Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava, cilt sağlığını olumsuz etkiliyor. Güneşin zararlı ışınlarına mağruz kalanlar başta kanser olmak üzere çok sayıda hastalık riski altında kalıyor. Yaşlanma belirtileri ise erken yaşlarda ortaya çıkıyor. Bitkiler, kendi hücrelerini ısı, ışık ve nem gibi dış etkiler nedeniyle oluşan yıkımdan korumak için antioksidanlar üretiyor. Bitkilerde bulunan antioksidanları tükettiğimizde, güneşten gelen UVA ve UVB ışınlarından doğal olarak korunuyoruz.
İşte güneşten koruyucu yiyecekler:
Karpuz: Kırmızı rengini domates gibi
likopen pigmentinden alıyor. Hücre yenileyerek, güneşin
zararlı ışınlarına karşı cildi koruyor.
Renkli biberler: Kırmızı, sarı ve turuncu biberler,
karotenoid olarak adlandırılan doğal pigmentler tarafından renklendiriliyor. Bu antioksidanlar
A vitaminine dönüştürülüyor ve cilt hücrelerinizin çevresindeki
ince yağ katmanının bozulmasını engelleyerek korumaya yardım ediyor.
Sarı yaz kabağı: Parlak rengini koruyucu
karotenoidlerden alıyor. Tadı çok güzel olan kabak, cildi güneşten koruyor.
Domates: Doğal antioksidan pigmenti olan
likopenler, domatese kırmızı rengini veriyor. Likopen, cilt hücrelerini yeniliyor.
Yeşil çay: Anti-kanser etkisi gösteren yeşil çayın
"polyphenol catechins" adındaki antioksidan bileşenleri süper güçlü bir korunma sağlıyor.
Kakao: Kakaodaki
flavanol isimli antioksidanlar, cilt hücrelerinizin korunmasına yardım ediyor.
Yaban mersini: Antosiyanin olarak adlandırılan antioksindanlar, cilde kalkan oluyor.
Zerdeçal kökü: Cildi yeniliyor.
Balık: Omega-3 yağ asitleri, cilt hasarını önlüyor.