CANLI YAYIN
BÜLENT ERANDAÇ
BÜLENT ERANDAÇ

Demokratik açılımda son dinamikler

Eklenme Tarihi 05 Aralık 2009
Başbakan Erdoğan, Haziran ayında Kürt sorununun çözümü için ana hatlarını çizdiği plan ile demokratik açılım ataklarına başladı.
"Demokratik Açılım"ın şu ana kadarki gelişiminin, Irak hükümeti ve Barzani'yi kuvvetlendirdiği, İmralı–DTP çizgisini çıkmaza soktuğunu gösteriyor.
Erdoğan'ın Irak'la geliştirdiği model, açılım ocağından PKK'ın eriyerek çıkacağına işaret ediyor.
Yedi ay sonunda, gelinen noktada yeni dinamikler ortaya çıktı:
1)Anayasa Mahkemesi,8 Aralık 2009 Salı günü, DTP'nin kapatılmasına yönelik kararını verecek.
2)İmralı-DTP yapılanması, Kuzey Irak'la diyalogu ve demokratik açılımı sabote etmeye çalışıyor. Açılıma başlangıçta sıcak yaklaşan DTP, giderek demokratik adımların önünü kesmeye çalışıyor.
DTP lideri Türk açıkça, "Öcalan siyasi irade olarak muhatap alınsın ve koşulları düzeltilsin, Kürtler Anayasa'da tanınsın, Kürtler'in siyasi hakları verilsin" koşullarını öne sürmeye başladı.
3)PKK, Diyarbakır'da AK Parti binasının dışında Hizbullah çevrelerine yakın olduğu söylenen Şura-Der adlı derneğe saldırı düzenledi. Böylesi bir provokasyondan ne bekleniyor?
4)Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin başkanı Mesud Barzani, 22 Kasım 2009 günü "birleşik bir Kürt ordusu" oluşturmak istediğini açıkladı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Erbil'de Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani ile görüşmesine kadar, demokratik açılım hakkında ılımlı açıklamalarda bulunan Öcalan, Kuzey Irak açılımından sonra adeta çöktü. İmralı çizgisinin, Kürt siyaseti içinde erime yoluna girdiği görüldükçe, Barzani'nin PKK'yı devre dışı bırakarak "ordu" fikrine ulaşmasını bu açıdan okumakta yarar var.

DTP-İmrali çizgisi
"
DTP-İmralı çizgisi, bu açmazdan çıkmak için, Türkiye'nin doğusu ve batısında eşzamanlı kışkırtma eylemleri düzenleniyor.
Provokasyonlar ilk kez 30 Ekim tarihinde başladı ve adeta sistemli bir şekilde sürdürülüyor.
Öcalan'ın açıklamaları üzerine KCK şehir komiteleri harekete geçti. Yeni koğuşun dar olduğu iddiaları ortaya atıldı.
Hassas iller seçiliyor. PKK gösterilerinin başlangıç bölgeleri de dikkat çekici. Provokasyonların başlatıldığı Mersin, PKK'nın pilot illeri arasında yer alıyor.

Erbil toplantısı

17 -19 Aralık tarihlerinde Erbil'de yapılacak Türkiye-Irak-ABD üçlü güvenlik toplantısı ardından yeni gelişmeler bekleniyor.
Erbil toplantısı, Erdoğan'ın ABD Başkanı Obama ile 7 Aralık'ta Washington'da yapacağı görüşme sonrasında yapılacak olması ardından da önem taşıyor.
Türkiye Barzani'den, PKK ile ortak mücadelenin istihbarat paylaşımı ile sınırlı kalmamasını, Kandil'e giden ikmal yollarının kesilmesini, PKK tabanına olan etkisini kullanarak eve dönüşleri hızlandırmak gibi yöntemleri uygulamasını bekliyor.