Kış mevsiminin başlaması ile birlikte soğuyan hava, birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Sıcaklık değişimine bağlı olarak vücut ısısı düşüyor ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Bu mevsimde hastalıklardan sağlıklı beslenerek korunmanın mümkün olduğunu belirten
Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek "A ve C vitamininden zengin turunçgiller, nar, havuç, brokoli, kabak, brüksel lahanası, yeşilbiber, karnabahar, mandalina, maydanoz, roka ve tere başta olmak üzere vücudumuz için çok değerli" dedi.
ENFEKSİYONLARA KARŞI A VE C VİTAMİNİ: Hareketliliğin azaldığı kış aylarında, grip gibi olası enfeksiyonlara karşı bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının önemli olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Öncelikle meyve, sebze ve lifli beslenmeye özen gösterilmeli. Bol lif içeren meyve ve sebzelerin kırmızı, mor, turuncu, yeşil renkleri ne kadar iyi antioksidanlar içerdiklerinin kanıtıdır" dedi.
BİTKİ ÇAYI, BALIK, SEMİZOTU, CEVİZ: Meyve ve sebzelerin yanı sıra ekmeğin de tam buğday, çavdar, kepekli tüketildiğinde, yulaf ezmesi ve kuru baklagillerin beslenme planına eklendiğinde büyük oranda lifli beslenilebildiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "Yoğurt, kefir gibi probiyotikler de vücut direncimizi artırır. Her gün 2-3 fincan ıhlamur, zencefil, adaçayı, kuşburnu ya da ekinezya çayı bakterilere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca Omega 3 zengini balık, semizotu ve ceviz de bağışıklığı güçlendirir" şeklinde konuştu.
BOL BOL ÇORBA TÜKETİLEBİLİR: Kış yemeği deyince akla ilk sıcak bir çorba geliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, kış mevsiminde bol bol çorba tüketiminin önemli olduğunu söyledi. Kış aylarında su isteğinin azalabildiğini belirterek, "Vücudun ortalama 10 bardak (2 litre) suya ihtiyacı vardır. Su ihtiyacı idrarın renginden de anlaşılabilir. Koyu sarı ise su ihtiyacı karşılanmamış demektir. Su tüketimi, birçok faydasıyla birlikte metabolizmayı hızlandırmaya da yardımcı olur" dedi.
TURŞU TÜKETİMİNE DİKKAT
Turşunun bağırsaklardaki
yararlı bakterileri
artırma gibi
çok faydalı
bir özelliğinin
olduğunu belirten
Beslenme ve
Diyet Uzmanı Tuba Örnek, "C vitamini
başta olmak üzere çeşitli vitamin ve
mineralleri turşudan alabiliriz. Fakat
tuz oranı yüksek olduğu için özellikle
tansiyon hastalarının dikkatli olması
gerekir" uyarısında bulundu.
BAĞIŞIKLIĞA DOST BESİNLER
Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek,
bağışıklığı güçlendiren besinler ve
bitkilerin aynı zamanda hastalık
durumunda tedaviye önemli
destek olduğunu belirtti.
Probiyotikler ve lifli besinler: İlaçların
atıklarının bağırsaklara verdiği
zarardan korur. Kabızlık ve ishal
durumunda tedavi edicidir.
Bitki çayları: Soğuk algınlığı, üst
solunum yolu enfeksiyonlarına iyi gelir.
Et, süt, yoğurt gibi proteinli besinler:
Hastalık sırasında bakteri ve virüslere
karşı vücudun savaşçılarını destekler.
Su: Enfeksiyon sırasında sıvı kaybının
yerine konmasını sağlar. Boğaz
kuruluklarını önler.