Erbakan'ın ardından ne dediler?

Saat 11.40'ta hayatını kaybeden eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın ardından siyasiler ve gazeteciler Erbakan'la ilgili ilk yorumlarını paylaştı.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz: "Hem insan yetiştirmede hem de hizmet etmede Türk siyasi hayatına damga vurmuş büyük bir devlet adamıdır. Herkes tarafından hayırla yad edilecektir. Öyle bir insanı kaybettik."
Saadet Partisi Milletvekili Şeref Malkoç: "Uzun zamandan beri hastanedeydi Cenab-ı Allah mekanını cennet eylesin. Türkiye'de büyük bir mücadele verdi çok zor zamanda bir gönül insanın olarak milletin istikbaline yönelik çok büyük çalışmalar yaptı."
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kamalak: "Allah Rahmet eylesin, her nefes ölümü tadacaktır. Mekanı cennet olsun. Ancak teşkilatımız dimdik ayaktadır. Onun göstermiş olduğu yoldan inşallah sapmaksızın hem Türkiye'mizin geleceği, hem de tüm insanlığın selameti için. Tüm milletimizin başı sağolsun."
Türkiye Partisi Genel Başkanı Abdüllatif Şener: Son zamanlarda kendisiyle devamlı görüşüyorduk. Birkaç kez bu hastanede ziyaretine geldik. Son görüşmemizde yeni ittifaklar üzerinde ve Türk siyasi tarihinde güçlü bir çıkış gerçekleştirilmesi konularını konuştuk. Bundan sonra arzusu neyse gerekenleri yerine getireceğiz.
Hiçbir zaman aramızda bir kırgınlık olmadı. Kitabımda da Erbakan'ın politikasını ve siyasi çizgisini hep olumlu olarak anlatım ve kendisine saygıda hiç kusur etmedik. Allahtan rahmet diliyorum.
Kamalak, Siyasi Partiler Kanunu'na göre, 45 gün içinde Genel Başkanlık seçimi için bir kongrenin yapılması gerektiğini de hatırlatarak, Saadet Partisi'nin şüphesiz genel seçimlere de gireceğini belirtti.
Saadet Partisi Eski Genel Başkanı Recai Kutan: "Milli Görüş Lideri Erbakan Hocamız bugün maalesef vefat etti. Ailesiyle yapılan görüşmeler neticesinde cenazesinin İstanbul Fatih'ten kaldırılacağı ve Merkez Efendi'de toprağa verileceği öğrenilmiştir. Erbakan Hocamızın bir özelliği, hayatının her döneminde ülkeye ve İslam Alemine hizmet düşüncesindeydi. Bu seçim döneminde de "ülkeye ve İslam Alemine nasıl hizmet edebilirim" düşüncesindeydi. Herhangi bir devlet töreni yapılmayacak."
Numan Kurtulmuş – HAS Parti Genel Başkanı: "Bütün dünyanın İslam Alemi'nin başı sağ olsun. Kendisinden çok şey öğrendik. Bütün dünyanın mazlumları için mücadele etmiş bir şahsiyettir. Türkiye siyaset tarihinde unutulmaz bir yeri vardır. Kendisini yakında tanımaktan ve yakın çalışmaktan büyük bir mutluluk duydum. Bütün hayatı boyunca haksızlıklarla mücadele etti. Milletin oylarıyla göreve gelen bir başbakan farklı yöntemlerle görevden uzaklaştırılmıştır. Ciddi şekilde haksızlığa uğramış bir hareketin lideridir. Kendisiyle hiçbir zaman aramızda kırgınlık olmadı. Ortada Türkiye'nin derin bir üzüntüsü var. Kendisini saygıyla anıyoruz."
Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Yasin Hatipoğlu: "Keşke böyle bir lider yine çıksa, olsa biz de ona hizmet etsek. Son dönemde yaşananlar onu üzdü. Düşünün bir ev inşa ediyorsunuz emek veriyorsunuz. Sonra birileri bu evi bölüyor. Çok üzmüştür bu onu. Ama bu olay onunu manevi değerini daha da yükseltmiştir."
Sabah Gazetesi Yazarı Nazlı Ilıcak: "Ben doğrusu Erbakan'ın severdim. Çok büyük bir mücadele verdi. Haksızlıklara uğradığını düşünüyorum. Türk siyasetine damga vuran bir siyaset adamı olarak hatırlanacak. Şu anda iktidardaki kadrolar hep onun rahle-i tesdisinden geçmiştir. Türk siyasetinde ben hiçbir zaman Refah partisine oy vermedim ama onun politikalarının laik cumhuriyeti yıkmak yönünde olduğunu düşünmedim. En azından yetiştirdiği kadrolar ve bir parti nasıl örgütlenir, bunları Türk siyasetine kazandırmıştır. Kadınları da siyasete katmıştır. Onun partilerinde çok sayıda kadın vardır."
Milliyet Gazetesi Yazarı Fikret Bila: "Büyük üzüntü duydum. Tarihi kişiliklerden birisiydi. İlerlemiş yaşına rağmen politikada ağırlığı vardı. 1 ay önce bizi davet etti ve gittik. Her zamanki o iddialı sözleri vardı, ileriye dönük yüksek beklentileri vardı. Saadet Partisi'nin nasıl bir yol izleyeceğini söylemek için erken. Erbakan'ın çizgisine yakın duran biri başkanlığa gelebilir. Numan Kurtulmuş'un dönüşü pek mümkün olmaz. Fatih Erbakan'ın gelmesi bir ihtimal ama son konuşmamızda öyle bir niyeti olmadığını söylemişti. Ama belki kendisinden sonra parti öyle bir ismi getirebilir."
Yalım Erez: "Allah'tan rahmet diliyorum kendisine. Türkiye için idealleri olan ve bunlardan taviz vermeyen bir insandı. Bir dönem aynı hükümette görev yaptık, iki ay önce de konuştuk. Gayet iyiydi ruh hali ama sağlığından epey kaybetmişti son zamanlarda. Parti içindeki huızursuzluk da kendisini yıpratmış olabilir. Bundan sonra partide ne olacağını söylemek zor."
Nevzat Yalçıntaş: "Türkiye büyük bir evladını kaybetti. Kendisini üniversite yıllarından beri tanıyorum. Ömrünü ülkeye ve İslam dünyasına adamış bir insandı. Hepimizin şahit olduğu sanayileşme hamlesini başlattı. Bu, tenkitlerle karşılaştı. Menderes, Erbakan, Demirel, Özal bunların üçü mühendis ve Türkiye'ye hamle yaptırdılar. Siyasi hayatında inişler çıkışlar yaşadı. Başbakanlık seviyesine çıkması sadece içeride değil dışarıda da endişeler yarattı ama bunlar haklı endişeler değildi."
MECLİS BAŞKANI MEHMET ALİ ŞAHİN: Erbakan'ın adı milletimizin hafızasından silinmeyecektir...
AK PARTİ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI KAPUSUZ: ''BIRAKTIĞI FİKRİYAT, HERKES TARAFINDAN TAKDİR EDİLDİ''
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın ölümünden derin üzüntü duyduğunu belirterek, ''bıraktığı fikriyat, herkes tarafından takdir edildi. Kendisine yakıştırılan isim 'mücahit başbakan, mücahit Erbakan'dır. Biz kendisini hayırla yad edeceğiz'' dedi.
Erbakan'ın vefatından sonra Güven Hastanesine gelenler, ailesine ve partililere baş sağlığı dileğinde bulundular. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, hastaneden ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, Erbakan'ın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi, ailesine, sevenlerine baş sağlığı ve sabır diledi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan ile görüştüğünü ifade eden Kapusuz, Başbakan Erdoğan'ın, şu sıralarda Türkiye dışına çıkmak üzere olduğunu söyledi. Erbakan'ın vefatının ardından ne yapılması gerekiyorsa bunun yerine getirileceğini ifade eden Kapusuz, ''Camia ne karar verirse biz de üzerimize düşeni yapacağız'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan'ın yurtdışı programı ile ilgili bir soru üzerine de Kapusuz, ''Başbakanımızın yurtdışı programı nasıl şekillenir bilmiyorum. Salı günü öğle namazından sonra defnedileceğini öğrendik. Bir olağanüstü durum olmazsa...'' yanıtını verdi.
Bir başka soru üzerine de Kapusuz, Erbakan için resmi tören istenmediğinin söylendiğini belirterek, ''Olay çok sıcak, yeni, nasıl gelişirse devlet de kendisine layık olan izzeti, görevi yerine getirir'' dedi.
İÇİŞLERİ BAKANI ATALAY: ''AİLESİNE, ÇOCUKLARINA, PARTİ CAMİASINA BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUZ''
İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın ailesine ve parti camiasına başsağlığı diledi.
Bazı açılış törenlerine katılmak üzere Bingöl'e gelen Bakan Atalay, Belediye Başkanı Serdar Atalay'ı makamında ziyaret ettikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Erbakan'ın ölüm haberini belediye binasında aldığını söyledi.
Atalay, ''Allah'tan rahmet diliyorum. Erbakan Hoca, Türkiye'de uzun dönem siyaset yapmış, başbakanlık yapmış kişidir. Ailesine, çocuklarına, parti camiasına başsağlığı diliyoruz'' dedi.

Tansu Çiller – Eski Başbakan:
Başımız sağ olsun. Hepimiz üzüldük. Siyasette önemli bir kişiydi. İnatçı ve kararlı bir üslubu vardı. Ama nazik bir kişiliği vardı. Beyefendiliği çevresinde hep hissedilirdi. İnanç ve hizmet insanıydı.
28 Şubat'ta birlikte iktidardaydık. Birlikte yaşadık. O inancını ve direncini bir kez daha orada bizzat gördüm. Bütün ailesine ve milletimize, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun inşallah. 28 Şubat sürecinin bütün ayrıntılarına tanıklık ettik. Olaya dirençle yaklaştık. İnançlı olduğunu bir kez daha gördüm. Siyasetine damgasını vurmuş bir isimdi.
Hoca tarafı vardı. Eğitmeyi severdi. Kendisinin hocalık yaptığı dava arkadaşları bugün iktidarda. O hocalık tarafı da anılmalı. 28 Şubat'ın getirdikleri, götürdükleri tarih önünde ayrıca incelenecektir. Bugün bunları konuşmamızın zamanı olduğunu düşünmüyorum. Sayın Erbakan çizgisinde devam etti. Davasına olan inancına hiç kırık çizgisi olmadan devam eden bir kimlik ortaya koydu. Son zamanlarda bize de haber yolladı. DP çatısında bir araya gelir miyiz gelmez miyiz tartışmasında bize ışık tuttu.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu:
Siyaset dünyamızın çınarlarından biriydi. Ölümünden büyük üzüntü duydum. Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan'a rahmet, Erbakan ailesine, Saadet Partisi yöneticileriyle, üyelerine, siyaset dünyasına ve Türkiye'ye başsağlığı diliyorum.
Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak: Eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın ölümüne ilişkin, "Çok değerli bir insandı, çok centilmen bir insandı. Türk siyasi hayatına çok önemli hizmetleri oldu. Kaybımız ve acımız büyük. Kendisine Allah'tan rahmet ailesine başsağlığı diliyorum" dedi. Trabzon'da 36 ülkeden ve Türkiye'nin tüm illerinden gençlerin bir araya gelerek yaptığı yürüyüşe katılan Özak, Necmettin Erbakan'ın ölümüne ilişkin, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özak, Erbakan'a Allah'tan rahmet dilediğini belirterek, "Kendisi uzun yıllar Türk sanayisine, Türk akademik hayatına, İstanbul Teknik Üniversitesinde bir makine mühendisi olarak hizmet etti. Bundan önemlisi rahmetli babası hakimken Trabzon'da okudu. Trabzon'u çok severdi" diye konuştu.
Erbakan'ın değerli bir insan olduğunu ifade eden Özak, "Çok centilmen bir insandı. Türk siyasi hayatına çok önemli hizmetleri oldu. Kaybımız ve acımız büyük. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı diliyorum" dedi.

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi:
Eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın vefatı nedeniyle Manisa'nın Turgutlu ilçesindeki programını iptal ederek, Ankara'ya dönme kararı aldı. Tanrıverdi, Turgutlu Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Olağan Genel Kurulu'na katılmayı planladığını, ancak Milli Görüş Lideri, 54. Hükümet Başbakanı ve Saadet Partisi Genel Başkanı Erbakan'ın vefatını yolda öğrendiğini bildirdi.
Ak Parti Grup Başkanvekili Suat Kılıç: Eski Başbakan ve Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın hayatını kaybetmesinden dolayı üzüntü duyduklarını belirtti. Kılıç, yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın Türk siyasetinde derin izler bırakan çok önemli bir şahsiyet olduğunu söyledi.
Erbakan'ın millete ve memlekete hizmet etmeye yönelik duygu ve düşüncelerindeki içtenlik ve samimiyetin herkesçe bilindiğini belirten Kılıç, "Anadolu insanı, bu hissiyat içinde bir fatihayı kendisinden hiçbir dönem esirgemeyecektir. Ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun. Ailesinin, yakınlarının ve milli görüş camiasının başısağolsun"dedi.


X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.