CANLI YAYIN
ALİ ŞERBETÇİ
ALİ ŞERBETÇİ

Vefat eden eşin maaşı kesilir mi?

Eklenme Tarihi 27 Mart 2011
20.08.1972 doğumluyum. İlk sigorta girişim Ocak 1993. 1994 yılında evlendim. 2002 yılında eşim vefat etti, bir tane kızım var. Eşimin emekli maaşını alıyoruz. Benim 6.5 yıllık sigorta ödemişliğim bulunuyor. Çevremden, bu son çıkan kanunlara göre, ben sigortalı işte çalışırsam eşimden aldığım maaş kesilirmiş diye duydum. Ayrıca ileride çalışıp emekli olursam yine eşimin maaşını alamayacağım söyleniyor. Acaba bu doğru mu? Feriha YURTSEVER
Duyumlarınız doğru değil, yanlış. İster çalışmaya başlayın, isterse emekli olun; her durumda vefat etmiş olan eşinizden almış olduğunuz maaş kesilmez. Sadece almış olduğunuz sağlık hizmetini çalışmanız halinde kendi üzerinizden almanız gerekmekte. Son çıkmış olan kanunların sizinle herhangi bir alakası bulunmamakta. Eşinizden almış olduğunuz maaş ancak evlenmeniz halinde kesilir. Ayrıca şunu da hatırlatmak isterim; prim gün sayısına ihtiyacınız varsa hizmetlerinizin hepsi SSK'lı olarak ise, çocuğunuzun doğum tarihinden itibaren 2 yıllık süre içerisinde adınıza herhangi bir prim yatmamışsa bu 2 yıllık süreyi doğum borçlanması yaparak ekletebilirsiniz.

25.10.2006 ile 09.07.2009 yılları arasında perakende sektöründe çalışırken işten atıldım. Bana gerekçe olarak iş maddesinin 25'e 2. maddesini öne sürerek iş akdimi feshettiklerini söylediler. İhbarsız ve kıdemsiz olarak işten çıkarıldım. İş mahkemesinde dava açtım. 3 tane şahit dinletmeme rağmen işverenin şahitleri mahkemeye gelmiyor. Mahkeme bu yüzden ileri tarihe erteleniyor. İşveren şahitlerinin aleyhimdeki tanıklığı mahkemede davamı etkiler mi? Bu olayların alacağım tazminatı (artırma bazında) etkilemesi söz konusu olur mu? Halil İbrahim BAŞ

İşten çıkartılmanız nedeniyle işverenlik aleyhine açmış olduğunuz dava dolayısıyla, alacağınız ihbar ve kıdem tazminatının miktarı şahitlerle yaşamış olduğunuz darp olayı nedeniyle değişmez. Ancak bu olayı mahkemeye delileri ile birlikte sunduğunuzda mahkeme bu kişilerin aranızda olan husumet nedeniyle şahitliğini kabul etmeyebilir.