rutininize katın. Metabolizmanızı hızlandırıp içerdiği pectin liflerinden ötürü açlık hissinizide en aza indirme özelliğine sahiptir.